Japanin talous voi elpyä yllättävän nopeasti

Japania kohdanneen katastrofin välittömiksi kustannuksiksi on arvioitu jopa 200 miljardia dollaria. Mutta mitkä ovat vaikutukset koko Japanin talouteen?

Japanin Kobessa tapahtui vuonna 1995 maanjäristys, jonka vaikutuksia analysoinut George Horwich Purduen yliopisto on toiveikas sen suhteen että tälläkin kertaa toipuminen voi olla yllättävän nopeaa.

Kobessa sijaitsi maailman kuudenneksi suurin konttisatama. Yli 100000 rakennusta tuhoutui vuoden 95 maanjäristyksessä täydellisesti, ja monia muita pahasti, 300000 ihmistä joutui kodittomiksi ja yli 6000 kuoli. Siitä huolimatta paikallinen talous elpyi nopeasti. 

Vaikka vuoden kuluttua vain alle puolet satamarakenteista oli uudelleen rakennettu, oli tuonti sataman kautta toipunut täysin ja vientimäärät olivat lähes maanjäristystä edeltävällä tasolla. Koben talous saavutti 98% maanjäristystä edeltäneestä tasostaan jo alle 15 kuukauden kuluttua. Koko Japanin talous kasvoi vuonna 1995 1,9% vuonna verrattuna 0,9% kasvuun vuonna 1994 ja niinpä maanjäristyksen vaikutukset koko Japanin talouteen olivat pienemmät kuin välittömistä tuhoista olisi voinut päätellä.

On syytä toivoa, että maaliskuun kauheat tapahtumat eivät tälläkään kertaa aiheuta pysyvää vahinkoa Japanin talouteen. Mutta syitä huoleen on, sillä ydinkriisi lisää epävarmuutta ja kuluttajien ja yritysten luottamus on jo ennestään haurasta. Korot ovat jo nollassa ja päättäjillä on vähän liikkumavaraa. Mutta Koben tapahtumat antavat toiveita siitä että talous voi toipua.

Lisää tietoa: www.economist.com

One thought on “Japanin talous voi elpyä yllättävän nopeasti

  1. Kivinen tie

    Tällä kertaa öljyn hinta on korkeammalla ja ylipäätään raaka-aineiden hinnat ovat nousussa. Ydinvoiman käyttöön suhtaudutaan Japanissa entistä kielteisemmin, josta syystä entistä kalliimpaa hiiltä ja öljyä joudutaan polttamaan entistä enemmän.

    Kestääkö talous valtavan velkataakan, ennenkuin tuotanto palaa entiselle tasolleen? 

    Eiköhän Japani tästä nouse, mutta tie takaisin huipulle on entistä kivisempi. Henkilökohtaisesti en usko yllättävän nopeaan elpymiseen. Toivottavasti olen väärässä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä