Velasta, taas

 

Velkakriisi on kaikkialla teollistuneissa maissa vaikea. Nyt vaaditaan, että ne maat jotka eivät ole velkaantuneet eli kehitysmaat maksaisivat teollistuneiden maiden elintason vaikka ne maat eivät ole koskaan päässeet nauttimaan muiden maiden sortamisesta saadusta ansaitsemattomasta hyödystä. Kaikkien teollistuneiden maiden tulojen pitäisi laskea suhteessa kehitysmaihin vai miten voidaan perustella, että samasta työstä puolet lyhyemmässä ajassa on oikein Suomessa maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin rahoittajamaissa.  Näin tienaavat kiinalaiset ja intialaiset elintasomme ylläpitäjät. Teollistuneiden maiden palkat laskevat kaikkein helpoimmin inflaatiolla ja tällöin saamme myös hoidettua valtioiden velat sekä myös tuotantoa takaisin tänne kehittyneisiin maihin. Devalvaatio on sama kuin kelluvien valuuttojen valtioiden nopeampi inflaatio kuin niiden kilpailijamaissa on.

Tämän vuoksi tuntuu kummalta kun valtioiden kuten Espanja ja Italia korot päästetään liian korkeaksi, siihen on poliittista valtahalua enemmän kuin asioiden hoitamishalua. Vastakkainasettelua halutaan vai mitä furbot? Tuotanto ja työttömyys täytyy saada kuriin ja ei Espanjaan voi jättää yli 50 % nuorisotyöttömyyttä. Tätä ei kestä yksikään valtio eli kokonaisten sukupolvien ajamista eriarvoisvaan kurjuuteen. Suomessa aikoinaan 500 vuotta sitten oli hieman samanlaista ongelmaa, meillä asia purkaantui nuijasodaksi ja maan hoiti asian vahvoilla poliisivoimilla. Tätä pelätään nytkin ja siksi lisätään poliisivaltuuksia. Nyt vastaavia nuoriso-ongelmia ratkotaan Pohjois-Afrikassa mellakoinnilla ja saamme sen vielä levitettyä myös tänne pohjoiseenkin, jos niin halutaan. Ja ilmeisesti halutaan vai miksi jankataan jostain etuoikeutetuista lainoista kun aivan vasta hölpötettiin vakuuksista. Kuka ihme Espanjalle lainaisi samalla korolla kuin on inflaatio jos tietää että velkajärjestelyssä ensin otetaan muutama sata miljardia rahanpainajille ja sitten vasta hoidetaan muita saamisia? Ja nyt vielä me pohjoiset maat pääsemme hienosti ohjaamaan Espanjan valtionkorkoja koska saamme ohjausvoimaa niiden pankkeihin. Pankit ovat usein ostaneet oman maansa lainapapereita, pankkiluvan myöntäjällä on painostusvoimaa.Valta on kivaa ja mitä isompi maa jaksaa kuunnella pienen maan lyhyttä pääministeriä se nostattaa mielihyvää. 

 

Sen joukon johtajaksi nimittäisin,
ken pitkäkaulaisin on, pienipäisin
ja takapuoleltansa täyteläisin.

Kas, kun jää painopiste matalalle,
voi nousta kukonnuppi korkealle
ja loistaa tunkiolta maailmalle!

(Lauri Viita)

One thought on “Velasta, taas

  1. On se kumma, että elintason

    laskeminen euromääräisiä palkkoja laskemalla aiheuttaa valtavan porun, mutta devalvaatioilla ja inflaatiolla elintasoa voi tosiaan laskea ilman senkummempaa urputusta.

Comments are closed.

Related Posts