Treidaus ei sovi monille
Treidaus on aktiviteetti joka sopii ehkä yhdelle tuhannesta (tämä on arvioni, ei tieteellinen tosiasia). He ovat erityistapauksia joista tunnen henkilökohtaisesti yhden. Suurin osa paljon kauppaa tekevistä hyödyttää lähinnä verottajaa ja harvoja muita pelureita. Pelureista suurin osa tekee pidemmällä aikavälillä tappiota ja joutuu lopettamaan varojen puutteessa. En tiedä tarkasti kuinka moni joutuu jättämään leikin kesken, mutta pidemmällä aikavälillä arvioisin luvun olevan lähempänä sataa kuin viittäkymmentä prosenttia. Jotta ei menisi munkit ja pullat sekaisin niin tarkoitan niitä, jotka keskittyvät treidaamiseen. Tämä asia on pakko erottaa, koska suuri osa sijoittajista on loppujen lopuksi treidaajia tunteidenhallinnan vaikeuden vuoksi. Harvat keskittyvät sijoittamaan pitkällä tähtäimellä. Treidaajalla tarkoitan ihmistä joka keskittyy lähinnä miettimään enemmän osakkeiden hintoja kuin yritysten liiketoimintaa.
Olen välimallin mies, mutta pyrin pitkän tähtäimen sijoituksiin
Itsekin kuulun porukkaan, vaikka haluaisin pystyä psyykkaamaan itseni toisenlaiseen sijoittamiseen. Pitkäikäisin sijoitukseni taitaa tällä hetkellä olla PKC jota olen omistanut noin neljä ja puoli vuotta. Alkuperäisestäkin sijoituksesta minulla on jäljellä kolmasosa, joten sekin sijoitus on pienentynyt. Toivottavasti pystyn jatkossa keskittymään ensisijaisesti osakkeiden ostamiseen. Uskoisin pikkuhiljaa kehittyväni, mutta saa nähdä miten tulee käymään. Ihminen on tunteidensa orja. Tämä tosiasia on pakko myöntää, koska ilman sen hyväksymistä tulee hetkiä jolloin otan turpiini vaarallisesti. Jos joku luulee olevansa poikkeus niin on lähes sadan prosentin varmuudella väärässä.
Itse testasin treidaamista noin kuukauden vuosia aiemmin. Keskityin Helsingin pörssin isoimpien osakkeiden ostamiseen ja myymiseen päiväkaupalla. Selvisin kohtuullisin tappioin. Koin treidaamisen olevan stressaavaa enkä ollut hyvä siinä. Ruudun tuijottaminen on hermojaraastavaa, kun on useampien tuhansien panokset, joita pitää seurata koko ajan. Todellisuudessa olin surkea ja tuurini varassa, koska minulla ei ollut kunnon strategiaa eikä osaamista. Oli suoranainen ihme, että selvisin ilman suurten summien menettämistä. Pahimmat tappiot olivat satoja euroja päivässä.
Psykopaateille treidaaminen voi olla hyvä vaihtoehto
Jos mietitään kuka pärjää treidaamisessa niin psykopaatit tulevat ensimmäisinä mieleen. Jos et ole psykopaatti niin lähellä sinun pitää olla mikäli teet rahaa treidaamalla pidemmällä aikavälillä. Tämä siitä syystä, että mitä todennäköisimmin sinä joudut tappelemaan näitä ”tappajia” vastaan. He eivät anna armoa, koska tienaavat taitamattomuudellasi tai epäonnellasi. Tunteettomuus helpottaa tällaista toimintaa. Lisäksi joudut tappelemaan algoritmeja vastaan. Niillä on etu reagointinopeudessa, kun osto- ja myyntitasoissa tapahtuu nopeita muutoksia. Et voi pärjätä nopeuskisassa, vaikka olisitkin luonut omat algoritmisi. Toinen ongelma on se, että eri kaupankäyntivälineiden, kuten warranttien tarjoajat voivat myös ”vetää” piuhat poikki, kun heidän hinnoittelunsa ovat epäonnistuneet. Tästä on vaikea saada todisteita, joten tätä on pidettävä spekulaationa.
Pidemmällä aikavälillä lyhyempää kauppaa tekevä häviää myös verojen takia
Jos mietitään lyhyempää kaupankäyntiä niin verot näyttelevät suurempaa osaa. Jos oletamme verojen olevan keskimäärin 30% ja oletamme vuosituotoksi 10% niin mikäli myymme aina vuoden jälkeen osakkeemme kymmenen seuraavan vuoden aikana ja vertaamme siihen, että pidämme niitä koko kymmenvuotisen ja myymme sen jälkeen niin saamme seuraavan lopputuloksen: Seuraavien kymmenen vuoden aikana treidaaja saa noin 97%:ia verojen jälkeen ja kymmenen vuotta osakkeita säilyttänyt 111%:ia. Mitä kauemmin tätä jatketaan sitä enemmän tulee eroa. Tämä on teoreettinen esimerkki, joten totuus ei ole näin yksinkertainen. Tämä koskee vain verotusta, koska kaupankäyntikustannukset vaikuttavat myös tulokseen. Jos joku saa eri luvut kuin mitä minä sain niin voi korjata virheeni. Esimerkissä ei huomioida osinkojen veroprosenttia joka muuttaa lukuja. Esimerkin tarkoitus oli vain osoittaa ettei treidaaminen ole järkevää verojen puolesta pidemmällä aikavälillä.
Tässä argumentteja treidaamista vastaan. Otan vastaan myös vastakkaisia mielipiteitä. En halua sanoa ettei kenenkään kannata treidata jatkuvasti vaan vain poikkeustapausten. Et todennäköisesti kuulu heihin.
-Tommi T
Määritelmäsi treidarista on erikoinen
Määritelmäsi treidarista on erikoinen
”…kuka pärjää treidaamisessa niin psykopaatit tulevat ensimmäisinä mieleen”
Kirjoituksesi on muutoin varsin tavallinen frustraation purkaus henkilöltä, joka on kokeillut treidaamista, epäonnistunut ja nyt kirjoittaa pitkää listaa syistä miksi treidaaminen ei kannata kenellekkään. Eli henkilö joka ei ole treidari eikä osaa treidata kirjoittaa millainen on treidari. Ristiriitaa?
Olisi kiinnostava kuulla lisää miksi juuri psykopaatit pärjäävät treidaamisessa? Yksikään treidaus-opas, artikkeli tms. ei ole päätynyt tuollaiseen johtopäätökseen.
Tiedoksi. Menestyviä treidareita on. Heillä jokaisella on jokin osaaminen, jolla he tekevät tulosta.
Psykopaateilla on se etu etteivät heidän tunteensa vaikuta
Psykopaatit eivät tee tunnepitoisia ratkaisuja, joten he noudattavat paremmin omia järjestelmiään. Omien sääntöjen myötä toimiminen, kuten kassanhallinta onnistuu tunteettomilta ihmisiltä paremmin kuin ne joihin tunteet vaikuttavat enemmän. Tiedän menestyneitä treidareita olevan ja tunnenkin yhden sellaisen. Suurin osa nyt ei vaan pärjää pidemmällä aikavälillä. Kun kerran tunnet menestyneitä treidareita niin kerrotko kuinka suuri osa treidareista menestyy? Ota huomioon nekin, jotka ovat lopettaneet. Onko niitä yli puolet kaikista kokeilleista? Odotan mielenkiinnolla vastausta.
Forex
jos haluaa treidata pitää treidata valuuttoja, raakaaineita ja indeksejä otc markkinoilla. joissa kulut on todella paljon vähemmän mitä fyysisillä osakkeilla. ja tuolla varmasti on sitä kautta suurempi voittaja/häviä suhde mitä osake treudauksessa.
Psykopaatti tuskin on hyvä
Psykopaatti tuskin on hyvä treidari vaikka tunteiden puuttuminen helpottaa niiden hallintaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykopatia
Epäonnistuneita treidauksen kokeilijoita on pajon. Tarkkaa lukua tuskin kukaan tietää.
Tämä ei ole mitenkään ihme, sillä treidaukseen ja sijoittamiseen tarjotaan mitä eksoottisempia tuotteita ja palveluita. Kaikissa palveluissa viesti on ”tällä onnistuu kuka tahansa. Sinäkin…”.
Jos lääkäriksi voisi ryhtyä heti kun on klikannut BinääriLääkäri -linkkiä niin epäonnistumisia olisi paljon.
Jos bussikuskiksi pääsisi kun ostanut AjoKykyWarrantin, niin ongelmia tulisi.
Sijoittaja häviää vain omia rahojaan, joten häntä saa huijata ja näin markkinat tekevätkin. Binäärioptioilla ja warranteilla luodaan unelma, otetaan rahat ja pettynyt ”sjoittaja” kärsii tappiot. Osa näistä on ihan aitoja huijauksia (monet binäärioptiot) ja osa laillisia huiputuksia (warrantit).
Moneen ammattiin edellytetään koulutusta, osaamista ja näyttöjä, mutta treidariksi saa ryhtyä kuka vaan. Sen vuoksi ”epäonnistui-statistiikat” eivät ole vertailukelpoisia.
Kulurakenne oleellinen tekijä
Olen treidannut aikanaan paljonkin, jonkun verran vieläkin, mutta aika vähäistä nykyään, menee harrastuksen puolelle melkein. En suosittele kenellekään, mutta toki siinäkin voi joillakin reunaehdoilla pärjätä. Omatkin kaupat olivat taitojen kehityttyä enimmäkseen voitollisia, mutta se ei vielä tarkoita, että homma kannattaisi verrattuna pitkäaikaiseen sijoittamiseen, vaikka touhua jonkun verran osaisikin.
Avaan joskun kokemuksiani tarkemmin, niillä lienee yleistä mielenkiintoa. Mutta oleellinen ongelma oman kokemukseni mukaan on juuri kommentaattorin mainitsema kustannusrakenne. Piensijoittajan on vaikea hallita sitä mielekkäällä tavalla, kun mukaan lasketaan varsinaisten kaupankäyntikulujen ohella spredit. Varsinkin päiväkaupassa kustannukset nousevat tolkuttomasti. Jos sen estämiseen on tehokkaita keinoja niin kuulen mielelläni. Keksin itse joitakin keinoja, mutta turhauduin silti.
Se ehdoton hyöty treidaamisessa toki on, että mikään ei opeta perusteellisemmin markkinoiden toimintaa, mistä hyötyy pitkäaikaisenakin sijoittajana. Mutta kuukausi ei riitä mihinkään, itse hankin kokemusta vuosia, ja sillä alkaa olla merkitystä. Ja sekin vaati ainakin minulta sekä kirjallista taustaoppia että todella aktiivista paneutumista.
Heikki
väärä otsikko
Mielenkiintoisia näkemyksiä treidauksesta ensinnäkin treidaus ei ole sijoittamista vaan verrattavissa täysin vedonlyöntiin.Treidaus sopii mielestäni henkilölle jolla on riskinhallinta ja teknisen analyysin menetelmät on hallussa osakkeista ja niiden firmojen tuloksista ei tarvitse juuri tietää eikä aktiiviselle treidaajalle sellaiseen aikaa olisikaan sillä he pelaavat yleensä indeksi -ja raaka-ainefutuureja jossa yhdenkin pisteen muutos on merkitsevä.Se että treidaajat ovat tunteettomia psykopaatteja on aika raju väite kyllä heillä tunteita on mutta se suuntautuu elämän muille osa-alueille vaikka perheeseen.Tuo asia on etu treidauksessa varsinaiseen osakesijoittamiseen on se että osakkeisiin sijoittanut ei pääse koskaan irti jännityksestä miten osakkeen kurssi muuttuu ei edes silloin kun on jo myynyt sillä hermoja raastaa edelleen se että ”myin liian aikaisin”jne.Treidaaja on vain hetken markkinoilla ja poistuu sieltä joka päivä eli sopii kysyä kumpi se on psykopaatti treidaaja vai osakesijoittaja.
Psykopaatti on väärä sana
Psykopaatti oli huono sanavalinta. Kylmähermoinen ja armoton kuvaavat varmasti paremmin treidaajia kuin osakesijoittajia. Eipä mulla muuta sanottavaa enää tähän ole.
Koirat haukkuu ja karavaani kulkee
Apul.prof. Peltomäen ja minun kirjassa kuvaan menestyvää sijoittajaa näin (s. 105): Sijoittajan esikuva voisi olla vaikkapa käärme, siis käärme.Kuopassaan liikkumatta lymyävä käärme, joka odottaa silmiään räpäyttämättä pullean saaliin tulemista taatusti riittävän lähelle ennen ratkaisevaa iskua – siinä on oikea sijoittajan esikuva.
Psykopaatti on peräti lievä ilmaisu
Treidari
Tuo J. Vaheen hyvä kyttääjä on hyvä treidarin kuvaaja. Takavuosina oli paljon julkisuudessa treidari ja kouluttaja A. Elder. Hän käytti treidari koulutuksesissaan samoja menetelmiä kuin AA-kerho käyttää vierottaakseen ihmisiä alkoholista, vain sillä edellytyksissä, että hän pyrki kouluttamaan treidareita kohtuukäyttäjiksi. Treidarin yksi suurimoia syntejä on liian nopea kaupankäynti. Koska se on aivan varmaa, että liike tuntitasolla on yleensä satunnaista ja sattumaa ei määritelmällisesti sattumaa paremmalla todennäköisyydellä voi arvata. Tuossa kaupankäynnissä, jos sitä käy paljon, hajoaa spredin ja muiden kulujen vuoksi vääjäämättä. Pitää tosiaan kytätä, jopa viikoja, sitä käärmeen iskupaikkaa jolloin sattuma ei ole se ainoa kurssia liikuttava voima.