Tilapäistä hulluutta

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Warren Buffett tunnetaan hyvin sijoittajana, jolla on pitkäaikainen näkemys sekä vahvat näytöt näkemyksensä tueksi. Samainen herra tunnetaan lähes yhtä hyvin ikimuistoisista ja nasevista kiteytyksistään. ”Temporary insanity” – tilapäistä hulluutta – oli Warrenin eräskin kommentti, kun hän myönsi avoimesti omatkin virheensä arvioidessaan sijoituksia lentoyhtiöihin. Vaikkakin kehitys lentoyhtiöiden kohdalta on ollut hetkittäin tuottoisaa, niin kyseessä on kuitenkin raskaasti säädelty ja kilpailtu toimiala, jossa useat sijoittajat ovat polttaneet näppinsä. Mutta Warrenin viisaudessa on kuitenkin myös toinen puoli, joka näkyy myös Berkshire Hathawayn sijoituksista.

Sain jokunen viikko sitten kunnian tavata menestyneen, lentoyhtiöihin erikoistuneen ruotsalaisen konkarin, joka auttoi ymmärtämään entistä syvemmin alan toimintaa ja myös Warrenin viisautta. Kyseinen herra on ollut mukana rakentamassa useampaakin lentoyhtiötä ja tietää vallan hyvin alan pelisäännöt ja pullonkaulat. Esitin Warrenin näkemyksen lentoyhtiöistä ja niihin sijoittamisesta ja kysyin miten hän asian näkee. Vastaus yllätti ja opetti ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta, myös muilla hankaliksi koetuilla toimialoilla.

Lentoyhtiöihin sijoittaminen ei useimmiten ole kannattavaa. Ala on vahvasti säädeltyä, poliittisesti ohjattua ja erittäin pääomavaltaista. Osittain sama pätee myös lentokalustoa valmistaviin yhtiöihin. Alan toimintaa jarruttavat tekijät luovat kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia toimialaa harkitseville sijoittajille. Vahvan sääntelyn vuoksi lentoyhtiöllä on jatkuva riippuvuus osin pakollisistakin tukipalveluista. Alalla pitkään toiminut konkari totesikin Warrenin viisauteen, että aivan oikein, lentoyhtiöihin ei yleensä kannatakaan sijoittaa, mutta pinnan alta löytyy myös vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Mahdollisuuksia kannattaakin etsiä liiketoimintaa tukevista ja säädöksiin, koulutuksiin ja sertifiointeihin liittyvistä yrityksistä, jotka kannattavat tavallisesti omia asiakkaitaan paremmin.

Sama johtopäätös näkyy myös Berkshire Hathawayn sijoituksista; Warrenin salkusta löytyy 1997 hankittu lentoturvallisuuteen ja koulutukseen keskittyvä Flight Safety International. Vaikka Berkshiren kautta tähän pääseekin kiinni, niin kartoitin mielenkiinnosta myös muutaman pörssilistatun kilpailijan, joiden kautta voi kurkistaa hieman tarkemmin lentoyhtiöiden palveluntarjoajien luonteeseen. Euroopasta löytyy ainakin Lontoossa listattu ja FTSE250 indeksistä löytyvä BBA Aviation ja vastaava Kanadalainen CAE. Molemmilla yhtiöillä on kurssikehityksen suhteen ailahteleva vuosikymmen takana, mutta samalla molemmat ovat maksaneet myös osinkoa, toisin kuin moni varsinainen lentoyhtiö.

Warrenin tilapäisestä hulluudesta voi oppia ainakin sen, että epätoivoiselta vaikuttavan toimialan takaa voi löytyä myös kokonaan uusia sijoituskohteita. Kannattaakin kiinnittää huomio hankalaksi koetun toimialan luonteeseen, sillä sääntely luo monesti tilaa vahvoille tukitoiminnoille ja niitä tarjoaville palveluyrityksille. Valistuneen sijoittajan onkin aina syytä kurkistaa nurkan taakse ja katsoa, löytyisikö sieltä piilotettuja helmiä.

Lisää aiheesta muualla:

Flight Safety International (Berkshire Hathaway company)
BBA Aviation
CAE
The Street – Warren Buffett's Three Biggest Mistakes to Avoid in 2015

Lue Punaisen mukin blogia.

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen