Suomen Nato jäsenyyteen voi vaikuttaa kannattamalla kansalaisaloitteita

Yhteiskunta

Suomen Nato jäsenyyteen voi ottaa kantaa muun muassa seuraavien kansalaisaloitteiden avulla:

– Nato jäsenyys: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9997

– kansanäänestys jäsenyydestä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9866

– Nato vastainen addressi:  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1152

Nyt on oikea aika ottaa kantaa ulkopoliittisiin asioihin ja jokaisen kansalaisen mielipiteellä on merkitystä.  Kansalaisaloitteiden kannattaminen on kohdennettu, tehokkaampi ja selvempi tapa vaikuttaa. Pääset vaikuttamaan juuri sillä tavalla kuin haluat ja niihin asioihin joihin haluat.

Pääosa ulkopoliittisesta keskustelusta tapahtuu kansalaisten toimesta ja johdolla

Ulkopoliittista keskustelua ei varsinaisesti johda kukaan. Kansalaiset saavat keskustella ulkopolitiikasta niin kuin parhaaksi näkevät. Riippumattoman median tehtävä on välittää puolueetonta tietoa ulkopolitiikasta ja toimia kansalaisten kanavana julkisuuteen. Ulkopoliittiseen keskusteluun tuovat syvyyttä yliopiston tutkijat, ulkopoliittinen instituutti, Suomen pankki,  Aleksanteri instituutti ja monet muut jossain määrin riippumattomat toimijat. Nämä instituutiot ovat oleellinen osa ulkopoliitiikasta käytävää keskustelua.

Eduskunta hyväksyy kansainväliset velvoitteet, kuten Nato jäsenyyden

Eduskunta hyväksyy kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta.  (perustuslain 93$) Kansalaisaloite on kaikille kansalaisille kuuluva oikeus viedä esimerkiksi Natoa koskeva ehdotus korkeimman päättävän elimen, eduskunnan päätettäväksi. Presidentillä on yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa sama oikeus – tuoda Natoa koskeva ehdotus eduskunnan päätettäväksi.

Kansalaisaloitteilla on merkitystä myös epäsuorasti. Yleensä kansalaisaloitteen esille tuoma ehdotus vaatii jatkokehitystä. Tätä varten eduskunta ohjeistaa hallituksen huolellisesti valmistelemaan asiaa koskevan lakiesityksen tai muutoin ottamaan kansalaismielipide huomioon.

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Suomen Nato jäsenyyteen voi vaikuttaa kannattamalla kansalaisaloitteita

 1. Ylen 28.2. julkaisemassa kyselyssä 53 % vastanneista kannatti Nato-jäsenyyttä, 28 % vastusti ja 19 % ei osannut sanoa kantaansa. Itse näen Nato-option kuolleeksi kirjaimeksi, jos sitä ei tällaisessa tilanteessa lähdetä lunastamaan. Täysjäsenyys lisäisi Suomen vakautta myös taloudellisena toimintaympäristönä. Venäjän sotilaalliset resurssit ovat pitkälti kiinni Ukrainan invaasiossa, jota ukrainalaiset onneksi ovat yllättävänkin urheasti pystyneet vastustamaan. Tilanne olisi toinen, jos hyökkäävä roistovaltio olisi muutamassa päivässä saanut haluamansa, ja niinhän se oletti.

  1. Samaa mieltä Tonin kanssa. Nyt eikä viidestoista päivä!

   Nuo kaksi ekaa, joita kannatin ovat saaneet 50.000 kannatusta täyteen.

   Merkillepantavaa on, ettei puolustus- ja ulkoasianvaliokunnat kannata kansanäänestystä, joka lienee turhan pitkä tie, eduskuntahan asiasta joka tapauksessa päättää. (Kannatin tätä ”kansanäänestys jäsenyydestä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9866”, koska ekaa vaihtoehtoa ei silloin ollut, siis Natoon ilman kansanäänestystä ”Nato jäsenyys: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9997”)

   1. Kain mainitsemista aloitteista kolmas on vuodelta 2015 eikä näytä saaneen kovin suurta kiinnostusta. Isäntämaasopimus oli hieno veto ja niin on myös tuore sopimus tiedustelutiedon saannista. Toki vielä on syytä saada turvatakuut ja mahdollisuus osallistua päätöksentekoon mutta ne saadaan vain täysjäsenyydellä.

 2. Myös minä kannatin noita kahta ensimmäistä.

 3. YouTubesta kannattaa katsoa tämä:
  Tiedustelueverstin arvio Venäjästä | 3.12.2018

Comments are closed.

Related Posts