Tekes: Suomen pelialan maailmanvalloitus jatkuu

Uudet alustat, digitaalinen jakelu ja riskiraha pitävät suomalaiset peliyritykset nousukiidossa.

Rovio Mobilen suurmenestystä Angry Birdsiä on ladattu liki 80 miljoonaa kertaa. Se on noussut Applen iPhonen historian 10 suosituimman pelin joukkoon. Mediassa puhutaan kiukkuisten siivekkäiden noususta Super Marion ja Mikki Hiiren kaltaisten ikonien joukkoon.

Toimitusjohtaja Peter Vesterbackan mukaan Rovio tähtää todelliseen viihdebrändiin. Angry Birdsiin tuodaan jatkuvasti uutta sisältöä.

Superbowlin puoliajalla esiintyneellä pelillä on rooli 20th Century Fox -filmiyhtiön tulevassa Rio-animaatioelokuvassa. Tulossa on Angry Birds Rio -peli. Tuotelistalla on pehmoleluja, lautapeli ja tekstiviestipohjainen maksujärjestelmä.

Peli toimii useimmilla alustoilla, konsolit mukaan lukien. Toukokuussa se tulee Facebookin yli 600 miljoonan käyttäjän ulottuville.

Homma kehittyy

Suomessa havahduttiin Facebookin mahdollisuuksiin lievästi jälkijunassa, mutta iPhonen suhteen oltiin liikkeellä aiemmin. Mobiilikäyttäjät ovat löytäneet Suomen muun muassa Remedyn, Housemarquen, Frozenbyten, Secret Exitin ja RedLynxin menestyksen ansiosta.

Peliyritysten ulottuvilla on digitaalisen jakelun ja sovelluskauppojen ansiosta valtava asiakaskunta. Laitteet kehittyvät jatkuvasti. Pelit ovat yhä monipuolisempia ja niitä voi pelata kavereitten kanssa.

Riskiraha haluaa Suomeen

Aiemmin Digital Chocolate -mobiilipelifirman Euroopan toiminnoista vastannut Ilkka Paananen ohjastaa monen käyttäjän selainpelikehittäjää Supercelliä. Yritys teki yhdessä yhteisöllisen, paikkatietoon perustuvan Shadow Citiesin kehittäneen Grey Arean kanssa pelialan historiaa nostamalla rahaa ulkomaisilta sijoittajilta.

Supercellin kokoama siemenraha liikkui Paanasen mukaan miljoonissa euroissa. Grey Area nosti 1,9 miljoonaa euroa. Kumpikin peli edustaa uutta kiinnostavaa aluevaltausta.

Paanasen mielestä Suomi voi nykyään olla peliyritykselle paras mahdollinen sijoituspaikka. Ulkomaiset riskisijoittajat kyselevät jatkuvasti uusien suomalaisten pelifirmojen perään. Hiljattain Disney hankki helsinkiläisen Rocketpackin ja turkulainen Treehouse sai 100 000 euron pääomasijoituksen.

Shadow Cities nostettiin esiin mediassa messujen mielenkiintoisimpiin kuuluvana pelinä. Peli on tulossa myös Ison-Britannian ja USA:n markkinoille.

Hyvältä näyttää

Näkymät ovat hyvät myös pelialan kattojärjestön Neogamesin johtajan KooPee Hiltusen mielestä. Suomen 65 pelialan yrityksen tuotanto kattaa monia eri alueita ladattavista verkkopeleistä selainpeleihin, iPhonesta ja iPadista konsoli- ja videopeleihin, sosiaalista mediaa unohtamatta.

Tampereelle ja Turkuun on syntynyt puolentoista vuoden aikana parikymmentä uutta peliyritystä. Avoimien työpaikkojen määrä on lyhyessä ajassa kaksinkertaistunut. Orastavaa pelikehittäjäpulaa torjutaan täydennyskoulutuksella.

Viihdepelaaminen on alan kärki, mutta pelillisyyttä voidaan hyödyntää laajasti opetuksesta lääketieteeseen ja kestävään kehitykseen.

Tekes rahoittaa peliyrityksiä ja -tutkimusta vuosittain useilla miljoonilla euroilla.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen