Suomi on Eurooppalaisen varallisuuden uusjaon voittaja

Euroalueen sisällä on menossa jännittävä yhteisvaluutta Eurosta aiheutuva teollisuuden ja varallisuuden uusjako, jossa Suomi on voittaja.

Ilmiö menee yksinkertaisuudessaan seuraavasti. Velkakierteeseen joutuvia valtioita tuetaan lainoilla (pankit), vakuuksilla (vakausjärjestelmä) ja suoralla tuella (vakausjärjestelmä). Nämä pääoman siirrot ylläpitävät velkaantuneiden maiden tuottavuuteen nähden liian korkeaa palkkatasoa. Tämän seurauksena tukea antavien maiden suhteellinen kilpailukyky pysyy hyvänä ja taas velkaantuneet ja tukea saavat menettävät mahdollisuuksia nousta itse kaivamastaan kuopasta. Suomi on tässä edunsaaja ja voittaja.

Tapahtumien kulku on tuttu muualtakin. Kiina sitoi muutamia vuosia sitten valuuttansa arvon kiinteästi dollariin ja muodosti näin USA:n kanssa yhteisen valuutta-alueen. Ja seurauksena oli sama ilmiö. Kiina tuki USA:n palkkatasoa lainoittamalla amerikkalaisia. Työn tuottavuus oli parempaa Kiinassa ja niinpä tuotanto siirtyi Kiinaan samaan aikaan kun amerikkalaisten oli vaikea kilpailla maailmanmarkkinoilla. Kiina tuki amerikkalaisten palkkatason kilpailukyvyttömyyttä. Seurauksena oli teollisuuden ja tuotannon uusjako. Samanlainen uusjako on nyt käynnissä Euroopan sisällä.

Julkisen talouden tasapaino. Velkaantuvat maat ovat keltaisella. (Lähde:  Eurostat)

Eurooppalaisen ilmiön syynä on luonnollisesti Euro. Keskuspankki on hoitanut asiansa kunnolla ja Euron ulkoinen arvo on asettunut tasolle, jossa vaihtotase on tasapainossa. Mutta Euron arvo on liian korkea niille, joiden palkkataso on korkea suhteessa tuottavuuteen ja taas matala Suomen kaltaisille vientimaille. Niinpä vakausjärjestelmä tukee suhteellista kilpailukykyämme. Me olemme voittaja, jonne arvo ja kasvu kertyvät. Me tuemme vakausjärjestelmän avulla etelä-Euroopan kilpailukyvytöntä palkkatasoa ja kokoamme sitten myöhemmin voitot ja kasvun. Emme tietenkään tee tätä ilkeyttämme eikä edes tarkoituksella, mutta tuloksena saavutamme loppujen lopuksi myös itsekkäitä etuja. Eikä siinä ole mitään pahaa.
 

2 thoughts on “Suomi on Eurooppalaisen varallisuuden uusjaon voittaja

  1. Turha syyttää vain kriisimaita

     

    Näin on Hesari otsikoinut professori Bengt Holmströmin haastattelun keskiviikon lehdessä.

    ”Pankit lainasivat rahaa holtittomasi, koska ne pitivät riskejä niin pieninä” mainitsee Holmström myöhemmin haastattelussa.

    Ratkaisu on kuin suoraan perussuomalaisten vaaliohjelmasta: Holmströmin mielestään pöytä voitaisiin puhdistaa, jos velkaa kriisimaille myöntäneet pankit ottaisivat takkiinsa ja niiden luottotappioista vastaisivat kunkin pankin kotipaikan valtio.

    1. Rajua kritiikkiä huippuprofessoreilta

      Usi Suomi kirjoitti keskiviikkona: "Euroopan unionin keinot auttaa kriisimaita saavat rajua kritiikkiä kansainvälisen talouden huippuprofessoreilta aamun Helsingin Sanomissa sekä Kauppalehdessä."

Comments are closed.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia