Työmarkkinoista

Yhteiskunta

Yhteiskuntaa ei kehitetä nollapisteestä, tabula rasasta eli tyhjästä taulusta. Tällainen puuhastelu johtaa vain erityyppisiin utopioihin, joilla on enintään kyseenalaista viihdearvoa.

Yhteiskuntaa kehitetään valmiille pohjarakenteille ja jo olemassa olevilla voimasuhteilla. Kyse on evoluutiosta, joka tunnetusti tuottaa myös luonnonoikkuja 🙂

Tulen pääsiäisen aikoihin esittelemään erinomaisen kirjan, Suomen Pankin 200-vuotishistorian, joka geneettisesti kuvaa jopa työmarkkinoittenkin kehitystä. Sen voin sanoa, että jos työnantaja ei joutuisi miettimään työvoiman kustannuksia, tämän maan pääelinkeinot olisivat vieläkin kaskiviljely, tervanpoltto ja oravanmetsästys. Ja lähimenneisyydessäkin työrauhan eteen on Suomessa aiemmin myös hallitus tehnyt lujasti töitä.

Orpon hallituksella on kaksi suurta ongelmaa. PS on etevä ärsyttämään, mutta huono mitään ratkaisemaan. Jatkuvasti maahanmuutosta jankuttava puolue oli hallitusvastuussa 2015, kun Suomeen saapuivat ne yli 30.000 maahantulijaa. Viisas katsoo tekoja, ei sanoja.

Sipilän hallitus nojasi hyvin epäilyttävästi, sanoisin laittomuutta hipoen lobbaajien powerpointteihin jopa lainvalmistelun yhteydessä (lakiesityksen perustelujen osalta). Kirjoitin aiheesta useammankin kerran, mutta riittäköön tuo esimerkiksi.

Twitterissä (X:ssä) on osittain ei-julkinen toiminto ”yhteisöhuomautukset”. Siellä arvioitiin min. Arto Satosen lausumia ja yhtenä lähteenä oli tämä ruotsalainen media.

Mielestäni ko. tekstissä on kolme argumenttia:

1)Ay toimii epädemokraattisesti poliittisissa lakoissa.

2)Ruotsissa on vähemmän lakkoja (tähän huomautan, että syynä tuskin on pelkkä Ruotsin ay:n nöyryys, eiköhän työnantajatkin siellä neuvottele ja jousta enemmän).

3)Kysymykseen, voisiko Suomen lakot toistua Ruotsissa, vastaus oli ”ingen aning”. Hiukka epäilen Satosen nojanneen liikaa EK:n ja yrittäjien propagandaan.

Palaan vielä 1. kohtaan ”Ay toimii epädemokraattisesti”.TY:n valtio-opin luennolla sanottiin aikoinaan Suomen olevan korporativistinen maa. Kyse oli heitosta, huulesta ja kärjistyksestä (Mussolini oli korporativismin kuuluisin kannattaja), mutta ongelma siis tunnetaan. On vain niin, että yhteiskuntaa ei siis edelleenkään kehitetä tyhjiössä, vaan realistisesti jo olemassa oleville rakenteille. SAK ei mihinkään häviä jonkun lobbaajan powerpointin voimalla ja lobbaaja ei liioin yhtään mistään vastaa. Tosiasioitten tunnustaminen on viisauden alku.

Lakoista kärsivät kaikki, jotta ministerit ja ay-väki voivat riidellä siitä, kenen pitää kumartaa syvempään. Orpon hallitus saisi periaatteessa helposti kokoon miljardileikkaukset yritystukia karsimalla (ja edes vaatimalla samaa kv:sti), mutta tätä ei lue EK:n powerpointissa ja hallituksen oma järki ei siihen riitä. Sosiaali- ja työttömyystukien perusosien leikkaus johtaa tarveharkintaisten sosiaaliavustusten kasvuun ja minimaalisiin nettosäästöihin. Työttömien pitäisi ”mennä töihin” juuri nyt, kun ilmeisen aitoakin työttömyyttä taas esiintyy. Rationaalisuutta tärkeämpää on kuitenkin näyttää, kuka on kingi.

______________________

Sitten menen henk.koht tasolle. Piksuun kirjoittavat sijoittajat, joitten intressit ovat aivan liiankin ilmeiset. On vain niin, että me kaikki seniorit olemme hyötyneet esim. opintotuesta (minä tosin vain opintolainasta 🙂 ), ilmaisesta opetuksesta ja ay:sta ainakin potentiaalisesti. Minun hyötyni tosin oli konkreettisempaa.

Työnantaja jätti -90-luvun alussa maksamatta vuoden palkan, 100.000 markkaa. Sitä ei ollut tarkoituskaan maksaa joka kuukausi, mutta pitkään sitä odotin, yli puoli vuotta. Maksu tuli Akavan lakimiehen lähettämän tervehdyksen jälkeen päivissä.

Olin tuohon aikaan 35-vuotias monessa liemessä keitetty mies, olin itse laatinut ko. työsopimuksen ja minulla on opintosuorituksia oikiksessakin. Kuitenkin tilanne stressasi.

En ole alkuunkaan varma, että esim. nuoret kesätyöntekijät tai ulkomaalaistaustaiset ovat pätevimpiä paikalliseen sopimiseen omin nokkinensa. Tuossa omassa tapauksessakin viitekehys oli olemassa ja vain minun tiedossani, ei työnantajan.

Ja työnantajat ne vasta kovia ovatkin olleet järjestäytymään. Lähde, esim.s.51.

 

Kuvan lähde

4 thoughts on “Työmarkkinoista

 1. Tässä maassa, niin kuin sanot, myös työnantajat ovat olleet kovia järjestäytymään. Ja sekä työnantajat että työntekijät ovat olleet kovia lobbaamaan rahallisesti poliitikkoja tai niiden taustayhteisöjä. Viime viikolla tästä oli eräs esimerkki julkisuudessa. Poliitikkojen rahallista voitelua kutsutaan joissakin maissa korruptioksi. Meillä sitä kutsutaan yleishyödylliseksi toiminnaksi.

  Ja yleishyödyllinen toiminta nauttii erityistä yhteiskunnallista suojelusta esimerkiksi verottajan taholta kuten tästä verottajan ohjeesta voi havaita: (https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47999/verotusohje-yleishy%C3%B6dyllisille-yhteis%C3%B6ille3/)

  Ja yleishyödyllinen toiminta, kuten poliittisen päätöksenteon rahallinen voitelu, nauttii myös osittaista salaisuuden suojaa. Yleishyödyllisten toimijoiden ei tarvitse julkaista taloustietoja enkä esimerkiksi minä, median edustajana saa niitä käyttööni. Voit itse koittaa löytää asiakastiedosta yleishyödyllisten yhdistysten tulos-tase tietoja. Pääsääntöisesti ne on jätetty ilmoittamatta.

  Yksityishenkilöiden lahjoitukset poliittisille puolueille ovat ihan ok, sillä eduskunta edustaa kansalaisia.
  Mutta etujärjestöjen harjoittama poliittisten -puolueiden ja -henkilöiden rahallinen voitelu pitäisi eräänä korruption muotona kieltää.

 2. JV
  ’Aina Asialla’ – linja Juhalla jatkuu. Ilo lukea, aina. Nytkin.
  Sen takia, Juhan kanssa turistessani, saankin itse aina olla asian vieressä tietäessäni, että hän ymmärtää yskän.

  Tällä kertaa puutun/sivuan kohtaa:
  ’Maksu tuli Akavan lakimiehen lähettämän tervehdyksen jälkeen päivissä.”

  Omalla kohdallani yhtä nopeasti, jopa nopeammin, järjestyi kondikseen eli tuli torpattua isännöitsijän uhkaus ottaa pois taloyhtiön parkkipaikka vuokra-asunnolta vuokralaisen muuton yhteydessä. Oma torppausyritys ei riittänyt, piti panna lakimies asialle. Hänen soittonsa isännöitsijälle riitti. Heti kohta soitti isännöitsijä että asia ok! pitäkää tunkkinne!

  Halpa helppo diili. 🙂

  1. Ostin aikoinaan yksiön, jolloin välittäjäliike teki virheen. Myyjä palkkasi kaikista Åbon juristeista välittäjäliikkeen juristin peittämään liikkeen virhettä. Jankutti selvää asiaa niin kauan, että tuttu juristi kans soitti ja päästiin sopuun. Sopu maksoi myyjälle tuhansia ja minulle pari keskihintaista viinipulloa, juristi oli nainen, ettei tarvinnut konjakkia ostaa.

   Ps. ko. juristi ei ollut sukua 😉

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On