Ulkomaalaisia osinkoyhtiöitä
Osakkeiden parhaat ostopäivät kenties puoleen vuoteen ovat käsissä, joten nyt kannattaa pistää käteiskassa liikkeelle. Turvallisuushakuisen sijoittajan valinta ovat hyvät osinkoyhtiöt, joita on edelleen tarjolla runsain mitoin, mikä korkotaso eli vaihtoehtoisten sijoituskohteiden tuotto huomioituna on suorastaan ihmeellistä. Ilmeisesti finanssikriisin ja pörssiromahduksen muisto kirvelee vielä sen verran kipakasti, että osakkeita saa edelleen halvalla – reaalituottojenkin perusteella, ei vain odotusten.
Hyvät osinkopaperit ovat etenkin hyvin pitkäaikaisten omistajien eli holdaajien luonnollinen valinta, heitähän ei kurssien liike kiinnosta, ainoastaan osinkovirta. Markkinoita ja talouden trendejä tarkemmin seuraamattomalle se onkin järkevä tapa sijoittaa.
Osinkosijoittaminenkaan ei toki ole taikasauva, jolla pääsisi eroon sijoittamisen perimmäisestä luonteesta eli riskeistä ja vaihtelevista tuotoista. Aiemmat osingot eivät ole tae tulevista, jos kohta vahvan osinkohistorian omaavat yhtiöt ovat pitkässä juoksussa enimmäkseen turvallisia sijoituksia. Suhdanteita nekään eivät yleensä pakene, eli vahvassa laskusuhdanteessa osinkoja jaetaan heikommin tai ei ollenkaan tulosten heiketessä. Koska en kuitenkaan usko laskusuhdanteen olevan rasite osingonmaksulle vielä pariin kolmeen vuoteen, osinkopapereita on suhteellisen turvallista ostaa – ja varsinkin jos niitä aikoo pitää useita vuosia.
Senkään vuoksi korkea osinkotuotto ei välttämättä ole sijoittamisen taikasauva, että se on usein merkki heikoista kasvuodotuksista. Koska kasvun myötä yhtiön osingonmaksukykykin kasvaa, matala osinkotuotto ei sinänsä ole huonon sijoituksen merkki. Etenkin syklisten kohdalla osingot voivat heilahdella todella rajusti, joten osinkotuottoja pitäisi tarkastella riittävän pitkässä perspektiivissä.
Yhtiöiden arvostukseen vaikuttavat kuitenkin niin monet tekijät, että hyvää osinkoa maksavat yhtiöt voivat olla alihinnoiteltuja kasvunäkymät huomioitunakin, koska markkinoilla on tapana yli- ja aliarvostaa kokonaisia sektoreita. Jos tällaisia eri aikaperspektiiveissä aliarvostettuja yhtiöitä löytää, ovat ne ihanteellisia sijoituksia.
Tässä on lista oman salkkuni parhaista ulkomaalaisista osinkopapereista, joilla uskon olevan myös hyvän tulevaisuuden. Kotimaisia en käsittele sen vuoksi, että niistä on tarjolla riittävästi informaatiota muualtakin. Laajasti hajautettuun salkkuun on kuitenkin viisasta hankkia eri maiden osakkeita. Listan osakkeita on helppo hankkia kaikkien suomalaisten arvopaperivälittäjien kautta.
Rajaksi olen asettanut noin neljän prosentin osinkotuoton. Tarkemmin en sitä yritäkään määritellä, koska osakkeiden hinnat heiluvat aina sen verran voimakkaasti, näidenkin osakkeiden huojunta voi olla kymmeniä prosentteja muutamien kuukausien sisällä. Nyt ostoaika on joka tapauksessa lähtökohtaisesti hyvä, kovan dropin jälkeen.
Laitan viitteelliseksi tiedoksi osakkeen viime päivien hintatason. Yhtiön yhteydessä on mainittu osingon määrä, joko tiedossa oleva tai hallituksen ehdotus. Osa yhtiöistä maksaa osinkoa neljäkin kertaa vuodessa, jolloin osinkojen tarkempaa vuotuista määrää on vaikea tietää varmaksi. Yleensä tällaiset yhtiöt kuitenkin pyrkivät tasaiseen osinkovirtaan, ellei yllätyksiä tule, joten aiemmista osingoista saa melko hyvän ennusteen tulevasta. Yhtiöt ovat aakkosjärjestyksessä.
Astra Zeneca, Ruotsi:
Lääkejätti, joka on vakaa ja kannattava. Kasvu vaatimatonta, mikä selittää osakkeen matalan hinnoittelun. Osake on laskenut voimakkaasti viime kuukaudet, enkä tiedä siihen syytä, mutta osingon kannalta hinta maistuva. Osinko 2010 2,55 dollaria, mikä vastaa nykykurssilla noin 16 kruunua. Osakkeen hinta noin 290 kruunua.
BWG Homes, Norja:
Asuntorakentaja, jolla menee hyvin, ja näkymät myönteiset. Osinko 2010 0,90 kruunua, osakkeen hinta noin 23 kruunua.
Daimler, Saksa:
Laatuautojätillä menee hyvin, ja asema vahva jatkossakin ilman ihmeitä. 2010 osinko 1,85 euroa, osakkeen hinta noin 47 euroa.
Diamond Offshore, USA:
Kannattava ja liki velaton öljynporauslauttayhtiö, jonka erikoisalue vaikeat kohteet. Jälkisyklinen, joten tulos heikentynyt parhaista vuosista, samoin osinko. Edelleen hyvä osinkopaperi, ja odotukset omasta mielestäni ehdottomasti myönteiset. Maksaa osinkoa neljästi vuodessa, viime vuonna 3,50 dollaria, mutta muutama vuosi sitten vielä osinko oli tuplasti suurempi. Osakkeen hinta noin 77 dollaria.
Fred Olsen Production, Norja:
Nuori energiasektorin laivasyhtiö, joka tekee kirjanpidollista tappiota suurten poistojen vuoksi, mutta kassavirta on vahva. Aloitti osingonmaksun 2010 0,50 kruunulla. Osakkeen hinta noin 10 kruunua.
Ganger Rolf, Norja
Energiasektorin perinteinen ja hyvin hoidettu yhtiö, jolla on tapana pärjätä kaikissa suhdanteissa. Osinko 8,40 kruunua, osakkeen hinta noin 150 kruunua.
Marine Harvest, Norja:
Lohentuottaja, jolla kansainväliset markkinat ja tuotanto. Todellinen osinkokone, joka jakoi osinkoa 2010 joka kvartaalilla. Seuraava osinkoehdotus toukokuussa 0,60 kruunua, osakkeen hinta noin 6,70 kruunua. Tämän osakkeen hinnoittelua en yksinkertaisesti ymmärrä – pidetäänkö alaa tai yhtiötä ylettömän suhdanneherkkänä, mutta tulokseen ja osinkovirtaan verrattuna hinta on edelleen uskomattoman alhainen.
NCC, Ruotsi:
Monipuolinen rakennusyhtiö, jolla paljon toimintaa myös Suomessa Tasaisen kasvavaa tulosta, ja pärjäsi taantumassakin aika hyvin. Osinkoehdotus 2010 10,00 kr, osakkeen hinta noin 170 kruunua.
Seadrill, Norja:
Hyvin hoidettu ja kasvuhakuinen porauslauttayhtiö. Maksaa osinkoa neljästi vuodessa, tavoitteena vähintään 0,61 taalaa joka kvartaalilla eli vajaat 5 kruunua eli noin 20 kruunua vuodessa. Osakkeen hinta noin 200 kruunua. On Marine Harvestin tapaan mielestäni edelleen käsittämättömän alhaalle hinnoiteltu. Salkkuni suurin positio.
Skanska, Ruotsi:
Suomalaisille jo tuttu rakennusyhtiö, joka on kansainvälinen toimija USA:a myöten. Kasvu ollut heikkoa, mutta tulos vakaa ja osinko hyvä. Maksanut viime vuosina noin viiden kruunun osingon, mutta tänä vuonna myös erikoisosingon, jotka yhteensä 12 kruunua. Osakkeen hinta noin 130 kruunua.
Statoil, Norja:
Valtion pääomistama öljy-yhtiö on vakaa toimija monella maailman kolkalla, eli ei ole riippuvainen vain Norjan hupenevista kentistä. Osinko 2010 6,25 kruunua, osakkeen hinta noin 150 kruunua.
Tsakos Energy, Kreikka/USA
Kreikkalainen tankkeriyhtiö, joka on kaupan New Yorkissa. Maksanut osinkoa heikommassakin suhdanteessa. Kaukana huippusuhdanteen tuloksista, mikä näkyy osakkeen kurssissa, samoin kreikkalaisuus. Toisaalta kasvupotentiaali suorastaan massiivinen, jos palaa aiemman suhdanteen tasoille, sillä parhaimmillaan teki tulosta viisi taalaa per osake. Osinko neljästi vuodessa 0,15 dollaria per laaki eli yhteensä 0,60 dollaria 2010. Osakkeen hinta noin 11 dollaria.
Wilh Wilhelmsen, Norja:
Perinteinen ja hyvin hoidettu laivausyhtiö, joka yhä kaukana huippusuhdanteen tulostasosta, joten odotuksia riittää talouden jatkaessa toipumista. Osinko kahdesti vuodessa, 2011 tavoitteena yhteensä 7 kruunua. Osakkeen hinta noin 155 kruunua.
Ulkomaillakin on osinkoyhtiöitä
Hyvä lista. Nuo Norjalaisen pohatan Fredriksenin yhtiöt ovat aika osinkokunkkuja. Ulkomaiset yhtöit voivat olla jopa parempia jos haluaa noukkia vain osingot- suomalaisten yhtiöiden kurssit kun monasti ylireagoivat eli putavat jopa osnkia enemmän irtoamispäivänä.
Fredriksen hyvä pääomistaja
Fredriksen on tosiaan hyvä pääomistaja, koska on taitava hommassaan ja pitää yllä vahvaa osingonjakoa. Yhtä hyviä osinkofirmoja kuin Marine Harvest ja Seadrill en Suomesta tiedä.
Heikki Ikonen