Suomalaiset startupit saavat venture capital pääoman mukana arvokasta tietoa omaavia omistajia

Sijoittaminen Yhteiskunta

Suomalaiset startupit keräsivät ennätysmäärän venture capital -sijoituksia. Näistä sijoituksista yli 19% tuli tahoilta (yksityissijoittajat, family office), joiden voi olettaa tuovan arvokkainta omistaja-arvoon ensisijaisesti pyrkivää, omista rahoistaan huolehtivaa omistajaohjausta kohdeyrityksisiin.

Julkisen sektorin (valtio, eläkevakuutusyhtiöt,..) osuus ylitti 26%. Näiden mukana tulee yleensä hyvän asiantuntemuksen, koulutuksen ja arvokkaan ystäväverkoston omaavia omistaja-ohjaajia. Julkisen sektorin edustajat pyrkivät asiantuntemuksellaan ja suhdeverkostollaan osoittamaan olevansa kelpoja muihinkin vastaaviin omistajaohjaus tehtäviin ja heidän mukanaan tulee kontakteja muihin vastaaviin hallitusammattilaisiin.

Startup yritykset ovat yleensä luonteeltaan yrittäjäohjautuvia. Tämä näkyy siinä että niissä tehdään usein innovaatioita ja niiden kautta syntyy työpaikkoja ja aivan uudenlaista tekemistä. Startup yrityksissä on usein läsnä aitoa yrittäjyyttä ja myös työntekijöiden hyvinvointi ja luottamus yritykseen on niissä keskimäärin parempaa.

Kuluva vuosi näyttää startup rahoituksen osalta erinomaiselta

Kuluva vuosi näyttää erinomaiselta startupien saaman rahoituksen osalta. Viime vuonna suomalaiset startupit saivat ennätyssumman kasvurahaa, lähes miljardin. Tästä summasta yli puolet, 503 miljoonaa euroa, on tullut venture capital -sijoittajilta. Alkuvuonna 2021 kotimaiset ja ulkomaiset venture capital -sijoittajat sijoittivat kaikkien aikojen ennätyksen suomalaisiin startup-yrityksiin, yhteensä 560 miljoonaa euroa. Pelkästään kuuden ensimmäisen kuukauden aikana tehdyt venture capital -sijoitukset ylittävät jo siis koko viime vuoden summan.

Startupien saamista venture capital -sijoituksista suomalaisten sijoittajien osuus oli 151 miljoonaa euroa ja ulkomaisten sijoittajien osuus 409 miljoonaa euroa.

“Woltin tammikuussa keräämä kaikkien aikojen suurin suomalaisen startupin saama sijoituskierros ja esimerkiksi Aivenin ja Ouran isot kierrokset selittävät kansainvälisiltä sijoittajilta tullutta jättisummaa. Kotimaiset sijoittajat ovat olleet mukana rahoittamassa näitä huippuyrityksiä niiden alkumetreiltä lähtien, ja osallistuvat usein myös suurempiin jatkokierroksiin yhdessä kansainvälisten sijoittajien kanssa”, kertoo Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Suomalainen venture capital -markkina kasvaa voimakkaasti

“Suomalaiset venture capital -rahastot ovat keränneet varoja lähes 800 miljoonaa muutamassa vuodessa, ja se on hyvä uutinen, sillä yhä useampi lupaava startup saa rahoitusta ja apua kasvupolulleen”, jatkaa Santavirta.

Suomalaiset venture capital -sijoittajat ovat rikkoneet ennätyksiä kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana: sijoituksia kotimaisiin ja ulkomaisiin startup-yhtiöihin on tehty 196 miljoonalla eurolla, 136 yritykseen.

Suomalaiset venture capital -sijoittajat ovat sijoittaneet vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ennätyssumman kaikkiin sijoitusvaiheisiin, aivan alkuvaiheen startupeista jo kansainvälistymisvaiheessa oleviin yrityksiin.

Suomalaisten pääomasijoittajien osaamiselle on kysyntää myös ulkomailla. Kansainvälisten sijoitusten määrä on kasvanut reilusti. Suomalaiset ovat sijoittaneet edelleen erityisesti Ruotsiin, ja sen lisäksi Tanskaan, Viroon, Yhdysvaltoihin ja Liettuaan.

Lisää tietoa: pääomasijoittajat

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan