Tuurilla ne isotkin laivat seilaa?

Vahelinesin lippulaiva neitsytmatkalla?

Aiemmassa merkinnässäni implisiittisesti viittasin siihen, että käteisvarani ovat epätavallisen pienet. Osakkeiden myynti marraskuun lopussa ei pääsääntöisesti ole hyvä ajatus.

Kuitenkin kun 27.11. Kiinan pörssit laskivat n. 7 %, tein itselleni melko poikkeuksellisen ratkaisun ja panin ennen klo 10 ehkä kolmanneksen osakkeistani myyntiin ed. päivän viime kursseihin. Hesassa kurssit laskivat aluksi ja lähinnä vain yksi kauppa toteutui M-Boardista. Klo 10.20 aloin ällistellä DAX:n laskun loppua ja peruutin loput toimarit.

Nyt olen siis lähes vailla M-Boardia eikä luonto anna periksi ostaa samaa osaketta takaisin kalliimmalla hinnalla. Se on Inderestä lukuun ottamatta kovin suositeltu etenkin viimeisen CMD:n jälkeen.

Välttämättömyydestä oli pakko tehdä hyve ja aloin katsella vaihtoehtoja. Ilmeisin oli ruotsalainen vastine BillerudKorsnäs (M-Boardia halvempi). Lisäksi esim. Stora Enson (M-Boardia halvempi) kartonkituotanto on lähes yhtä suuri, minkä lisäksi Storalla on laaja muu tuotevalikoima.

M-Boardin hyvyys ja huonous on siinä, että se on yhden tuotteen varassa. Kartongin valmistusta lisätään tällä hetkellä ja alan parhaitten perinteiden mukaan viimeiset investoinnit pannaan varmaan suoraan seisomaan kysynnän laskiessa. Näin on ennenkin tehty.

Kartonki on pakkaajien materiaalia, joten olisiko syytä katsoa ravintoketjussa ylöspäin. Huhtamäki on kallis, pankin viiden verrokin joukossa kallein, joten katselin verrokkeja.

Verrokeista otin lähempään tarkasteluun Sonocon (tuotteena myös pakkauslinjat) ja Bemisin (muuten monipuolinen tuotevalikoima). Molemmat firmat kehuvat kierrätystä siinä missä Huhtamäkikin. Jos oletetaan niitten käyttävän Huhtamäkeä enemmän muovia, seuraa pirullinen kysymys. Muovi on kevyempi. Eikö keveys ole kuljetuksessa ekologista?

Katsellessa kummankin firman suosituksia ne eivät ole kummoisia ja nyt seuraa omaa salkunhoitoani laajempi ja pirullisempi kysymys. Onko niin, että ko. firmat ovat jääneet vähempään huomioon, kun USA:ssa on paljon muitakin hyviä firmoja vai onko niin, ettei Suomessa ole pahemmin mitään muuta hyvää pakkausalan lisäksi? Kyse on kuitenkin nettikaupan ja Kiinan länsimaistumisen takia kasvavasta alasta.    

Related Posts

Yhteiskunta

Suomi on hyväksytty Natoon

Turkki ratifioi puolenyön aikaan. Kuvassa Niinistön twiitti aamuyöstä 31.3.

Jotenkin minulla tulee mieleen Pohjantähdestä Akseli Koskelan sanat: ”Vain lahjoista kiitetään.” Kuten presidenttikin toteaa, Suomi todellakin ON vahva ja

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com