Omat Rahat katsaus: Kiinassa uusi vuosi ja uutta kasvua

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +1.4%, alusta (27-05-2010) +20.9%, Vuoden alusta -1.4%

 

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Kiinalaiset osakkeet ovat nyt vaihteeksi kovassa vedossa, salkun arvo on noussut vaikka taalan heikentyminen ja euron vahvistuminen tarkoittaa että juostaan ylämäkeen. Commodity-puolella hinnat ovat pääasiassa nousussa.

Taalan laskua ei nyt tunnu mikään pysäyttävän. Trichet kertoi salasanoillaan että ensimmäisen koronnoston jälkeen otetaan hieman taukoa, seuraavaa koronnostoa odotetaan kesäkuuksi. Punnan heikentyminen vaikuttaa päättyneen. Sensijaan jeni on suorastaan romahtanut, joten sielläpäin on nyt ostotilaisuuksia

Markkinoiden perusvire on kuitenkin yllättävän vahva : Vaikka mullistusta ja mellakkaa on alkuvuonna riittänyt ovat markkinareaktiot kuitenkin jääneet melko pieniksi alkupaniikkien jälkeen. Ennustan että näemme vielä hyvän osakevuoden.

Muutaman kiinalaisen yhtiön vuoden 2010 tulos on julkaistu – lähes kauttaaltaan mukavaa luettavaa:

China Yurun food: Makkarat ovat tehneet kauppansa – liikevaihto +55%, EPS +44%(tulos). Osinko 0.4 HKD (0.3).

Great wall motor: Eikä myynnin kasvu mailman suurimmilla automarkkinoillakaan ole mikään yllätys. Liikevaihto +79%, EPS +168%, osinko 0.2 RMB. Ulkomaisilta sijoittajilta kiinan valtio rokottaa näköjään 10% veroa. Kaikki Hongkongin pörssissä listattujen osakkeiden omistajia pidetään ulkomaisina ellei toisin todisteta. (tulos)

Shenzhou: Ainoa hieman heikompi esitys. Yritys on siirtämäsä painopistettä vaatealihankinnasta omaan myyntiin. Liikevaihto +10%, EPS +1%, osinko 0.36 HKD (+3%). Toisaalta arvostustasokin on melko matala.

ICBC:  Pankki jatkaa kasvuaan kaikista uhkakuvien maalailusta huolimatta. EPS 0.48 RMB (0.38) Net assets/share 2.35 (2.02). Ainoa hieman negatiivinen oli kassavirta/osake : 0.80 (1.21). S&P luokittaja antaa A/stable luokituksen. Omat varat 9.97%, melko hyvältä tuntuva luku. Huonoja lainoja on kannassa 1.08% – ei sekään kovin korkea moneen länsipankkiin verrattuna. (tulos). Osinko 0.181 RMB (0.17).

Eli kaiken kaikkiaan mielestäni kiinalaiset yritysket ovat edelleen hyvä valinta, kunhan ei maksa ylihintaa. Inflaation on korkea, ja pankkien vakavaraisuusvaatimuksia kiristetään – mutta ei se tunnu menoa haittaavan.

Strategia: Taala jatkaa toistaiseksi heikkona, joten taalasalkkua kasvatetaan. SEK jatkaa heikkenemistään, jos trendi vielä jatkuu voisi ottaa salkkuun jonkin ruotsalaisen osinkoyhtiön esim. Bilia. Eurosalkkua pitäisi keventää, mutta toisaalta monelta yhtiöltä on juuri tulossa osingot joista ei haluaisi jäädä paitsi.

Pitkällä tähtäimellä aikomus on lisätä raaka-aineiden painoa salkussa ehkä 20-30% vuoden loppuun mennessä.

Uutena salkkuun: Tower Group inc. Amerikkalainen vakuutusyhtiö. Vakaata kasvua, EPS kasvu keskimäärin 21.2%/ viisi vuotta. p/e: 8.6, price/cashflow: 6.5, osinko 2.1%

Lisätty: Powershares DB Commodity index tracking fund (DBC), TEVA Pharmaceutical.

Myyty: Orion, Aktia. Osingot irtosivat ja osakkeet myytiin eurosalkun keventämispaineen takia.

Salkun Nousijat: China Yurun food  (+14.3%), Bosideng (+13.6%). Shengzhou (+12.3%)

Salkun Laskijat: Kulicke&Soffa (-10.1%),  Ishares Japan small cap (-7.0%).

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija