Tulevaisuuden teknologiakuninkuus ratkaistaan medialaitteissa

Fred Vogelsteinin kirjoittama kirja Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution kertoo jännittävän tarinan taistelusta uuden aikakauden johtajuudesta. Vastakkain ovat suljettua teknologiaa edustava Apple ja avoimesta teknologiasta ponnistava Google. Erityisen kiinnostavaksi taistelun tekee se miten lähellä Apple oli kadotuksen kuilun reunaa Steve Jobsin sitoessa yrityksen resurssit ensimmäisen iPhonen kehitykseen. Tuotteen ensimmäinen versio oli siitä huolimatta teknisesti että toiminnallisesti surkea viritys.

 Dogfight - how Apple and Google

Ilmestyessään vuonna 2007 iPhonen tuotekonsepti oli kuitenkin niin houkutteleva, että siitä tuli välitön menestys. Se ei ollut pelkästään kaupallinen menestys, vaan siitä alkoi uusi mobiili aikakausi tietotekniikassa. Google oli jo kehittämässä Andy Rubinin johdolla Android-ohjelmistoa älypuhelimiin, mutta ohjelmiston uudelleensuunnittelu aloitettiin välittömästi iPhonen ilmestyttyä. Android oli alun perin suunniteltu näppäimistön käyttöön perustuvaksi ohjelmistoksi.

Dogfight-kirjassa Vogelstein kuvaa  iPhonen kehitystyöhön osallistuneen ja julkistustilaisuuden demot virittäneen kehitysjohtajan kertomusten kautta tuotteen kehitysvaiheita.  Apple ei ollut koskaan tehnyt puhelinta tai muuta telekommunikaatiotuotetta, joten yhtiö ei tiennyt mihin se ryhtyi. Ensin Applen insinöörit yrittivät saada puhelimen ohjelmiston tehtyä Mac-tietokoneen OS X –käyttöjärjestelmästä. Siitä ei tullut mitään. He päättivät rakentaa mobiilikäyttöön soveltuvan iOS-ohjelmiston, mutta tekemistä oli enemmän kuin kukaan oli uskonut.

Siinä vaiheessa kun Steve Jobsin oli vuonna 2007 määrä esitellä maailmalle mobiiliteknologian mullistava iPhone, rahaa ja resursseja oli palanut niin paljon, että vaihtoehtoja ei ollut. Julkistuksen oli onnistuttava. Muita merkittäviä Apple-tuotteita ei yhtiössä voitu kehitellä, sillä iPhone söi resurssit. Joillakin juuri ja juuri toimivilla protolaitteilla ja vetämällä muutaman mutkan suoraksi Steve Jobsin demot julkistustilaisuudessa onnistuivat.

iPhone 1

Ensimmäisessä iPhone-mallissa oli merkittäviä puutteita: lähes käyttökelvoton näppäimistö, ei sovelluskauppaa (Jobsin mukaan selainohjelma riitti) – vaikka App Store oli myöhemmin se ratkaiseva avain menestykseen, virheitä vilisevä ohjelmisto, heikko verkkoyhteys, huono puhelaatu ja niin edelleen. Toimiva ja helppokäyttöinen tuotekonsepti kuitenkin ratkaisi pelin Applen eduksi.

Google oli jo päättänyt lähteä mukaan mobiilimarkkinoille, koska se (kuten myös Apple) näki median siirtyvän mobiililaitteisiin ja tietokoneille. Se yhtiö, joka hallitsi laitetta mistä käyttäjät mediasisältönsä katsovat, lukevat tai kuuntelevat, hallitsee sekä mediavirtaa että mainosvirtaa. Toisin sanoen, rahavirtaa. Mobiilituotteet ja pilvipalvelut kiinnostavat montaa muutakin yhtiötä juuri tästä syystä.

Nähtyään iPhonen ennustaman tulevaisuuden, Google suunnitteli Android-ohjelmiston uudelleen. Yhtiö lähti vastoin alkuperäisiä suunnitelmiaan mukaan myös laitekauppaan kokeiltuaan ensin laiteyhteistyötä HTC:n kanssa. Tulokseen eivät olleet tyytyväisiä asiakkaat eikä Googlen johto, joten Nexus-puhelimet ja tabletit syntyivät.

Kumpi sitten voittaa taistelun median jakelusta ja sen rahavirroista maailman mobiililaitteille (ja mahdollisesti muillekin laitteille)? Kirjan taistelijoista Apple tai Google ei kumpikaan ole enää puhdasoppinen suljettu tai avoin ekosysteemi. Google kontrolloi yhä tarkemmin Android-ohjelmistoa, kun Apple on avannut jakelujärjestelmänsä sovelluskehittäjille ja sisällöntuottajille.

Oma odotukseni näiden kahden yhtiön taistelun voittajaksi on Google. Yhtiössä kokeillaan rohkeasti uusia projekteja. Jotkut epäonnistuvat, jotkut onnistuvat, mutta yhtiö ei ole hetkeksikään jäänyt paikoilleen. Applen tulevaisuus todella suurena, alan johtavana yhtiönä on riippuvainen yksittäisistä menestystuotteista. Jollei lähivuosina uutta menestyskonseptia ilmesty, taantuminen alkaa.

Suomalaista lukijaa Vogelsteinin kirjassa hämmästyttää miten likinäköisesti maailman keskipiste on Yhdysvallat. Nokiaa, jokia toi ensimmäisen älypuhelimen markkinoille, loi mobiilisovellusten kehittäjille markkinat ja jonka markkinaosuus älypuhelimissa iPhonen julkistuksen aikaan oli 60% tasolla, ei mainita kuin sivulauseessa. Muuten Dogfight on hyvä kertomus mitä kulissien takana tapahtui ja taustatietoa sille mitä alalla tapahtuu edelleen. Applen käynnistämät oikeudenkäynnit Google yhteistyökumppaneita vastaan jatkuvat monessa maassa, sillä Apple uskoo Googlen kopioineen Android-ohjelmiston ominaisuudet iOS-ohjelmistosta.

One thought on “Tulevaisuuden teknologiakuninkuus ratkaistaan medialaitteissa

  1. GOOGLE on tällä hetkellä kuumin teknoyritys

    Kokosin muutamien tärkeiden kuluttajatuotteita tekevien teknoyritysten tunnusluvut alla olevaan taulukkoon (tietojen lähde: Yahoo) :

     

    Myös sijoittajat ovat veikanneet Googlea kaksinkamppailun voittajaksi.

    Google on tunnusluvuilla P/S, PEG ja P/E mitattuna lähes kolme kertaa Applea kalliimpi. Apple on itse asiassa aika edullinen yritys, kun taas Googlen hinnassa on odotusarvoa.

     

Comments are closed.

Related Posts