Tasapaino

Jotenkin olen hämmästänyt ja väsynyt tähän talouskeskusteluun. Budjetti ja vaikka mitä vajeita puidaan palstakilometreittäin. Eurooppa on kuitenkin tavarantuotannossa ylijäämäinen maanosa. 

Data (CPB World Trade Monitor)

Tästä kuviosta näemme, että olemme olleet tavarantuotannossa ylijäämäinen koko tämän vuosituhannen. Suurimmat ongelmat ovat Euroopan sisäisiä ongelmia ja ne ovat meidän ratkaistavissa. Maitten välillä on suuria eroja ja siten myös epätasapainoja. Ei tarvitse olla trapetsitaitelijan tasapainoa jotta tietää, että jos tasapainokepin toisessa päässä on 20 kilon punnus toisessa styroxikuula niin putoaminen on vääjäämätöntä. Pikapikaa paino on syytä jakaa molemmille puolille tai muuten tulee putoaminen.

3 thoughts on “Tasapaino

 1. RGDP kasvu

  Jos vertaillaan EUR17, US ja Ruotsi RGDP kehitystä viimeisen kymmenen vuoden ajalta, niin kyllähän meillä on "ulkoinenkin" ongelma.

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=tec00115&toolbox=type

  Kaikessa yksinkertaisuudessaan meidän ei pitäisi euroalueella tehdä sopeutustoimia, jotka generoivat massiivisessa määrin työttömyttä. Sisäinen devalvaatio on tällainen keino. Koska työttömyys tuhoaa ostovoiman "kriisimaissa" ja vientikone Saksa on kunnossa, näyttää tavarantuotannon ylijäämä hyvältä. Siksi olisi katsoa sen rinnalla koko alueen RGDP kehitystä.

  Eli olemme takaisin lähtöruudussa, siinä väsyneessä peruskysymyksessä. Alammeko korjaamaan katastrofaalisiin mittoihin paisuvaa työttömyyttä liittovaltion vai omien kelluvien valuuttojen avulla.

  1. Juuri näin

   Se että säästämällä pyritään saamaan talous kuntoon ei onnistu. Miten luulette, että jos Kainuu pakotettaisiin 'omavaraiseksi' säästämällä ja laskemalla kainuulaisten tulotaso heidän tuotantonsa tasolle, niin millainen Kainuu olisi? Entä millainen olis eläkkeittemme taso jos eläkkeitä saisi vain sen mukaan mitä on maksanut (-80%) ?

   Olemme tehneet päätöksen, että pyrimme hyötymään yhteisestä valuutasta, yhteisistä markkinoista ja laajasta yhteistoiminnasta niin siitä tulee sivuvaikutuksia. Jos päätämme toisin, siitäkin tulee haittoja. Vanheneva Eurooppa, näin lyhyillä työajoilla ei vain kestä tätä työttömyystasoa. Yhteiskuntarauha ei kestä sitä vaikka talous kestäisikin. Ja talous ei kestä yhteiskuntarauhattomuutta ja joku suuri herra nousee tekemään kaikki ongelmat ratkaisevaa vallankumousta.
    

   Aika mielenkiintoinen liike sotilasdoktriineissa. USA uusii ja nykyaikaistaa ydinaseistuksen Euroopassa sekä Nato aktivoituu tekemään intensiivisiä ja laajamittaisia sotaharjoituksia Euroopassa:
   http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/21/obama-accused-nuclear-guided-weapons-plan
   http://yle.fi/uutiset/isaf-operaatio_paattyy_nato-harjoituksia_tilalle/6616793

    

   1. Varjotalous

    Käytännössähän homma varmaan menee niin, että jos nykytilannetta jatketaan tarpeeksi pitkään, ovat tietyt maat pakotettuja eroamaan eurosta. Tämä siksi, että lienee käytännössä mahdotonta poistaa sosiaaliturvaa ja pakottaa ihmiset tekemään brutaaliakin työtä henkensä pitimiksi. Pitkittinyt työttömyys yleensä myös huolestuttaa yrityksiä, koska se herättää epäilyksiä tulevan työvoiman kelpoisuudesta. Voisiko olla niin, että harmaa talous pitää homman esim. Espanjassa käynnissä. Muutenhan sellaiset työttömyysluvut aiheuttaisivat luultavasti välittömiä toimenpiteitä.

    Eli tällä hetkellä Euroa pitää kenties pystyssä tämä ilmiö:

    http://www.zerohedge.com/news/2013-05-06/europes-shadow-economy-big-germany

    Eräs Espanjalainen tuttavani kertoi viimevuoden alkupuolella että harmaiden hommien + sos. turvan varassa pystyy vielä elelemään ihan ok vähän riippuen olosuhteista. Olisi kiintoisaa tietää, kuinka yleistä sellainen siellä päin nyt on.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan