Tässä ohjeet asunnon vuokraamista varten

Asunnot ja metsä

Asunnon vuokraaminen on kohtuu helppoa eikä siihen liittyvää paperityötä kannata pelätä.  Jos kuitenkin haluat tehdä asuntosijoittamisen vaivattomaksi, voit käyttää vuokravälitysyrityksiä. Heidän palkkionsa ovat yleensä noin kuukauden vuokra.  Palvelu toimii avaimet käteen -periaatteella eikä sinun ei tarvitse muuta kuin allekirjoittaa toimeksiantosopimus ja vuokravätysyritys hoitaa kaiken muun puolestasi. Suurimmat vuokravälitysyritykset takaavat ensimmäisen vuoden vuokratulosi ja tämä tekee vuokranvälityksen käyttämisestä turvallisempaa.

Asunnon voi vuokrata itse, jos on valmis näkemään hieman vaivaa. Hyvässä kaupungissa sijaitsevaan asuntoon saa nopeasti vuokralaiset, kunhan asunnon vuokra on alueen yleisen vuokratason mukainen.  Ilmoitus Oikotiellä, Vuokraovessa tai muussa verkkopalvelussa riittää. Pitää kuitenkin yrittää olla tarkkana vuokralaisen valinnan suhteen.

Tässä muistilista asunnon vuokraamista varten:

 1. Tarkista luottotiedot esimerkiksi asiakastieto.fi palvelun avulla. Tarvitset tätä varten tulevan vuokralaisen sotu tunnuksen.
 2. Edellytä vuokralaiselta kahden kuukauden vuokravakuus. Vuokrasopimukseen on hyvä kirjata, että vakuus annetaan kaikkien sopimuksesta johtuvien velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi.
 3. Muista mainita vuokarsopimuksessa, että vuokralaisen on otettava kotivakuutus.
 4. Käytä vuokrasopimuksessa kirjallista vuokrasopimuspohjaa. Löydät hyvän pohjan kun googlaat hakusanalla ”vuokrasopimuspohja”. Täyttäkää pohja huolellisesti vuokralaisen kanssa. Kannattaa mainita mitä on sovittu kotieläimistä, tupakoimisesta, vuokran korottamisesta ja kaikesta oleellisesta.
 5. Seuraa vuokranmaksua. Vuokra voi joskus jäädä maksamatta ilman että asiasta on sovittu. Silloin sinun kannattaa muistuttaa asiasta vuokralaiselle tekemällä ”varoitus irtisanomisesta” tai tehdä vakavammissa tapauksissa ”ehdollinen irtisanominen”.
 6. Voit halutessasi tarkistaa yhdessä vuokralaisen kanssa asunnon kerran vuodessa.
 7. Tarkista että olet saanut vuokravakuuden ennen kuin luovutat asunnon.
 8. Tee sisään- ja ulosmuuttotarkistukset yhdessä vuokralaisen kanssa. Ota myös valokuvat huoneistosta ennen vuokrasuhteen alkamista.
 9. Vastaa vuokralaisen toivomuksiin ripeästi ja palvele vuokralaista niin kuin hän olisi asiakkaasi. Näin varmistat hyvät suhteet vuokralaisesi kanssa ja kaikki sujuu silloin yleensä jouheasti.

Näillä ohjeilla pärjäät luultavasti hyvin.

Kuvan lähde:  wikimedia

 

2 thoughts on “Tässä ohjeet asunnon vuokraamista varten

 1. Suurin hyöty vuokravälitystoimiston käyttämiselle on mielestäni tämä:

  Voit etukäteen määritellä vuokravälittäjälle tavoiteltavan vuokralaistyypin esimerkiksi: ”korkeakouluopiskelija, jolla puhtaat luottotiedot ja erittäin iso motivaatio pitää ne puhtaana myös tulevaisuudessa kun pääsee työelämään myöhemmin… eli maksaa vuokransa lähes takuuvarmasti ja ei tuhoa asuntoa”.

  Jätät siis ikävän vuokralaisehdokkaiden karsintatyön välittäjälle. Vuokranantajan ei tarvitse itse vastaanottaa kymmeniä puheluita, joissa nollatuloiset, ulosotossa olevat maksukyvyttömät henkilöt yrittävät vängätä asuntoa itselleen erilaisilla tarinoilla. Tuttava kun viimeksi vuokrasi asuntoaan, niin välittäjä kertoi jälkikäteen, että tällaisia puheluita oli tullut taas kymmeniä… Asunnon omistaja sai elää omaa elämäänsä rauhassa, välittäjä hoiti tuon ikävän karsintatyön ja lopulta maksukykyinen vuokralainen löytyi.

  Vuosikymmen sitten hän valitsi asukkaan itse ilman vuokravälittäjää. Tuolloin asuntoon tuli sossun maksusitoumuksella henkilö, joka ei osannut elää normaalia elämää. Vuokrat jäi heti maksamatta ja asunto tuhottiin sisältä, siinä meni 2 vuoden vuokratulot tuhojen korjaamiseen ja oikeuskäsittelyyn valtavasti aikaa. Ulosottomies sanoi, että tältä henkilöltä ei saada senttiäkään perittyä korvauksia kun ei ole mitään virallisia tuloja… ja oikeassa oli. Pienestä vuokravakuudesta ei ole juuri mitään iloa jos asuntoon pitää tehdä 10 000 euron remontti tuhojen korjaamiseksi.

  1. Kommentissa ja itse artikkelissa on virhe. Myynti-ilmoitukseen ei ole mikään pakko laittaa puh.nroa eikä edes varalla olevaa toissijaista meili.os. Käytössä on sähköinen vastauslomake, ja minä otan yhteyttä vain sopiviksi katsomiini henkilöihin. Yleistä näyttöä ei ollut ennen koronaakaan, ei liioin k-talon tarkkaa osoitetta, siis rappua ja kerrosta. 35 v:n ja yli sadan vuokralaisen kokemuksella: itse valitsemalla tulos on parempi ja vaivaa vähemmän kuin välittäjien valintojen jälkeen.

   Artikkelista: valokuvaus ei paljon auta. Olennaista on kuntolomake, jonka vuokralainen täyttää. Sen olennaisin kohta on, onko as. tupakanhajua vuokrattaessa.

Comments are closed.

Related Posts