Verizon – konservatiivisen sijoittajan täsmäase

Jenkkiosakkeet eivät ole tällä haavaa pörssivihjaajien suosiossa, ja onhan siellä nyt selvästi yritysten kannalta suhdanne mennyt huonompaan suuntaan pitkän joskin loivan nousukauden päätteeksi. Indeksit ovat rytisseet siihen mittaan, että saattaa olla jo kyse laskumarkkinasta – siinä tapauksessa siitä on jo kyllä mukava osa takanapäin. Itse tosin uskon, että ainakin jokunen kuukausi taas mennään ylöspäin, koska laskua on sen verran pulkassa, eikä keskipitkä laskutrendi tavallisesti kauemmin kestä. (Teknisten ongelmien vuoksi laitan jutun uudestaan.)

Rahapolitiikan kiristyminen tässä tilanteessa ei sekään puolla jenkkiosakkeiden hankintaa yleensä ottaen. Mutta kyllä sieltäkin poikkeuksia löytyy, kuten aina ja kaikkialta melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Jos haluaa pitää alueellisen hajautuksen pysyvän tarpeeksi laajana, on amerikkalaisiakin osakkeita hyvä olla salkussa sameissakin näkymissä. Vahvana pysynevä dollari on yksi peruste.

Yksi yhtiö, joka ei tunnu pahemmin horjuvan huonossakaan suhdanteessa, on Dow Jonesiin kuuluva telejätti Verizon. En tunne yhtiötä saati sen moninaisia markkinahaasteita kuin hyvin pinnallisesti, mutta jokainen teleyhtiöitä omistanut tietää suurin piirtein, mistä niissä on kyse. Verizon on vain tavallista isompi ja monipuolisempi liiketoiminnoiltaan. Liikevaihdoltaan se on kymmenkertainen Teliasoneraan verrattuna ja liki satakertainen Elisaan. Koko vaikeuttaa liiketoiminnan arvioimista, toisaalta se antaa nähdäkseni suojaa yhtiön tulevaisuudelle.

Mistäpä näistä varmaksi kukaan koskaan tietää, mutta tässä on tyypillinen vanha konglomeraatti, joka porskuttaa erilaisten muutosten keskellä aina vain ihmeen vakaasti. Liikevaihto kasvaa hissukseen ja kannattavasti, joten ylöspäin on myös tuloksen ja varsinkin osingon suunta.

Minulle Verizon on tyypillisesti omistuskohde, jonka olen hankkinut sopivan hinnan ja hyvän osingon vuoksi murehtimatta asiantuntemukseni puutetta kyseisen yhtiön ja sen toimintaympäristön suhteen, enkä ole toistaiseksi katunut. Tämän kokoisesta yhtiöstä löytyy toki analyysia ja mediamärehdintää joka lähtöön, mutta en ainakaan itse niitä jaksa kahlata. Näkemyksiä on tarjolla joka suuntaan niitä tonkiville, eikä niistä ota pirukaan selvää ilman vankkaa omakohtaista perspektiiviä.

Ennusteet olen vilkaissut ja ne ovat myönteiset joskin tasaiset. Konsenusestimaatti tarjoaa lähivuosille neljän dollarin epsiä eli samaa tasoa kuin nyt. Sen perusteella osake on varsin edullinen, P/E on vain vähän kymmenen päälle.

Minulle tämä on tyypillisesti osake, jota omistan osinkojen vuoksi. Murehdin sitten, jos historia ei enää toisesta syystä kelpaa todistajaksi eli osinko sakkaa. Tilapäisiä tulosheilahteluja en säiky.

Verizon on konservatiivisen sijoittajan unelma, koska nykyhinnalla aika tarkkaan viiden prosentin osinkotuotto on nollakoron oloissa todella mehukas, ja osakekurssi hoipertelee eläkeikäisen kilpikonnan vilkkaudella. Osaltaan se varmasti johtuu neljästi vuodessa maksettavasta osingosta ja suhdanteille vähän alttiista kassavirrasta.

Finanssikriisistä tämä ei ollut oikein tietääkseenkään, paitsi tietysti osakekurssi. Viime viikkojen myyntipaniikkikaan ei ole Verizonia juuri heiluttanut. Se todistaa aika paljon yhtiön ja osakkeen defensiivisestä luonteesta.

Kurssi on tosin ollut lievässä pitkässä laskutrendissä jo muutaman vuoden, mutta aika vaatimattomasta liikkeestä on kyse. Ja kuten sanottu osinko on jatkanut nousuaan, ja sehän on kärsivälliselle sijoittajalle se oleellinen asia, sikäli kun osingonmaksukyky säilyy ilman osinkosuhteen heikennystä.

Osingonjakosuhde on maltillinen, toisin kuin monilla verrokeilla. Investointeihinkin jää siis kassaa. Verizon ei ole laskenut osinkoaan kertaakaan vuosikymmeniin. Ei se hirmu vauhdilla varmasti kasvakaan, mutta jos ei ole kiire, niin eipä pitäisi olla hermoiluunkaan syytä. Ja jos osingot sijoittaa takaisin, alkaa korkoa korolle-tekijä nostaa tuottoa aika ripeästi.

 Verizon kuuluu Warren Buffetin salkkuun, mikä kertoo aika lailla sen arvoyhtiöluonteesta. Keksin aika montakin valtiota, joiden velkakirjoja pidän riskisempinä sijoituskohteina kuin tätä osaketta.

Linkeistä löytyvät taloudelliset faktat, kurssikäyrät ja osinkohistoria nopeasti kelattavassa muodossa, kotisivuilta tarkemmat tiedot.

 

http://www.verizon.com/about/investors/dividend-history

http://www.marketwatch.com/investing/stock/vz

http://www.verizon.com/about/

http://www.nasdaq.com/symbol/vz/earnings-forecast

 

Related Posts