Vaikenevan kansan kuiskauksia

1980-luvun alussa Suomessa ei kukaan puhunut julkisesti siitä, että virassa ollut tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen olisi jollain tavalla iäkäs. USA:n silloinen juuri valittu presidentti Ronald Reagan kylläkin oli täysin ikäloppu vanhuudenhöperö kehäraakki.

Johtajia tosin aina löytyy, mutta rahan kanssa rupeaa olemaan tiukempaa. Kymmenisen kilometriä Raumalta pohjoiseen sijaitsee Eurajoen Olkiluodon ydinvoimala-alue, jota hallitsee TVO. Kerronpa eräitä asioita, jotka ovat peräisin suoraan Rauman hevosmiesten tietotoimistosta:

-Jo syksyllä 2012 Rauman vuokranantajapiireissä oudoksuttiin vahvasti OL 3:n työntekijämäärän vähenemistä. Vuotta myöhemmin asian oli havainnut jo Helsingin mediatkin. Merkillepantavaa on, että tästä työntekijätilanteesta TVO ja Areva keskustelevat lähinnä median kautta. Muita puheväyliä ei ilmeisesti ole. Vaikuttaako hyvältä? Hurjimman väitteen mukaan Areva ei itsekään uskoisi projektiinsa, vaan on ns. heittämässä säätösauvat nurkkaan. Realistisemman huhun mukaan Areva kiristäisi TVO:a vaihtoehdolla, että jos TVO ylipäänsä haluaa OL 3:n joskus valmiiksi, sen on tingittävä huomattavasti korvausvaatimuksistaan.

-Etelän media on jaksanut toistaa TVOn väitettä, jonka mukaan se on tilannut OL 3:n avaimet käteen periaatteella. En ole kieltämättä ko. sopimusta nähnyt, mutta epäilen, ettei siinä lue pelkästään ”yksi kpl. ydinvoimaloita”. Eiköhän sopimuksessa ole tuhansia sivuja liitteitä. Jos Fukushiman ongelmat ovat heijastuneet STUK:n asenteisiin, en usko alkuunkaan Arevan olevan yksin vastuussa. Huomattakoon, että riitaa ei ratkaista Satakunnan käräjäoikeudessa. Vrt. ja.

-Sieluni silmin näen, miten Suomen pääministeri – kuka silloin sitten lieneekään – saa sellaisen suuren kunnian, että pääsee audienssille Elysée-palatsiin. Siellä Ranskan presidentti – kuka sitten lieneekään – selvittää, että kyseessä on niin suuret summat, ettei Areva eikä Ranskan valtio pysty niitä maksamaan. Suomen pääministeri ymmärtää realiteetit. Ainoa ilmeisen maksukykyinen taho ovat suomalaiset veronmaksajat.

-Haluaisin vielä kerran muistuttaa siitä, miten Rautaruukin ex-tj Tamminen ja kokoomuksen ex-edustaja Perkiö totesivat, että kolmas ydinvoimala (Loviisaan), joka rakennetaan Tammisen omilla rahoilla, saa luvan 2011 vaalien jälkeen. Kun E.ON vetäytyi Pyhäjoelta, heräsi erittäin aiheellisia epäilyksiä, pystyykö kukaan muukaan rakentamaan ydinvoimalaa Suomeen kannattavasti, jos sakemanni ei siihen pysty. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa visionäärit Tamminen ja Perkiö ovat hävinneet näyttämöltä, eikä kukaan ole valmis pohtimaan, montako ydinvoimalaa tarvitaan tulevaisuudessa huolehtimaan vanhainkotien lämpötyynyistä ja työttömien kylmistä kaljoista. Kyseessä on vuosikymmeniksi eteenpäin tähtäävä suunnitelma, jossa vastuunkantajia tuskin löytyy kovin helposti muualta kuin veronmaksajista. Talvivaara muuten on edelleen mukana Pyhäjoen voimalahankkeessa, joten on hankkeella ainakin yksi varma takuumies.

-Epäilen, ettei Pyhäjoen ydinvoimala ole millekään hallituspuolueelle likikään niin suoraviivainen asia, kuin ulospäin näytetään.

7 thoughts on “Vaikenevan kansan kuiskauksia

 1. Muistutus

  Tässä kohdin on hyvä muistuttaa, miten Yhdysvalloissa keskuspankin pääjohtajuus siirtyi loppuunkalutulta Bernankelta vetreään Yelleniin. Henkilöiden syntymävuosia kannattaa tarkkailla laugh

  1. Syntymävuodet

   Vähän aikaa mietin kommenttiasi, koska olin jo unohtanut, mistä tekstini aloitin surprise.

   Aivan, "loppuunkalutulta Bernankelta vetreään Yelleniin.", joka on selvästi vanhempi.  http://en.wikipedia.org/wiki/Janet_Yellen

   Kun Matomeästä tuli Rauma-Repolan pääjohtaja, punakkakasvoinen KOP:n Jaakko Lassila kertoi, että Matomäkeä oli jo aiemmin harkittu, jolloin nimitettiin R-R:n väen vierastama Antti Potila, mutta Matomäki oli silloin ollut liian nuori. No, Matomäki oli Potilaa vanhempi ja mieleeni tuli Oxenstiernan kuvaus siitä, millä järjen määrällä asioita johdetaan.

