Sykliset: palkitsevia mutta vaikeita

Sijoittaminen

Syklisillä voi kääriä parhaat mahdolliset voitot lyhyessä ajassa, luokkaa vuodessa parissa. Mutta ne ovat myös vaativimpia sijoituskohteita, koska huonolla ajoituksella turskaa voi tulla yli laitojen.

Tästä antaa nyt paraatiesimerkin metsäkonkarimme, raskaan tulosvaroituksen antanut Stora Enso, joka arvioi kuluvan vuoden tuloksen putoavan merkittävästi, ilmeisesti luokkaa -50 prosenttia. Kommenttien perusteella ainakin osalle analyytikkoja negari tuli isona yllätyksenä.

Tässä ei ole mitään uutta tai outoa. Metsäteollisuudessa syklit ovat perinteisesti voimakkaita, eivätkä Storankaan tuotemixin muutokset sitä muuksi muuta.

Kun samaan aikaan kysyntä pehmenee ja kustannuspaine paahtaa, tuloskunto saa pahaa osumaa. Näin on ollut aina.

Osake reagoi ajat sitten

Yhtiö ehti jo Q4 ohjeistaa laihempaa vuotta, muttei näin ilkeää. Ja olihan Stora tehnyt ennätysjälkeä vasta edellisellä kvartaalilla, samoin koko vuonna osinkoaankin juuri nostaen.

Mutta juuri tätä sykliset tekevät. Yhtiöiden aikaikkuna tulevaisuuteen on kapeampi kuin moni sijoittaja uskoo.

Storankin laskusuhdanne alkoi painaa päälle tosissaan vasta talven taittuessa. Se onnistui yllättämään yhtiön valtavasta kokemuksesta huolimatta.

Mutta taas kerran – ei isoa rahaa. Osakekurssi alkoi lahota jo vuosi sitten vailla näkyvää syytä, eikä edellinen huippukvartaali suuntaa kääntänyt.

Storan osakekurssista ei arvaisi sen pyöräyttäneen 2022 huipputuloksen

Storaa kurssihuipulta ostaneet saavat kärvistellä kenties muutamankin vuoden päästäkseen edes omilleen. Ja taas montusta ostaneet ja huipulta myyneet kietaisivat 100% tuoton parissa vuodessa.

Sykliset palkitsevia mutta vaikeita

Suhdanteiden lukutaito on ison rahan ylivertainen ominaisuus. Se näyttää usein järjettömältä, mutta osoittaa pidemmällä aikajänteellä pitävän yleensä kutinsa.

Tämän jo ajat sitten pohjaa myöten kokeneena alunperin kiinnostuin teknisestä analyysista – koska sitä oikein lukemalla sai tietoa ison rahan odotuksista suoraan kurssidatasta. Nimenomaan syklisten kanssa pärjäämisessä se on aivan välttämätöntä.

Se on oma spekulaation aiheensa, mihin kaikkeen ison rahan taito perustuu. Sisäpiiritietoahan kenelläkään ei saisi olla. Mutta olisi naiivia kuvitella, ettei sitä liiku biljoonabisneksessä.

Syklisten kalastuksessa on turha kuvitella onnistuvansa uutisia, raportteja ja ohjeistuksia syynäämällä. Ne kulkevat pahasti markkinoiden jäljessä.

Kuten tämäkin tapaus alleviivaa. Ja se, ettei osake ottanut rankempaa osumaa ilmoituksesta. Ei se niin yllätys ollut parhaalla tiedolla varustetuille.

TA auttaa oleellisesti

Sama pätee toiseen suuntaan. Sykliset aloittavat nousunsa, kun mikään ei sitä vielä päälle päin perustele. Storakin aika varmasti vielä tämän vuoden aikana kehnoista raporteista huolimatta.

Teknisesti syklisten liikkeet eivät ole niin yllättäviä kuin uutisten perusteella olettaisi. Esimerkiksi kuukausikuvaajan Relative Strength Index eli RSI auttaa merkittävästi ajoituksessa.

Sen kiivettyä punaiselle vyöhykkeelle ei ole ainakaan ostojen vaan juuri myyntien aika. Ja taas keltaisella vyöhykkeellä odottavat ostoparatiisit.

Storan kuukausikuvaajien RSI auttaa oleellisesti ajoituksessa

Nythän RSI nyökkii jo liki ostotasolla. Eikä se varmaan kovin kaukana optimipaikasta olekaan.

Ei huolellinen TA pärjää yhdellä indikaattorilla. Mutta se antaa suuntaa systeemin perusteista.

Luultavasti myös UPM, jota pidän verrokkiaan parempana kohteena, antaa negarin tai ainakin tekee tahmean vuoden. Sektorin sisällä muuta on mahdoton odottaa, sillä on niin vankka perinne.

Siinä kohtaa UPM tuskin näyttää päälle päin hyvältä kohteelta. Ja silloin juuri ovat käsissä syklisten paraatipaikat.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Related Posts