”Talousongelmat vain osa systeemikriisiä” -luento utubessa

Kiersin joulukuun alussa eteläistä Suomea ja pidin varsin tiiviin paketin nykyisistä ongelmista. Esitelmän aiheina oli mm.

  • rahan historiaa ja kuinka rahajärjestelmä tänään toimii
  • kuinka energian käytön kasvu on ollut yhteydessä talous"kasvuun" ja kuinka nämä kaksi ovat toisiaan tukeneet
  • nykyjärjestelmän nivoutumisesta globaaliksi kokonaisuudeksi, joka edellyttää että kokonaisuus rullaa ilman isompia nikotteluja
  • hieman "teknologia pelastaa" -ajatuksen torpedointia
  • ihmisen luonteesta ja rahajärjestelmästä johtuvia rajoituksia tilanteen muuttamiseksi nykyoletuksin
  • vaihtoehtoja, joita on oikeasti alettava miettimään. Nykyjärjestelmähän edellyttää luottamusta järjestelmään ja paljon puhuttua/kehuttua "kasvua". Jälkimmäinen puolestaan on sidoksissa energian saatavuuden kasvuun – joka sekin on hyvin epävarmoissa kantimissa

 

Alla oleva esitys kuvattiin Turussa 11. joulukuuta 2011 (kolmas paikkakunta seitsemästä), missä paikalla oli n. 50 ihmistä. Kohtuullinen kokonaisuus, vaikka mielestäni ulosantini parani seuraavina päivinä huomattavasti. 7 pätkää vievät puolitoista tuntia eli varatkaa popcornia vierelle kun katselette (*_^)

Videoista löytyy HD-resoluutiolla olevat kuvat Utube-sivultani jos tuntuu, että alla olevien videoiden kuvatekstit ovat liian syheröisiä. Videot löytyvät tietenkin myös varsinaisilta www-sivuiltani.

 

OSA 1 / 7

 

OSA 2 / 7

Tämän pätkän puolivälissä on kysymys luotonlaajennuksesta mikä jäi vastaamati (ainakin selvästi). Perinteinen selitys löytyy täältä.

 

OSA 3 / 7

Tässä pätkässä oli kysymys globalisaation stressin siedosta. Kun SuperLamaTM astuu areenalle ja tavaran liikkuminen hidastuu/estyy maksujen epävarman saatavuuden takia, niin moni tehdas pysähtyy koska ei saa tarpeellista tavaraa. Silloin paikallisuus nousee ihan uuteen arvoon.

 

OSA 4 / 7

 

OSA 5 / 7

 

OSA 6 / 7

 

OSA 7 / 7

 

Paikalla olleiden kanssa taidettiin jatkaa keskustelua vielä pari tuntia ravintolan puolella. Kaikin puolin onnistunut ilta, vaikka asiat eivät mitenkään mieltä ylentäviä olleetkaan.

Related Posts