Veckans affärer: Viikon osakevihjeet

Osta SCA mutta pysy kaukana Spykeristä – siinä tämän viikon vihjeet

"Hieman haalistunut tähti" SCA on vähitellen palaamassa entisaikojensa loistoon kirjoittaa VA. Syklisen alan nousu ja yhtiön rakennemuutokset ennakoivat tuloskunnon palautumista. Yhtiö on alan halvimpia – vuoden 2012 EPS ennusteella 12.2 SEK saadaan p/e-suhde  8, tasoissa Stora Enson kanssa, mutta halvempi kuin UPM ja Holmen. Tälle vuodelle VA ennustaa EPS 11.1 SEK eli p/e 9.

Riskinä VA näkee nopean kustannusnousun ja kiusallisen vahvan kruunun sekä kovenevan kilpailun hygieniapuolella. SCA on massan netto-ostaja, toisin kuin Stora ja Billerud, joten massan markkinahinnan nousu rokottaa SCA:n tulosta voimakkaammin. Yhtiö on satsannut vahvasti Venäjälle ja etelä-amerikkaan jossa odotetaan kasvua.

Markkinoilla odotetaan kiihkeästi yritysjärjestelyjä pohjoismaisten paperiyhtiöiden kesken. SCA on mailman kolmanneksi suurin hygieniatuotteiden valmistaja ja Euroopan toiseksi suurin pakkaustuotteiden valmistaja.  Nämä yksiköt voisivat hyvin jo seisoa omilla jaloillaan kirjoittaa VA ja suosittaa ostoa.

Suomella ja Ruotsilla on jotakin yhteistä. Molemmilla on vaikeuksissa oleva kansallisaarre – Suomessa Nokia, Ruotsissa Saab, eli nykyään Hollannissa noteerattu Spyker. Myyntisuositukseen ei paljon perusteluja tarvita – miljarditappiot eivät varsinaisesti ole investointiperusteita, eikä urheiluautotoiminnan myynti venäläiselle oligarkille Vladimir Antonoville pelasta yhtiötä. Jos jotakin positiivistä haluaa sanoa, niin yhtiö on vielä pystyssä – toisin kuin monet muut itsenäiset autovalmistajat. Brändi saattaa vielä pelastaa yhtiön. Risekjä on paljon, etupäässä neljän vuoden kuluttua erääntyvät lainat GM:ltä ja EIB:ltä.

VA toivoo silti että yhtiö listautuisi uudelleen Tukholman pörssiin – olisi taloustoimittajilla lisää kirjoitettavaa kun kaikkien tuntema kuluttajatuotteita valmistava yritys eläsisi värikkäitä vaiheita.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan