Suomi on hyväksytty Natoon

Yhteiskunta

Turkki ratifioi puolenyön aikaan. Kuvassa Niinistön twiitti aamuyöstä 31.3.

Jotenkin minulla tulee mieleen Pohjantähdestä Akseli Koskelan sanat: ”Vain lahjoista kiitetään.” Kuten presidenttikin toteaa, Suomi todellakin ON vahva ja kyvykäs liittolainen, jota paremminkin Naton sopisi kiittää. Ehkä presidentin kiitoksen puolestaan ansaitsisi Suomen kansa, joka käänsi valtiollisen johtomme kannan Natoon liittymisen puolelle.

8 thoughts on “Suomi on hyväksytty Natoon

 1. Ja jo oli aikakin. Vaimon kanssa tappelimme aiheesta jo joskus 2000-luvun alkupuolella, ja silloin rouvalta tuli ympäri korvia mm. militaristisesta asenteesta, russofobiasta ja niin edelleen. Mutta myönsipähän tuo sitten Venäjän tämänkertaisen hyökkäyssodan alettua viimein, että oikeassa olin koko ajan 😀

  Mutta jessss, tätä on odotettu. NYT me olemme vihdoinkin täysivaltainen osa länttä!

 2. Hieno homma!

  Teknisestihän Erdoganin pitää ilmeisesti vielä vahvistaa 15 päivän aikana kyseinen ratifiointi ja se pitää vielä toimittaa Natolle. Lisäksi Suomen pitää vielä hoitaa omat hommansa, jotta päästään Natoon. Nämä ovat enemmän byrokratiaa kuin todellisia esteitä.

  Pakko olla iloinen tästä asiasta. Itse en olisi yllättynyt Naton muodostumista tarpeelliseksi seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomellekin. Näen tämän asian enemmän riippuvaisena Kiinasta kuin Venäjästä, koska jälkimmäisellä ei yksinkertaisesti riitä resurssit Suomeen hyökkäämiseen ainakaan tällä vuosikymmenellä. Se tarvitsee siihen Kiinan apua, mutta en tiedä saako se sitä.

 3. Minä olisin kyllä kovasti mielellään rakentanut ystävyyttä suomalaisten ja Venäjän lähialueiden kansalaisten välille.

  Mutta minkäs sille mahtaa kun itäinen naapurimme alkaa aseiden voimalla ahdistella naapureitaan.

  Ei ole hyvä olla yksinäinen, pieni ja heikko kun aletaan käyttää voimaa.

 4. Viime vuosisadan puolella Georg C Ehnrooth ja Tuure Junnila puhuivat positiiviseen sävyyn USA suhteista. Nämä herrat varmaankin toivoivat sisällään NATO jäsenyyttä, mutta kumpikaan ei suoraan uskaltanut ehdottaa NATO jäsenyyttä. Wikipedian mukaan Junnila ”myönsi kaipaavansa Suomelle jonkinlaista selkänojaa, ”ettei oltaisi niin hirvittävän yksin kuin 30. marraskuuta 1939, jolloin Stalinin armeijat hyökkäsivät”.
  Ehnrooth ja Junnila leimattiin tökerösti äärioikeistolaisiksi ja heitä kiusattiin jatkuvasti mediassa ja työpaikallaan eduskunnassa. Ketkä ovat nykypäivän kiusattuja/demonisoituja ja joiden teesit ovat 2040-luvun valtavirta-ajattelua?

  1. Ihan mielenkiintoinen kommentti! 👍

   Olen lähtöisin Satakunnasta, mistä Junnila valittiin eduskuntaan. Olen tuntenut kannattajia, itse en ole häntä äänestänyt.

   Kun Niinistö vieraili eräässä maassa, toistelin ääneen moneen kertaan Tiernapoikien lausetta ”Jaa, minä tykkään, että sinä olet yksi styränki”.

   Media on minun tavoin sanonut ”Turkki ratifioi”. Oikeastaan parlamentti yms. taisi päättää ja Erdoğan ratifioi eli edessä on vielä äksiisiä, kuten Tommi hyvin kuvasi ylempänä. Ja juuri siitä syystä en tietenkään sano, ketä tarkoitan sanalla ”styränki”, siihenhän poliisi puuttuisi.

   Viime lauseessa saattoi olla jopa sarkasmia, mutta vain rippeeksi. Mutta kaiketi saamme sisäisesti hymyillä sille, että Turkki päätti Suomen olevan kelvollinen länsimaisten demokratioiden joukkoon.

   Olemme viime vuosikymmenet keskittyneet maailman parantamiseen ja puitten halaamiseen. Koronakin ja etenkin Ukraina ovat palauttaneet mieliimme, että kaiken politiikan synkässä ytimessä ovat turvallisuuspoliittiset realiteetit, joita isot maat hoitavat verellä ja raudalla ja pienet maat ainakin yrittävät hoitaa kumartamalla moneen suuntaan ja yrittämällä välttää pyllistämästä kenellekään.

   1. Erdogan päätti, parlamentti toteutti.
    Ja saatiinhan se allekirjoituskin. Nyt vielä pitäisi saada paperi toimitettua perille ilman, että karhu syö sen matkalla.

 5. ”ilman, että karhu syö sen matkalla”

  Vaan perillepä saatiin!

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan