Suomalaisten hallinnoimat yritykset menestyvät

Yhä useampaa yritystä hallinnoi tänä päivänä suomalainen omistajavalta kuten oheisesta Suomen Pankin tuottamasta ansiokkaasta tilastosta voimme havaita. Syy on yksinkertainen; suomalaisten hallinnoimat yritykset ovat menestyneet hyvin.

Ulkomaalainen nettovarallisuutemme (Lähde:  www.suomenpankki.fi/tilastot)

Ulkomainen nettovarallisuutemme ilman oman pääoman eriä olisi negatiivinen, mutta kun suomalaisen omistajavallan hallinnoimat yritykset otetaan huomioon (oman pääoman ehtoiset sijoitukset) niin tilanne on jo toinen; oman pääoman erät nostavat ulkomaalaisen nettovarallisuutemme selvästi positiiviseksi (sininen käyrä).

Tilanne oli vuoden 2000 tietämillä paljon huonompi. Suuria teknologiayrityksiämme hallinnoi tuolloin suurella omistusosuudella ulkomaalainen pääoma ja kun samalla näiden teknologiayritysten arvo oli huomattavan korkea niin tuloksena oli se, että taseemme oli negatiivinen. Meitä hallinnoi tuolloin tilastojen valossa katsottuna ulkomainen pääoma.

Voidaanko sanoa että suomalainen omistajaohjaus on siunauksellisempaa kuin ulkomainen. Nopealla silmäyksellä näin näyttäisi olevan. Ulkomaalaisomisteiset yritykset ovat tuottaneet suomessa heikommin kuin supisuomalaiset. Näin suoraviivaista johtopäätöstä ei kuitenkaan voi tehdä. Ulkomaalaiset ovat omistaneet suuria telecom ja metsäalan yrityksiä, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana pärjänneet huonosti.  Syy voi siis olla osittain sattumaa. Suomalaiset ovat onnekkaasti sattuneet omistamaan vallitsevassa yhteiskunnallisessa trendissä paremmin pärjääviä hieman pienempiä yrityksiä. 

Mutta saamme silti olla tyytyväisiä. Suomalainen omistajaohjaus on joka tapauksessa tilastojen valossa toiminut ihan hyvin, vaikka kaikkea menestystä ei voi lukea sen tiliin. 

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija