Suomalaisista 2,5% menetti työpaikkansa

Talous

Noin 2,5% suomalaisista sai syksyllä tai talvella potkut eikä uutta työpaikkaa tullut tilalle selviää Ilmarisen suhdanneindeksistä. Työntekijämäärän nettomuutos oli -2,5%.

– Suomen taloudessa riittää huolen aiheita. Työntekijämäärät laskivat helmikuussa jokaisella Ilmarisen seuraamalla toimialalla. Laskua on tullut nyt yhdeksän kuukautta perätysten. Kiristynyt työmarkkinatilanne ja poliittiset lakot, laskeneet teollisuuden tilaukset ja viennin haasteet sekä inflaatio ja edelleen kohollaan olevat korot vaikuttavat negatiivisesti talouteemme. Markkinoilla odotellaan korkojen laskua, mutta Euroopan keskuspankki päätti vielä viime viikolla pitää ohjauskorkonsa ennallaan, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Kaikki Ilmarisen suhdanneindeksin toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-10,5 %), rakentaminen (-10,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,5 %), kauppa (-2,1 %), teollisuus (-1,7 %), kuljetus (-1,4 %) ja viestintä- ja tietotekniikka (-0,2 %).

Maaliskuun poliittiset lakot eivät vielä näy tuloksessa. Niiden vaikutus koetaan myöhemmin.

Työntekijämäärän muutos ei näy heti täysimääräisesti työttömyysluvuissa. Osa työpaikan menettäneistä löytää opiskelupaikan, päätyy eläkkeelle tai siirtyy työelämän ulkopuolelle muulla tavoin. Mutta Suomen taloudessa ja kansalaisten elintasossa nuo menetetyt työpaikat kuitenkin näkyvät.

 

Lisää tietoa:  Ilmarisen suhdanneindeksi

Kuvan lähde: pixabay

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On