Turkki rakentaa keski-Aasian turkkilaisvaltioiden kanssa uutta valtakeskittymää
Turkki on EU:n mielenkiintoinen naapuri. Se on Nato jäsen, Euroopan yhteisön liitännäisjäsen vuodesta 1963 ja liittyi EU tulliliittoon vuonna 1995 ja aloitti täysjäsenyysneuvottelut EU:n kanssa vuonna 2005. Mutta Turkki toimii kaikessa omien päämääriensä ja intressiensä ohjaamana tarkoituksenaan rakentaa vahva Turkki keskeinen itsenäinen toimija:
- Turkki rakentaa yhdessä sukulaiskieliä puhuvien kanssa Turkkilaisten kansojen liittoa, johon kuuluvat tällä hetkellä Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkki ja Unkari sekä Turkmenistan. Toistaiseksi tämän yhteisön saavutukset ovat olleet kulttuurillisia kuten siirtyminen latinalaisiin aakkosiin ja yhteiset urheilu- ja kulttuuri- tapahtumat, mutta tavoitteet ovat korkeammalla, valtioiden liitto.
- Turkki ei aina kaihda keinoja ajaessaan omia tavoitteitaan. Nato kumppani Kreikka on joutunut käymään Turkin kanssa sotilaalliseksikin kärjistynyttä konfliktia Egejan meren saarten herruudesta, Kypros syyttää Turkkia pohjoisosansa anastamisesta, Armenia syyttää Turkkia Azerbaizanin tukemisesta konfliktissa Vuoristo-Kaarabahista ja nyt Venäjä syyttää Turkkia selkään puukottamisesta kun Turkki tuki Assadin kaataneita kapinallisia,….
Turkki selvästikin rakentaa itsestään valtakeskittymää eikä Turkki ole ollut minkään kansainvälisen organisaation (Nato, YK, EU …) tai maan (USA, Venäjä,..) ohjattavissa silloin, kun Turkki on katsonut että sen tärkein tavoite, Turkkilaisen valtakeskittymän rakentaminen, on uhattuna. Turkki on katsonut että sen kannattaa aina ensisijaisesti ajaa omia etujaan.
Turkin poliittinen järjestelmä on presidenttikeskeinen tasavalta. Järjestelmä muistuttaa Ranskan tai USA:n vastaavia. Siinä ei sinänsä ole mitään moitittavaa. Mutta lehdistön vapaus ja vaalien rehellisyys pistää miettimään. Perustuslain käytännön toteutus horjuu tavalla, joka muistuttaa 1970 luvun Suomen tapahtumia. On muistettava että Suomikin toipui 70- luvun autoritarismistaan, miksi ei Turkin tie voisi olla saman tapainen.
Onko Turkin tavassa toimia jotain väärää ? Minusta kysymys väärästä ja oikeasta on tässä kohden huono. Kannattaisi enemmänkin keskittyä ymmärtämään, että meillä on USA:n ja Venäjän lisäksi vielä kolmas samaan tyyliin toimiva naapuri tässä EU:n vieressä. Turkki on kenties pieni toimija, mutta se käyttäytyy kuten suuri tekijä.
Lisää tietoa:
- Turkki / wikipedia
- Turkkilaisten kansojen liitto / wikipedia
- Turkkilaisten kansojen liitto: https://youtu.be/dAMup8QrnuA
- Turkkilaisten kansojen liitto: https://www.youtube.com/watch?v=1KTpazUlIh0
- Turkkilaisten kansojen liitto: https://www.youtube.com/watch?v=yCQyLDbHcOw&t=38s
- Putin syyttää Turkkia Assad:n hallinnon kaatamisesta ja Venäjän selkään puukottamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=QTMZ0ZnzSzU
- Sergei Lawrow syyttää Natoa Assad:n kaatamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=DaosEK3FALQ
Xi tahtoo Taiwanin. Trump tahtoo Grönlannin, Kim tahtoo Etelä-Korean. Trump tahtoo Panaman kanavan, Erdocan ei tahdo kurdeille omaa valtiota Syyrian alueelle, estää sen jopa sodan avulla. On tämä…
Piti vielä lisätä: Putin tahtoo Ukrainan ja Putin tahtoo Valko-Venäjän.
Erdoğan suhtautuu kurdeihin yhtä vihamielisesti kuin naapuri suhtautuu nyt ukrainalaisiin. Vallanhimossa on sairaita piirteitä, kun ensin pitää löytää sopiva vihollinen ja yrittää sillä sitten kalastella kansan suosiota.
Turkin haaveilut laajemmasta vallasta tai valtiosta ovat yksi Erdoğanin päähänpinttymistä, jotka pilaavat ukon ja maan maineen!
Vallanhimon voi jotenkin ymmärtää, mutta vihanpito ei paljoa Turkkia itseä auta? Sodat ja vainot lisäävät tuskaa ja kostoa, kyse on pahan vallasta.