Valdain puhe

Suosittelen kaikille, että kuuntelette itse Putinin puheen ja mietitte sisältöä. Se on harvinaisen suora ja rehellinen puhe.

 

3 thoughts on “Valdain puhe

 1. Venäjän on yhä arvaamattomampi ja väkivaltaisempi kumppaneilleen

  Putin on hermostunut ja kokee olevansa nurkkaan ajettu

  – Puhe on suora ja rehellinen ja selvästi näkee, että monet kohdat ovat Putinin omaa käsialaa. Näkee myös että jotkin kohdat eivät ole hänen omiaan eikä hänen sisäistämiään.

  – Puhe on paikoitellen sekava ja ristiriitainen. Näkee että Putinilla ei ole lähellään tiedottamisen huippuammattilaista, johon hän voisi luottaa. 

  – Putin on selvästi hermostunut ja nurkkaan ajettu, eikä hänen esiintymisessään ole sitä itsevarmuutta, johon mielellään samaistuu. Hänen julkikuvassaan on selvää murenemista suhteessa siihen mitä hän on ollut. 

  Putinilla on epärealistinen kuva Venäjän tulevasta asemasta maailmassa

  – Venäjä on puheen mukaisesti tiensä valinnut. Tuohon tiehen kuuluu osallistuminen Sanghain ja Keski-Aasian liitoihin.  (Sanghain liitto on löyhä taloudellis-sotilaallinen liitto Kiinan kanssa)

  – Varsin selkeästi tuli myös esille, että Ukrainan kriisi ei ollut viimeinen pieni konflikti, jossa Venäjä käytti sotilaallista voimaa. Lisää on Putinin mukaan luvassa.

  – Putin tarjoaa myös sovinnon kättä ja on valmis sopimaan kunhan Venäjän (suurvalta) intressit tunnustetaan ja Venäjä tunnustetaan samanlaiseksi maailman valtapooliksi kuin Neuvostoliiton aikaan. Putin nimenomaan toivoo, että palattaisiin toisen maailmansodan jälkeiseen maailmanjärjestykseen.

  Venäjä on jatkossa arvaamaton ja hankala kumppani

  Putin tuo itse esille sen, että jatko on arvaamatonta. Tämä on myös minun tulkintani. Venäjä käyttäytyy jatkossa yhä arvaamattomammin ja sen reaktoihin voi kuulua sotilaallisen voiman käyttöä. Venäjä on jatkossa todella hankala kumppani. Pelkkä voimapolitiikan käyttö ei ole niin hankalaa jos siihen voi varautua.  Mutta arvaamattomuus yhdistettynä ahdistettuun asemaan ja epärealistiseen omakuvaan on kaikkein hankalinta. 

   

  1. Asia

   Putin ei ole esiintymistaidoiltaan Obaman veroinen, vaan oikeasti heikohko. Mutta tuo asia mikä on tuossa pääosassa eli yksinapainen maailma ajautuu ristiriitaiseksi on mielestäni varsin hyvin perusteltu. Ja USAa voidaan myös syyttää varsin hyvin Pohjois-Afrikan mellakoista. Jos poliittista valtaa vahva valtio ei saa, se käyttää silloin voimaa turvatakseen omat etunsa. Näin tapahtuu olkoon se kivaa tai ei. Aasian maat tullevat liittoutumaan vielä Eurooppa/USAa vastaan kunhan he ensin tulevat itseriittoisiksi. 

   1. kiitos

    Ei varsinaisesti uutta asiaa, mutta perusteellinen katselmus Putitin maailmankuvaan ja retoriikkaan.

     

    Heikki

Comments are closed.

Related Posts