Suomen Pienyrittäjiät ovat kokonaan menettäneet luottamuksensa hallitukseen

Verovelkarekisteri otetaan käyttöön vuoden 2014 aikana

Verovelkarekisteri tulee olemaan julkinen palvelu, josta löytyvät tiedot yritysten ja elinkeinonharjoittajien veroveloista sekä muista laiminlyödyistä Verohallinnon määräämistä maksuista. Verovelkarekisterissä ovat yritykset, joilla on verovelkaa vähintään 5 000 euroa. Rekisterimerkintä ei ole lopullinen, vaan yritys poistetaan rekisteristä viivytyksettä sen jälkeen kun suoritus on saapunut Verohallinnolle. Vaikka verovelasta tulee julkinen tieto, ei rekisterissä tulla näyttämään verovelan varsinaista euromäärää.

Suomen Pienyrittäjien luottamus valtiovaltaan on erittäin heikkoa

Suomen Pienyrittäjät heijastavat, puheenjohtajansa Harri Jyrkiäinen:sen viestissä pienten yrittäjien piirissä vallitsevaa katkeruutta kitkerin sanankääntein, mutta antavat kirpeän viestinsä osana myös rakentavia ehdotuksia:

"   Ministeri Jutta Urpilaisen esitys yritysten ja yrittäjien 5.000 € verovelasta on pöyristyttävä. Elkeet alkavat muistuttaa entistä natsi-saksaa, jossa osa kansasta leimattiin merkityiksi hylkiöiksi. Noin 30.000 yrittäjää ja yritystä saavat Aku Ankasta tunnetuksi tulleet karhukoplan numerolaput rintaansa. Suhdannevaihteluiden ja kiristyvän rahapolitiikan seurauksena kymmenillä tuhansilla yrityksillä on maksuvaikeuksia. Urpilaisen takoma esitys takaa kyseisille yrittäjille ja yritykselle varman kuoleman.  Suomen hallitus niittää kalman viikatteella yrittäjien päitä poikki kohti kohtalokasta konkurssi-aaltoa.

Suomi elää yhtä historiansa suurinta rakennemuutoksen aikaa. Raskas vientiteollisuus on globalisoitunut vuosia sitten ja taloutemme vetovastuu on siirtynyt entistä vahvemmin pienyrittäjien ja pk-yritysten harteille. Samaan aikaan yritysten kustannusrakenne on moninkertaistunut, jolloin kilpailukykymme perusteet ovat valuneet kankkulan kaivoon.

Hallituksemme mainetekoja maamme talouden kuntoon saamiseksi saa hakea suurennuslasilla. Ensi vuoden alusta voimaan astuvan Wind Fall -veron tuotto-odotukset ovat arviolta 50 milj. ,jolloin yritysten tuotantokustannukset kasvavat merkittävästi. Keitokseen on vielä lisättävä vuonna 2015 alkava rikkidirektiivi, joka lisää tuskaa arviolta 600 milj. Piiloverona vaaniva väylämaksu niittää viimeisetkin toivon siemenet kasvun edellytyksistä. Elvyttäminen veroja korottamalla taitaa olla samaa mallia kuin hölmöläiset, jotka tuovat säkissä valoa taloon.

Suuryritysen sateenvarjon alla on kattava alihankintaverkosto, jolla on äärimmäisen merkittävä osuus työllistämisestä ja alueellisesta taloudesta. Pötkön päätteeksi ovat yksinyrittäjät ja ammatinharjoittavat, joiden elinkeino on täysin riippuvainen koko talouden ketjun toimivuudesta.

Suomen hallituksen toiminta on ollut täysin sumussa ja fokusointi kääntynyt kokonaisuuden kannalta vääriin asioihin. Tästä valitettavana esimerkkinä on Urpilaisen tuhoisa esitys 5.000 € verovelan rajasta. Laulukuoroon on myös yhtynyt ministeri Ihalainen, joka ostosteeveen tapaan lupaili, ettei tässä vielä kaikki, lisää on tulossa! Urpilainen Gestapo-viitta harteillaan siivittää kasakka-joukkona ryntäävän verottajan suojattomien yksinyrittäjien joukkoon aiheuttaen tuhoa ja suunnattomia kärsimyksiä.

Syystä tai toisesta näyttää siltä, että eräiden hallituksemme ministerien mieltymykset mustamaalata kaikki yrittäjät talousrikollisiksi ovat todella pöyristyttäviä ja myös erittäin epämiellyttävää kuultavaa. Kaikkein kipeimmin tämän kaltaiset holtittomat ja lähes idioottimaiset esitykset iskeytyvät yksinyrittäjiin, joista noin 45.000 elää jo muutenkin nälkäkuoleman partaalla. Onko hallituksemme strategiana tappaa yksinyrittäjät Suomasta? 

Yritystoimintaa Suomessa voisi kuvata osuvasti kirkkoveneellä, joka on ääriään myöten täynnä hallinnon byrokraatteja. Soutajana on orjan lailla airoja vääntävä yrittäjä, joka selkänahasta on ruoskittu verot ja hallinnon virkamiesten holtittomaan rahankäyttöön tarvittavat varat. 

Päättäjin priorisointi on syytä kääntää heti maamme kilpailukyvyn parantamiseen liittyvin todellisiin rakenneuudistuksiin.  Vuoden alusta yrityksille suunnattu yhteisöveron lasku ei todellakaan innosta yrityksiä investoimaan tai luomaan uusia työpaikkoja. Esimerkiksi voidaan ajatella, että yrityksen viivan alle jää tulosta 100.000 €, jolloin yhteistyöveronalennus toisi 4.500 € lisää yritykseen. Vain täydellinen hölmö voi kuvitella kyseisen summan riittävän valtaviin investointeihin tai muutenkaan palkkaamaan lisää työvoimaa.

Todellisia rakenneuudistuksia alkuvaiheessa olisivat:

·         Yleisin palkkatason ja työnantajien sivukulujen 12 % alentaminen nykyisestä tasosta. Tästä on hyviä esimerkkejä Euroopasta.

·         Työsuhdeturvan joustot pienillä työnantajilla. Nykyinen työlainsäädäntö on työllistämisen todellinen este. Tanskan mallissa pienyrittäjät voivat joustavasti palkata työtekijöitä esimerkiksi epätyypillisiin työsuhteisiin. Tilanteiden vaatiessa työsuhde voidaan päättää välittömästi ilman kymmenien tuhansien irtisanomiskorvauksia. Tämä tulee erittäin merkittäväksi nuorten työllisyyttä edistäväsi tekijäksi.

·         Pekkaspäivät joutavat romukoppaan ja ensimmäisen sairauspäivän karenssi heti käyttöön. Kesän alussa voimaan tullut laki, jonka mukaan loman aikana tullut sairaus pidentää poissaoloa työpaikoilta, on vedettävä takaisin. Samaan kastiin kuuluvat mahtikäskyllä annetut kolmen päivän koulutusvapaat.

·         Lomarahakäytäntö on myös syytä lopettaa

·         Väylämaksut,  Wind Fall -vero ja rikkidirektiivi ovat myös syytä kokonaan jättää toimeenpanematta

·         Nykyisen alv:n alarajan 8.500 € alarajan korottaminen 50.000 € ilman taannehtivuutta. Esimerkkinä yrityksen liikevaihto on 49.999 €, jolloin yrittäjällä ei ole alv:n maksuvelvollisuutta. Liikevaihdon ollessa 50.001 € yrittäjä maksaa yhdestä eurosta alv:n 24% eli kaksikymmentä neljä senttiä. Nykyisessä mallissa alaraja on 8 500 €, ja yrittäjä joutuu maksamaan veron alusta alkaen.

·         Arvonlisävero on laskettava kaikille tahoille samaan 17 prosenttiin. Tällä veronlaskulla on todellinen taloutta elvyttävä vaikutus.

·         Ei enää yhtäkään veroluonteista maksua yrittäjien maksettavaksi.

·         Lisäksi työntekijöiden ay-maksut on annettava työtekijöiden itsensä maksettaviksi.

·         Todelliset säästöt saavutamme 600 000 virkamiesarmeijan rationalisoinnilla noin 250.000 viranhaltijaksi.

