Ikäviä tosiasioita

Yhteiskunta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli 24. 2. 2022 vain pari tuntia vanha, kun lännessä alkoivat spekulaatiot ”nyt Putin syrjäytetään”. Spekulointiin ovat kaikki kynnelle kykenevät aasintuntijat, korjaan asiantuntijat liittyneet suurella innolla.

Otetaan pieni reality check.

Saksalaisia pidetään yleensä järkevinä ihmisinä. Jo kesällä 1944 jokainen täysjärkinen ymmärsi Saksan häviävän sodan. Siitä huolimatta sota jatkui vielä lähes vuoden. Edes huhtikuussa 1945 kukaan ei Hitlerin bunkkerissa ääneen sanonut, että tuli hankittua liian monta vihollista, vaikka tykkituli tuntui pääkaupungin ytimessä. Edelleen sodan jälkeenkään moni muuten järkevän oloinen saksalainen ei ole ymmärtänyt, että casus belli 1.9.1939 eli Danzigin käytävä ei todellakaan ollut mikään Saksan ”kohtuullinen ja elintärkeä turvallisuusintressi”, vaan Puolan koko merenranta. Saksalle maayhteys Itä-Preussiin oli puolestaan jotain sellaista, jota ilman olisi ihan hyvin pärjätty.

Edellä olevan perusteella en ihmettele, ettei Putin tai kukaan muukaan Kremlissä ole ääneen sanonut hyökkäyksen Ukrainaan olleen karmean virheen, mitä se toki oli. Edelleenkään Moskovan ja Pietarin keskiluokka ei kauheasti murehdi sotaa, jossa suurella osalla ”oman puolen” sotilaista on islamilainen nimi

Liioin en usko Venäjän talouden pikaiseen romahdukseen, NL:n osaltakin saatiin odottaa 70 vuotta ja oikeastaan romahdus tuli vasta, kun diktatuuria höllennettiin.

Juuri 9.9. mediassa on esitetty väitteitä, että joku videonpätkä osoittaisi Putinin olevan huonoissa väleissä sotilasjohtonsa kanssa. Samasta tilaisuudesta otettu toinen pätkä ei vain osoita ollenkaan huonoja välejä. Videolla olevien Gerasimovin ja Šoigun on tänä vuonna jo useita kertoja väitetty kuolleen tai vakavasti haavoittuneen.

On selvää, että Venäjän hyökkäys jumiutui jo maaliskuun alussa. Ukraina lienee koonnut voimiaan järjestelmällisesti ja on nyt aloittanut vastahyökkäyksen harhautusten jälkeen. Voi olla, että Ukraina menestyy, oikeastaan sitä toivonkin. Kysymys vain kuuluu, kuka uskoo  Putinin myöntävän epäonnistumisensa. Jos ei, kuka muu silovik muka alkaisi tulitaukoa solmia.

Putinin lähipiirin mielestäni karmein tyyppi on Viktor Zolotov, joka on uhannut ihan korkean omakätisesti hakata ”opposition” Navalnyin. Zolotovin johtoon on koottu ns. ”kansalliskaarti”, siis asevoimien ulkopuolinen väkivaltakoneisto takaamaan Putinin tiukan otteen varsinaiseen armeijaan.

turvallisuus

5 thoughts on “Ikäviä tosiasioita

 1. Yksi ikävä tosiasia on, että pakotteita joudutaan ylläpitämään vuosia, jotta Venäjä saadaan polvilleen. Mikäli niistä aletaan luopumaan liian nopeasti niin katkera Venäjä tulee vain kasvattamaan sotateollisuuttaan nykyistä ja hyökkäämään uudestaan ja mahdollisesti muuallekin kuin Ukrainaan kuten Suomeen.

  En myöskään odota innolla Putinin mahdollista vallasta luopumista, koska tilalle tulee vain joku muu vastaavasta valtaryhmittymästä eli joku siloviki. Sama meno jatkuu maassa vielä pitkään.

 2. Venäjä pystyy tekemään kauppaa Kiinan, Intian ja useimpien maailman maiden kanssa.
  Siinä missä Eurooppa oppii tulemaan toimeen ilman Venäjää kenties myös Venäjä oppii vähitellen tulemaan toimeen ilman Eurooppaa.

 3. jvon

  Onko Venäjällä energiakriisi tahi holotna hirmuinen ihmisillä, kuten meillä lännempänä ensi talvena.
  ?
  Ei tarvii vastata.
  Miettiköön kukin tykönään, sitten kun viluttaa.

  nimim. ”Oma nilkka”

 4. Valko-Venäjän Lukashenka tekisi maalleen suuren palveluksen, mikäli vetäytyisi fasistisen Venäjän tukemisesta. Hän vetäytyisi myös itse nyt kun vielä voi sen itse tehdä. Maa tarvitsee itsenäisen ja vapaan kansan kohti demokratiaa, yhteistyötä ja kaupankäyntiä naapurimaiden kanssa, kohti henkistä rikastumista.

 5. Kiitän kommenteista. Oma pahin pelkoni – jonka kirjaamista omaan alkup. tekstiini mietin – on se, että Venäjä käyttää joukkotuhoaseita (ABC), kun ei muuten pärjää. Edes yhdellä taktisella ydinaseella tuskin saa suuria aikaan, mutta Venäjä on nyt alati pahenevassa umpikujassa ilman mitään ulospääsyä. Ja oman hulluuden myöntäminen ei ole helppoa.

  Sen verran olen Venäjästä oppinut, että syyttää muita kaikesta mitä itse tekee. Nythän muka Ukraina uhkaa Venäjää ydinvoimaloillaan.

  Ja kuten Tommi tuohon aiempaan tekstiini totesi, kyllä se perusteet löytää ydinaseitten käyttöön, samaa itsekin alun perin ajattelin https://piksu.net/voitonpaivaa-odotellessa/ (Siis ”aggression against the Russian Federation with the use of conventional weapons when the very existence of the state is in jeopardy”)

Comments are closed.

Related Posts