Viime aikojen kurssinousijoita kannattaa noususta huolimatta edelleen tankata salkkuunsa

Sijoittaminen

Piksu toimitus tutki mitkä sijoitustyylit ovat viimeisen viiden vuoden aikana toimineet parhaiten. Tämän tutkimuksen mukaan parhaiten ovat pärjänneet ne sijoittajat, jotka ovat ostaneet systemaattisesti nousussa olevia osakkeita ja myyneet kun nousu loppuu. Tämän tyyppistä strategiaa kutsutaan momentum sijoittamiseksi, joka on niin sanotun teknisen analyysin eräs alalaji.

Tutkimus tehtiin veraamalla Yahoo finance palvelun avulla USA:n markkinoilla toimivia iShares:n sijoitustyyli ETF rahastojen pärjäämisiä keskenään.

Vertailussa oli mukana neljä eri USA:n suuriin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittavaa sijoitustyyli ETF rahastoa:

Momentum (MTUM), joka sijoittaa niihin osakkeisiin, jotka ovat viime aikoina nousseet parhaiten.

Laatu (QUAL), joka sijoittaa niihin osakkeisiin, joiden fundamentti-indikaattorit kuten p/e, p/s, p/b, oman pääoman tuotto, …. saavat parhaita arvoja. Näillä mittareilla parhaita yrityksiä sanotaan joskus laatuyrityksiksi.

Minimi volatiliteetti (USMV), joka sijoitta osakkeisiin joiden volatiliteetti on pörssissä pieni.

Alhainen arvostus (VALUE), joka sijoittaa osakkeisiin joiden arvostus (lähinnä price/earnings) on pörssissä alhaalla.

Vertailu antaa suuntaviivoja:

  • Halpaa ei aina kannata ostaa. Halpaa kun ostaa, niin salkkuun tulee helposti perinteisillä teollisuudenaloilla toimivia heikosti kasvavia savupiippuyhtiöitä.
  • Pieni kurssiheilunta tarkoittaa sitä, että sekä ylös että alas mennään laiskasti. Viimeisen viiden vuoden aikana osakkeet ovat nousseet ripeästi ja pientä kurssiheiluntaa hakeneet ovat saaneet sitä mitä ovat pyytäneet – hidasta kurssinousua.
  • Huolellisella tilinpäätösanalyysillä löydetyt laatuyhtiöt ovat keskimäärin melko hyviä sijoituskohteita.
  • Vielä tilinpäätösanalyysin perusteella tehtyjä valintoja parempia sijoituskohteita on tämän lyhyen tutkimuksen perusteella löytynyt yksinkertaisesti ostamalla kurssinousussa olevia yrityksiä. Niinsanottu tekninen analyysi eli kurssikäyrien tutkiminen on tämän perusteella järkevää toimintaa.

 

Kuvan lähde: pixabay

3 thoughts on “Viime aikojen kurssinousijoita kannattaa noususta huolimatta edelleen tankata salkkuunsa

  1. Vertailukausi on lyhyt ja koostuu lähinnä kahden hetkellisen negatiivisen piikin sävyttämästä nousukaudesta. Tietysti jos tarkoitus oli esitellä viivotinanalyysin hyvyyttä, niin kaipa tämä täytti tehtävänsä.

    ”parhaiten ovat pärjänneet ne sijoittajat, jotka ovat ostaneet systemaattisesti nousussa olevia osakkeita ja myyneet kun nousu loppuu”

    Tunnetusti sijoittajat keskimäärin epäonnistuvat tunnnistamaan nousun loppu- ja alkukohtia. Omistukset joko myydään liian aikaisin ja jäädään paitsi isosta osasta nousua, tai pidetään liian pitkään ja myydään laskusuhdanteessa. Lyhyellä vertailujaksolla nämä rahastot eivät ole tainneet vielä joutua kunnolliseen testiin. Miltähän sama vertailu näyttäisi 15 vuoden tarkasteluperiodilla?

    Silmämääräisellä tarkastelulla käppyröistä voisi myös todeta, että erot rahastojen välille muodostuvat varsin lyhyinä ajanjaksoina. Momentum karkaa muilta kesällä 2017 ja lisää loppuvuodesta 2020. Laatu ja minimi kulkivat viime syksyyn asti samaa tahtia. Halpisrahasto tuotti huonosti 2019 alkupuolella ja ihan viime aikoina, mutta on myös välillä kirinyt reippaasti.

  2. Tarkistin vuodesta 2013 alkaen. Yahoo finance ei antanut pidempää aikaa. Kyllä järjestys säilyi ja erot suurenivat. Mutta kaksi alinta USMV ja VLUE läheni hieman toisiaan.

    Tässä on kyllä se virhetekijä, että ei tiedä miten iShares on noita yksittäisiä rahastoja oikein tarkalleen hoitanut. Eivät julkaise tarkkoja strategioita. Voihan olla että tuolla momentum rahastolla on pätevä rahastonhoitaja tai strategia ja muilla ei sitten niinkään.

    Minä itse henkilökohtaisesti en yleensä käytä viivotinstrategiaa (momentum) ja olen kritiikin kanssa samaa mieltä. Käytän enemmän fundapohjaista analyysiä joka on tuo toiseksi paras käyrä tässä. Minun mielestäni fundapohjaisella on päässyt ihan hyvään tulokseen. Paljon riippuu mitä fundaa painottaa ja mitä ei.

  3. Viime aikojen kurssinousijoita…

    Kiitos Piksun toimitukselle tasokkaasta vertailusta jälleen!
    Olen nyt kohta 10 vuotta tehnyt fundamenttianalyysin avulla mm. suomalaisista ”laatuyrityksistä” tunnuslukuvertailuja kerran kuukaudessa. Tulokset myös puhuvat talouden tunnuslukujen ja tärkeimpien osakeindikaattorien pysyvästä merkityksestä hyvin positiivista kieltä. Kiinnostavaa on myös se, että omat tunnuslukuni ja ”kerman kuoriminen” momentum-yritysten- osakkeiden avulla ovat onnistuneet mukavasti! Ne ovat olleet hyviä valintoja vuodesta toiseen. Olen verrannut sekä suomalaisia että jenkkiosakkeita samoilla kaavoilla.
    Samalla voi todeta, että momentum-strategia on parissa seuraamassani mallisalkussa osoittautunut lyhyellä tähtäimellä osinko-strategiaa menestyvämmäksi.
    Näitä viimeisiä vuosia arvioitaessa on muistettava kuitenkin, että ”ylihalpa” raha on sotkenut markkinoita pahan kerran ja suosinut IT-alaa perinteisten toimialojen kustannuksella aivan selvästi.
    Nyt kun ollaan taas palaamaan kohti ”normaalia” rahan hintaa, niin tasapaino arviolta alkanee suosimaan kohta perinteisiä toimialoja ja kasvuyritysten ja -osakkeiden yliarvostus saattaa purkautua hyvinkin nopeasti!

Comments are closed.

Related Posts