Voiko yksi mies muuttaa maailmaa?

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

 

Kyllä voi. Eteläafrikkalainen 40-vuotias Elon Musk, tämän ajan ehkä seuratuin innovaattori ja yrittäjä, muuttaa yrityksillään perinteistä teollisuutta nopeammin kuin kukaan aikaisemmin viimeisen 50 vuoden aikana.

Elon Musk muutti tyhjätaskuna Kalifornian piilaaksoon vuonna 1995 koska uskoi, että USA:ssa hän voi paremmin toteuttaa villejä suunnitelmiaan. Huippulahjakkaana opiskelijana hänelle tarjottiin mahdollisuus väitellä Stanfordin yliopistossa fysiikasta, mutta opiskelu tuntui liian helpolta ja hän koki, että tietää asioista jo enemmän kuin yliopiston professorit.

Internet oli juuri lähtenyt leviämään ja hän aloitti yrittäjänä veljensä kanssa perustaen ensimmäisen internetfirmansa, joka myytiin 2 vuotta myöhemmin noin 250 miljoonalla dollarilla. Tämän jälkeen Elon halusi muuttaa finanssimarkkinaa ja kehitti yksinkertaisen maksatusjärjestälmän internetin yli. Tästä ideasta syntyi lopulta PayPal, jonka verkkohuutokauppa Ebay osti pari vuotta myöhemmin noin 2 miljardilla dollarilla.

Elonilla oli tämän jälkeen varaa tehdä mitä hän halusi ja hän palasikin takaisin ”ydinosaamisensa” pariin perustaen SpaceX-nimisen avaruusteknologiayrityksen, jonka tavoitteena oli kehittää uudelleenkäytettävä avaruusraketti. Haaste oli hankala, koska aiemmin raketit olivat kaikki kertakäyttöisiä. Usean vuoden kehitystyön jälkeen NASA on ilmoittanut korvaavansa vanhentuneen Shuttle-ohjelmansa Elonin kehittämillä SpaceX-raketeilla. Samalla SpaceX myy rakettiaan ja palvelua yksityisille satelliittifirmoille. Yhtiöstä on kovaa vauhtia tulossa avaruuden DHL, joka kuljettaa satelliitteja ja muuta tavaraa avaruuteen ja takaisin. Elon laittoi SpaceX:n kehistystyöhön käytännössä kaikki aiemmin tienaamansa rahat, mutta on onnistunut saamaan yhtiön hurjaan kasvuun. Melko hyvä saavutus yrittäjältä, joka kilpailee suurvaltojen omien avaruusohjelmien kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki. Elonin suurin projekti on Tesla, joka on tekemässä todellista läpimurtoa sähköautomarkkinaan. Yhtiön tuotteet, Tesla Roadster ja erityisesti Tesla S, suorastaan revitään käsistä; kaikki mitä tehdas pystyy valmistamaan on myyty useita kuukausia etukäteen. Allekirjoittaneella on ollut tilaisuus koeajaa Teslaa, enkä ole koskaan kokenut vastaavaa. Yhdellä latauksella voi ajaa 500 kilometriä, auto kiihtyy 0-100 km alle 5 sekunnissa ja on täysin äänetön. Autossa ei ole lainkaan nappuloita kojetaulussa, vaan kaikki toimii sähköisellä kosketusnäytöllä. Erikoisinta on se, että auto ”paranee vanhetessaan”, sillä se on jatkuvassa yhteydessä tehtaaseen internetin välityksellä, josta auton ohjelmistoja päivitetään ja lisäominaisuuksia tuodaan autoon säännöllisesti lisää. Autoa voi ladata mistä sähköverkosta tahansa, mutta tämän lisäksi Tesla rakentaa ns. Supercharger-latausverkostoa kaikkialle maailmaan, jossa auto voidaan ladata täyteen noin puolessa tunnissa, jonka jälkeen ajomatkaa on 500km. Tämä ”polttoaineverkosto” laajenee myös Suomeen, sillä vuoden 2015 aikana meillekin on tulossa useita Supercharger-asemia. Teslan käyttäjälle tämä on ilmainen palvelu. Myös kaksi suurta autovalmistajaa, Toyota ja Mercedes, ovat tehneet Teslan kanssa sopimuksen, että Tesla kehittää heille akkuteknologian yritystensä sähköautotarpeisiin.

Teslan markkina-arvo on nyt 31 miljardia euroa samalla kun yhtiön liikevaihto on alle 2 miljardia euroa! Teslan kasvuvauhti on teolliselle yritykselle kuitenkin huimaa ja hidastavana tekijänä on ainoastaan kokoonpanon skaalaaminen. Tesla aikoo rakentaa Nevadaan maailman suurimman akkutehtaan, jossa litiumakkujen valmistuskapasiteettia on niin paljon, että tämä yksi tehdas valmistaa enemmän akkuja kuin kaikki maailman muut akkutehtaat yhteensä. Tämä tarkoittaa sitä, että akkujen hinnat tulevat volyymin vuoksi tippumaan merkittävästi ja sähköautosta on aidosti tulossa massamarkkinaa.

Ihmemies Elon Musk mullistaa siis teollisia toimialoja. Edellä mainittujen lisäksi hän on serkkujensa kanssa USA:n suurimman aurinkopaneelivalmistajan SolarCityn suurin omistaja ja perustaja. Elon päätteli, että jos hän valmistaa nollapäästöisiä autoja, myös energian tuottaminen pitää saada nollapäästöiseksi.

Olen varma, että vuonna 2020 meistä ei enää kukaan halua ajaa polttomoottoriautoa, koska sähköauton ominaisuudet ja ympäristöseikat ovat kaikilla mittareilla niin paljon paremmat. Norjassa tämä on jo toteutunut (osaltaan verohelpotusten avulla), sillä Tesla on noussut Norjan myydyimmäksi automerkiksi.

Jos omistaisin autotehtaan osakkeita, jonka sähköautokonseptia vasta kehitellään, myisin nuo osakkeet  heti.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne