Verojen korotus valtiontalouden lääkkeeksi kelpaa jälleen
Portugalin kriisin ympäriltä nousevat poliitikkojen ja ekonomistien kommentit saattavat olla hieman hämmentäviä talouspolitiikkaa seuranneille kansalaisille. Yleensä valtion verotulojen laskeminen esitetään, varsinkin oikeistopuolueissa, kasvun veturina, joka takaa verotulojen kasvun lisääntyvän taloudellisen toimeliaisuuden kautta. Ennen vaaleja esimerkiksi Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä verotus on kasvun luoja, tuloveron alennus kannustaa tekemään työtä ja tuo siten lisää verotuloja. Verojen lasku on kuitenkin läntisissä talouksissa johtanut julkisen talouden velkaantumiseen, ja nyt esim Irlannin, Kreikan, ja Portugalin kohdalla ollaan tultu tilanteeseen, jossa markkinoilla luottamusta velan maksukyvystä ei enää ole.
Portugalin tukipaketin yksityiskohdat julkistettiin eilen. Lääkkeenä on mm. verojen korottaminen. Talouskomissaari Rehnin mukaan Portugalin paketti tekee maasta entistä kilpailukykyisemmän ja luo lisää työpaikkoja.
Niinikään Sampo pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertoo 4.5.2011 Kymmenen uutisissa seuraavaa:
“He joutuvat tekemään aika ankaria leikkauksia siellä ja tottakai tämä kurjistaa lyhyellä aikavälillä, seuraavien kolmen vuoden aikana, Portugalin taloutta, mutta se on välttämätöntä, jotta julkisen talouden tilanne saadaan siellä sellaiseen jamaan, että he pystyvät hankkimaan rahoitusta markkinoilta. Kolmen vuoden jälkeen Portugalissa pitäisi olla aidosti talouskasvua ja luottamusta siihen, että julkinen talous on terveellä pohjalla.”
Nyt poliitiikot ja ekonomistit ovat kuitenkin siis sitä mieltä, että talous laitetaan kuntoon veroja nostamalla. Jos verojen laskeminen on oikea lääke, kuten usein esitetään, eikö komissaari ja ekonomisti puhu väärän lääkkeen puolesta Portugalin kohdalla? Vai olisiko matala verotus sittenkin se valtiontalouden ongelma, jota pelkkä toive kasvusta ei voi korjata?
Verokorotus on parempi kuin epäonnistunut kustannussäästö
Muistelen nähneeni oikein tutkittuakin tulosta siitä että säästötoimet ovat parempia tasapainotuskeinoja kuin verokorotukset talouskasvun kannalta. Näin on intuitiivisestikin.
Toinen asia on että veronkorotus saattaa olla parempi talouden kannalta kuin epäonnistuminen säästöissä ja tasapainottamisessa.
Keynesin opit tukevat velkaantumista laskusuhdanteen aikana. Tähän on kiva politikkojen vedota. Laskusuhdanteen jälkeen vain ei oikein koskaan tahdo tulla niin voimakasta nousua että velka saadaan maksettua pois ennen seuraavaa "elvytyskierrosta". Näin velka vähitellen kasvaa ja ajaudutaan kohti velkasaneerausta…