Teknologiasta palveluun

Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola

Onnistuakseen sijoittajan pitäisi pystyä analysoimaan tulevia trendejä ja markkinamuutoksia. Norvestian teollisuussijoitussalkku koostuu yrityksistä, joita olemme aktiivisesti kehittämässä ja jotka voisivat olla jonkun teollisen ostajan tai sijoittajan mielestä hyvin mielenkiintoisia seuraavan 3-5 vuoden kuluttua. Aina ei ole helppoa arvioida tulevaisuutta viiden vuoden päähän, varsinkaan toimialoilla, jotka ovat muuttumassa nopeasti. Vuosien varrella olen tehnyt kymmeniä pääomasijoituksia, joskus jopa yrityksiin, joilla on vain hyvä idea eikä lainkaan liikevaihtoa. Välillä on tullut onnistumisia, mutta pettymyksiäkin on ollut matkan varrella – ei kuitenkaan koskaan siksi, että olisin epäonnistunut teknologiavalinnassa tai sen läpimurron ennakoinnissa vaan siksi, että olen olettanut markkinan muuttuvan nopeammin kuin mitä on todellisuudessa tapahtunut.

Makroperspektiivissä meillä on käynnissä muutama iso muutos maailmanlaajuisesti. Kehittyvien maiden osuus maailman bruttokansantuotteesta kasvaa niin, että vuonna 2020 yli 55 % tulee Brasiliasta, Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta. Tässä kilpailussa Yhdysvaltojen ja Euroopan on parannettava tuottavuuttaan kehittyviä maita nopeammin. Vielä muutama vuosikymmen sitten USA:n talouskasvusta 80 % johtui väestönkasvusta. Nyt USA:n väestönkasvu on merkittävästi laskenut ja pysyäkseen kilpailukykyisenä sen on haettava tuottavuutta tuotekehityksestä ja erityisesti ohjelmistoliiketoiminnasta. Tässä amerikkalaiset ovat onnistuneet paljon paremmin kuin Eurooppa. Visailukysymyksenä voisi kysyä, tiedättekö yhtään eurooppalaista yli miljardin liikevaihtoa tekevää ohjelmistoyritystä pois lukien saksalainen SAP? Yhdysvalloissa näitä yrityksiä on kymmeniä, ellei jo satoja.

Palveluliiketoimintamallit tulevat yleistymään yhä enemmän niin sanottujen pilvipalvelujen takia. Ennen yritykset ostivat ohjelmistot hankkimalla ensin omat tietokoneserverit, investoivat ohjelmistojen käyttöönottoon ja lopuksi ostivat ylläpitopalvelut ohjelmistojen toimittajilta. Yleinen sanonta firmoissa olikin, että kun ostat ohjelmiston, ostat ongelman. Nyt yrityksille riittää pelkät näyttöpäätteet ja ohjelmistot ostetaan käytettäviksi pilvestä, ja niistä maksetaan vain käytön mukaan. Ehkä tämän takia myös muutaman suomalaisen ohjelmistoyrityksen arvostukset ovat nousseet lähes ”pilviin”. Ei tarvita vaikeita integrointiprojekteja, vaan palvelut voidaan tuottaa yhdestä paikasta melkein kenelle tahansa ja varsin kustannustehokkaasti. Olen varma, että tämä muutos tulee auttamaan pienempiä ohjelmistoyrityksiä kilpailussa isoja vastaan. Pienemmillä resursseilla pystytään tarjoamaan hyvää palvelua globaalisti. Tämän muutoksen pitäisi näkyä yritysten kannattavuudessa tulevina vuosina.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts