LähiTapiola: USA:n taloudessa on merkkejä hidastumisesta
Yhdysvaltain markkinoiden asiantuntija Constance Everson Capital Markets Outlook Groupista seuraa läheltä USA:n talouden kehittymistä. Hän on nyt LähiTapiolan Sijoitustalous Insight -videossa pääekonomisti Jari Järvisen haastateltavana.
Markkinoiden turbulenssi, erityisesti lokakuun kurssinotkahdus Yhdysvalloissa kannattaa ottaa vakavasti. Yhdysvaltain reaalitaloudessa on merkkejä kasvun hidastumisesta. Yhdysvalloista ei kenties enää kannata hakea kasvua ja tuottoja. Se voi olla turhan toivorikasta.
USA:n talous sentään kasvaa
USA:n talous siis kasvaa edelleen, mutta ei ei enää entisenlaista kasvuvauhtia – mutta kasvaa kuitenkin. Korkojen nostoa tullaan jenkeissä lykkäämään, joka on hyvä uutinen osakekurssien kannalta. Onko tässä tilanteessa todella turhan toiveikasta hakea tuottoja USA:n markkinoilta? Viime tiistaina saimme koko joukon hyviä uutisia USA:sta: bruttokansantuotteesta, bruttokansantuotteen hintaindeksistä ja kulutuksesta. Jopa S&P/ CS:n yhdistetty asuntohintaindeksi yllältti myönteisesti. Kuluttajien luottamus näyttää tosin olevan vielä alamaissa ja se näkyi vireillä olevien asuntokauppojen vähenemisenä. Kuluttajat ovat varovaisia, elämmehän epävarmoja aikoja. Perinteisesti tällaisina aikoina USA on ollut sijoittajan turvapaikka. Euroopan veturi Saksa on antanut monia heikkoja signaaleja, Suomen talous ei kasva, kehittyviä markkinoita pelätään ja Kiinan talouden kasvun arvioidaan hidastuvan. Euroopan kompurointikaan Putineineen päivineen ei ole suinkaan vielä ohi. Korkopuolelta sei saa tuottoja, ja tämä ohjaisi varoja osakemarkkinoille. Jos rahaa virtaa osakemarkkoihin, niin mihin ihmeeseen niitä sitten pitäisi sijoittaa? Nyt lietsotaan pelkoa ja paniikkia – vanhan viisauden mukaan silloin on hyvä aika ostaa osakkeita!
Osakepoimintaa, Afrikkaa ja Intiaa
Kehittyvien maidenkin kasvu on hidastunut. Meille jää enää frontier-markkinat sekä Afrikka ja Intia. Toinen vaihtoehto on leikkiä hevosenleikkiä ja sijoitella ns. käänneyhtiöihin. Outokummun juna taisi jo mennä, nyt sitten vain kyttäämään mm. Outotecin käännettä, osake on historiaansa nähden erittäin halpa. Onhan meillä Helsingin pörssissä myös joitakin vakaita osingonmaksajia, joiden konkurssia ei tarvitse pelätä ja joiden kurssit eivät pahasti rytise. Alta kympin hinnalla Nordea voisi olla yksi hyvä vaihtoehto pankitilille. En omista tässä kirjoituksessa mainittuja yhtiöitä, sen sijaan olen noukkinut jenkeistä joitakin yhtiöitä vaihtelevalla menestyksellä. Osakepoiminta pitää mielen vireänä, jos ei muuta. Aina on hyvä muistaa sutkaus: osakesijoittaminen on mukava, mutta vähän kallis harrastus. Kaikkien vakavasti otettavien ns. gurujen yhteinen neuvo on aina ollut: älä hötkyile. Joidenkin antamat varoittavat signaalit saavat piensijoittajat hötkyilemään ja menettämään mahdollisia lähikuukausien tuottoja. Katsotaan talven tullen – lähden myymään osakkeita vasta sitten, kun signaalien lisäksi tulee faktatieotaa. Jätän sijoitusharrastuksen toistaiseksi sitten, kun piru on jo merrassa.
Marc Faber:n mukaan kannattaa suunnata USA:n sijasta Kiinaan
LähiTapiola varainhoito on ilmoittanut alipainottavansa osakkeita:
http://www.sijoitustalous.fi/osake-ja-korkonakemys/artikkeli/1310383074894/lahitapiola-varainhoito-laski-osakkeet-alipainoon
Hermostuivat tuossa lokakuun notkahduksessa. Hötkyilivät turhan aikaisin – arvelisin. Mutta omalla nimelläni en uskalla sanoa.
Kuuntelin toissapäivänä Danske Bank:n järjestämässä tilaisuudessa kuuluisan sijoittajan, Marc Faber:n ohjeita. Hänen mukaansa nyt kannattaa sijoittaa:
– Kiinaan (osakkeiden arvostustasot ovat alhaalla, Kiinan keskuspankki on hiljattain alentanut korkoja ja kiinteistömakkinat eivät enää siellä vedä sijoittajia; osakemarkkinat ovat siellä ainoa vaihtoehto)
– kultaan (hän antoi saman neuvon vuosi sitten ja on antanut saman neuvon muistaakseni aina; joten tämän neuvon voi ehkä ohittaa)
Täällä on lisää Marc Faberin ohjeistuksia: http://app.kauppalehti.fi/news/article/uusimmat?article=201411709831