Työeläkevaramme ovat kelvottomassa hoidossa
Työeläkevaramme ovat kelvottomassa hoidossa selviää työeläkevakuuttajat TELA:n tilastoista.
Osakemarkkinoiden ja hajautuksen ymmärtäjänä työeläkeyhtiöt ovat paljon sattumanvaraista idioottia hölmömpiä, jos pidempiaikaisiin tilastoihin on uskominen. Tilanne on tilastojen mukaan jatkunut vuosikausia.
Jos on hajauttanut vuosien 2011-2015 välillä sijoituksensa sattumanvaraisesti kaikkin maailman osakkeisiin niin on saanut 12,9% hyvin hajautettua vuotuista tuottoa (MSCI world tuottoindeksi, eur). Jos on sijoittanut samaan aikaan kaikkiin suomalaisiin osakkeisiin, niin on saanut 7,9% vuotuista tuottoa (OMX tuottoindeksi). Tässä ympäristössä työeläkevakuutusyhtiömme ovat saaneet osakesijoituksilleen vaivaiset 5,8% vuotuista tuottoa. Kuka tahansa olisi saanut parempaa tuottoa ja vieläpä hyvin hajautetulla salkulla.
Työeläkevarojen hoito on ollut tänäkin vuonna surkeaa tasoa
Tilanne ei ole parantunut tänäkään vuonna. Ensimmäisen puolivuotiskauden (1H/2016) aikana työeläkeyhtiöiden osakesijoitukset tuottivat Telan mukaan 2,9% tappiota kun samaan aikaan Helsingin pörssi ja maailman osakkeet tuottivat sentään nollatuloksen. Erityisiä varainhallinnan surkimuksia olivat vuoden 2016 ensimmäisen puolivuotisjakson aikana Ilmarinen ja Varma jotka onnistuivat tekemään osakesijoituksillaan yli 3% tappiot.
Työeläkeyhtiöissä valtaa käyttävien ammattiittojen ja työnantajajärjestöjen tulisi hoitaa tehtävänsä
Työeläkeyhtiöissä oleva eläkevarallisuutemme on uskottu ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen käsiin. Niillä on oikeus ja velvollisuus työeläkeyhtiöiden hallitustyöskentelyn kautta huolehtia että varat ovat pätevissä käsissä. Valvontaa ja tarpeellisia toimenpiteitä ei selvästikään ole suoritettu ja nyt olisi ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen havahtua hoitamaan heille uskottu omistajavastuu. Suomalaiset ovat Telan tilastojen valossa menettäneet viimeisen viiden vuoden aikana noin kymmenen miljardia euroa suhteessa siihen, että eläkevarojen osakesijoitukset olisi ollut sijoitettuna edes sattumanvaraisesti. Tämä on kaksituhata euroa jokaista suomalaista kohden. Ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen olisi aika havahtua hoitamaan heille laissa uskottu luottamustehtävä.
Yksi eläkeyhtiö
Työeläkeyhtiöt pitäisi laittaa yhteen yhtiöön. Enää ei ole perusteltua pitää useita eri yhtiöitä. Todellista kilpailua työeläkeyhtiöiden ei ole vaan se tapahtuu vahinkovakuutusyhtiössä kautta. Myös tuotot seurailevat aikalailla toisiaan ja asiakashyvityksiin ei voi vaikuttaa vaan se tulee suurelta osin vakavaraisuudesta pohjalta. Tässä olisi oiva säästökohde ja tämän jälkeen työeläkerahoilla voitaisiin tehdä järkevämpää sijoitustoimintaa. Nykypäivän järjestelmillä yksi yhtiö hoitaisi kaikki eläkkeet helposti.
Tässä tärväyksestä vastuullisia henkilöitä
Eläkevakuutusyhtiöiden hallitukset ovat vastuussa siitä että asioihin puututaan kun operatiivinen toiminta on huononlaatuista. Eläkevakuutusyhtiöissä on hukattu huonon toiminnan seurauksena niin paljon suomalaisten ihmisten rahoja (artikkelin ehkä hieman yläkanttiin olevan tiedon mukaan noin 2000€/suomen kansalainen), että on pakko tuoda tässä esille se, ketkä ovat vastuussa. Ei voida aina sanoa, niin kuin tässä artikkelissa, että ”työmarkkinajärjestöt” ovat vastuussa. Kyllä noissa hallituksissa on oikeita ihmisiä jotka ovat jättäneet hommansa hoitamatta.
Tässä kolmen suurimman eläkevakuuttajan vastuulliset hallitusjäsenet:
Ilmarinen
Eläkevarma
Eläkevakuutusyhtiö Elo
Poliitikko syö pöydässäsi
Palkkiovirkoja varmasti osa. Suomen ongelma on liian suuri palkittava poliitikkokaarti pienellä kansalla. Toivottavasti kuntaliitosten ja AY-vallan hellittämisen kautta poliitikoksi pyrkivien määrä tulevaisuudessa pienenisi. Enemmän vastuuta ja mahdollisuuksia kansalaisille hoitaa omia asioitaan. Kaikenlaiset keskitetyt pakkojärjestelmät, joissa renki hoitaa isännän omaisuutta, ovat huonoja. Eläkeyhtiöiden varainhoito on esimerkki isännättömästä varainhoidosta. Case Finnlines realisoitui tänään, takeover joka ei todellakaan olisi saanut mennä loppuunsa. Ruotsin eläkejärjestelmästä voisi tuohon omatoimisuuteen ottaa mallia ja ainakin osa varoista antaa isännän itsensä eli tulevan eläkkeensaajan omaan hoitoon.
Eikä tuossa kaikki
Ei noissa sijoitustuotoissa ole mukana kaikki toiminnan pyörittämisessä kuluvat rahat. Ja monet asiat työeläkeyhtiöiden taseissa on arvostettu väärin. Valtiokonttorin tuo pitäisi hoitaa.