   1. Ikä

    En ymmärrä, että vanha ikä tuollaisissa hommissa olisi haitta. Ymmärrän, että savusukeltajana on vaikea mennä jos on vanha ja raihnainen. Voi kävelykeppi syttyä palamaan. Ei pomojen tarvitse olla kehonrakentajien tai Henkka Saaren näköisiä urheilullisia nuorukaisia, vaikka nykyään näin kuvitellaan. Pääasia, että päässä liikkuu ja on tarpeeksi laaja kokemus asioista, jotta ei säikähdä jokaista risahdusta. Sota-aikana USAn pressa oli pyörätuolissa, Englannin pääministeriä ei voinut sanoa urheilevaksi nuorukaiseksi ja en usko Paasikivenkään presidenttinä olleen vahvimmillaan fyysissä ponnisteluissa. Ei moni Buffettinkaan sijoituksista sano, että ne ovat vanhuudenhöperön ukon tekemiä. Ei sano vaikka indeksin voittaminen on tullut työlääksi. 

 2. Mihin sähköä,

  Mihinkä sitä sähköä oikein tarvitaan kun sähköä kuluttava teollisuus ei täällä ole kilpailukykyistä? Itseasiassa sähköäkuluttava teollisuus menee tulevina vuosikymmeninä eli ydinvoiman takaisinmaksun aikana auringon perässä halvan energian mukana etelään. Aurinkopanelit ovat halventuneet pelkästään vuodesta 2012 peräti 20% ja kehitys jatkuu ja ei mene montaa vuotta kun auringosta saadaan sitä halvinta sähköä. Saharan reunamille on hyvä rakentaa energiaintensiivista teollisuutta ei tänne pimeään ja kalliin energian alueille. Rakennuksetkin ovat menneet passiiviseksi ja niissä tarvitaan energiaa lähinnä kosteusvaurioiden kuivattamiseen. Ydinvoimalassa ei ole yksinkertaisesti järkeä ja toivottavasti siihen emme saa suomalaisia rahottajia vaan pahimpien kilpailijamaidenmme pankkeja ja instituuttioita rahoittamaan noita menneen maailman rakennelmia. Se huonontaisi heidän kilpailukykyään ja meidän vastaava suhteellinen kilpailukyky paranee. Ydinvoimalamme olisi kuin Troijan hevonen jolla tuhottaisiin kilpailijamaidemme kilpailukykyä. Sähköä tarvitaan suuressa määrin jos autoliikenne sähköistyy, mutta sekin tuotetaan muuten kuin ydinvoimalla.

  Suuri kysymys lienee on, että haluaako edes TVO sitä rakenteilla olevaa voimalaa? Voi olla, että hekin haluaisivat mahdollisimman paljon siihen investoituja rahoja takaisin ja siitä käydään salaisissa valot sammutetuissa huoneissa neuvotteluita. Tuonne reaktorihalliin olisi hyvä perustaa vaikka painihalli. Se on tiivis ja tällöin painiin olennaisesti kuuluva pierunhaju pysyisi sisällä.

  Lyhyelläkin tähtäimellä Euroopan sähkömarkkinat ovat sekaisin. Ranska on sähkön suurin viejä ja se vie sitä UK:hon. Ranska tuo taas sähköä Saksasta 9,8 TWh.  Ranska taas vei vuonna 2013 energiaa  47,2 TWh. Jos taas haaveilemme sähkön viejäksi alkamisesta niin kenelle sitä viemme?  Venäjä on looginen suunta, mutta….

   

  1. Sähkön kulutus henkeä kohden on laskusuunnassa

   Tässä googlelta pyydystetty kuva siitä miten sähkön kulutus henkeä kohden on viime vuosina kehittynyt. Sähkön kulutus henkeä kohden on, yllättävää kyllä, laskusuunnassa. Mihin siis sähköä oikein tarvitaan, vai tarvitaanko?  

   Luulisi trendin huolestuttavan suuria energian tuottajamaita, kuten Venäjää, jos energiaa tarvitaankin jatkossa yhä vähemmän. 

    

   1. Ydinenergia

    Ydinenergia ei kaadu vaarallisuuteen eikä teknisiin ongelmiin vaan hintaan. Se on kallista, jopa niin kallista, että USAssa suljetaan jopa voimaloita joilla olisi käyttöaikaa. Ydinvoimalan muuttuvat kustannuksetkaan eivät kestä nykyistä sähkön hintaa. 

    http://www.entergy.com/News_Room/newsrelease.aspx?NR_ID=2769

    http://dom.mediaroom.com/2013-05-07-Dominion-Shuts-Down-Kewaunee-Power-Station-Permanently

    Tiedotteessa sanotaan, että päätös sulkemisesta on puhtaasti taloudellinen. Aika hurjaa, että Suomeen samalla rakennetaan ja meinataan rakentaa voimaloita joiden takaisinmaksuaika on vähintään 30 vuotta + 10 vuoden suunnittelu-/rakennusaika.

  2. Sähkön säästäminen

   salaisissa valot sammutetuissa huoneissa neuvotteluita."

   Tuolla tavalla säästyy sähköä cheeky

Comments are closed.

Related Posts