Lopuksi totean, että Suomen hallitus on ollut tähän mennessä todellinen floppi. Suomi-laiva kyntää syvällä ja hallitus katsoo vierestä kädet kyynärpäitä myöden taskussa. Velkaannumme joka vuosi noin 8 miljardia lisää, mutta päättäjämme eivät uskalla tai pahimmassa tapauksessa edes ymmärrä tarttua härkää sarvista pelätessään poliittista itsemurhaa.

Pönöttäen vallankahvassa kiinni olevat ministerit, joita myös poliittisiksi vastuunkantajiksi kutsutaan, singahtelevat inkvisiition lailla langettamaan tuomioitaan sinne ja tänne ymmärtämättä päätöstensä syy- ja seurausyhteyksiä.  Hallituksen tärkein prioriteetti on saada Suomi kuntoon. Tätä hallitus ei ole valitettavasti pystynyt tekemään.

Toivottavasti Suomen hallitus antaa koko Suomen kansalle Joululahjan eroamalla. "

4 thoughts on “Suomen Pienyrittäjiät ovat kokonaan menettäneet luottamuksensa hallitukseen

 1. Valtion on maksettava yrittäjien verot ja velat? (EM)

  crying

  1. Pienyrittäjien kannanotossa on hyviä konkreettisia ehdotuksia

   On kieltämättä ihan järjetöntä mellastaa siitä, että velkoja julkaisee niiden nimet, jotka jättävät maksunsa maksamatta. Kyllä se pitää kestää jos on kerran jättänyt maksunsa maksamatta.

   Mutta pelkään että tämän purkauksen takana on ensimmäisiä merkkejä merkittävämmästä tyytymättömyyden aallosta. Ihmiset ovat vihaisia ja ihan hyvästä syystä. Tämänkaltaisia järjettömiä purkauksia alkaa tulla kun tyytymättömyys kasvaa. Ikävä kehitys lähtee liikkeelle erittäin perustellusta tyytymättömyydestä, mutta kun valtaa pitäviltä ei heru vastakaikua, niin alkaa tulla ensimmäisiä tämän tapaisia merkkejä taskussa puristuvista nyrkeistä. Ja jälki ei silloin ole niin kaunista eivätkä purkaukset enää näytä järkeviltä eikä niitä ole enää helppo järjellä hallita. Onneksi tämä on vasta ensimmäinen merkki.

   Pienyrittäjien konkreettiset ehdotukset ovat arvokkaita

   Suomen Pienyrittäjien puheenvuoro sisältää muuten konkreettisen listan toimenpide-ehdotuksia ja se tekee tuon ehdotuksen arvokkaaksi. Konkreettisia ehdotuksia kannattaa aina kuunnella – niissä piilee monasti järkeä vaikka ne eivät ihan sellaisinaan olisikaan toteuttamiskelpoisia. Minua mielyttivät:

   • kaikille sama arvonlisävero
   • työnantajan sivukulujen alentaminen (vaatisi vastapainoksi korkeimpien, yli 2500€/kk, eläkkeiden leikkauksen että saadaan katetuksi)
   • ay maksut työntekijöiden itsensä maksettaviksi

   Oli siellä muitakin hyviä ajatuksia, mutta nämä jäivät minun mieleeni.

 2. Työllistäminen

  Meillä on ollut parhaimmmillaan 6 henkilöä töissä. Eli ihan pieni perhe yritys. Olen päättänyt itse lopettaa saman tien, kun isäukko jää eläkkeelle. Siitä hommasta ei jää kuin työllistämisen ilo. Justiin elämiseen välistä on jäänyt rahat. Eli menen ennemmin jonnekkin isoon firmaan töihin itse. Työnmäärä on ihan tajuton ja stressin määrä. Tulen myymään kaikki pois ja investoimaan siitä saatavat rahat ulkomaisiin pörssiyhtiöihin pikkuhiljaa. Parempi puolisoni on valtion hommis. on kesälomat, syyslomat, hiihtolomat. itselläni ei ole viikonloppuisin edes monesti lomaa. Palkalliset kesälomat ja ylitöistä maksetaan. Yrittäjä ei saa sellaisia mistään.

Comments are closed.

Related Posts