Windows (Nokia) Phone

Nyt se siis on julkistettu; Nokia siirtyy osaksi Microsoft-maailmaa, joka haastaa Google/Android- ja Apple-maailmat. Liike oli odotusteni mukainen, mutta Nokian tuleva asema Microsoft-maailmassa on lehdistötiedotteen antaman kuvan mukaan pettymys. Nokiasta tulee laitevalmistaja Windows Phone-pohjaisiin ohjelmistoihin, ja kysymys herää, onko Nokialla tähän rooliin yksinoikeus. Mikäli ei, tilanne on jotakuinkin sama, jos Nokia olisi siirtynyt Android-leiriin yhdeksi monista kilpailevista laitevalmistajista.

Nokian asemaa Microsoft-maailman "tukitoiminteena" kuvastaa hyvin se, että Nokian johtoryhmä säilyi entisellään lukuunottamatta "uudistumis"-sektoria. Tämä sektori tullee vahvasti Microsoft-ohjatuksi uuden nimitetyn henkilön toimesta.

Tänään julkistetulla suunnitelmalla tunnustetaan Nokian epäonnistuneen 2000-luvun alussa luodussa strategiassa, jonka mukaan Nokia havitteli itsenäistä markkinajohtaja-asemaa niin mobiililaitteiden, niiden varusohjelmiston kuin verkkopohjaisen palvelualustan suhteen. Nyt varusohjelmisto ja verkkopalvelualusta tulevat Microsoftilta. Mobiililaitteiden osalta Nokian kilpailukykyä rajoittaa oman laiteteknologian puuttuminen. Tältä osin Intel laajentanee omaa tarjontaansa esimerkiksi näyttöteknologiaan.

Wintel -> NoWintel

 

3 thoughts on “Windows (Nokia) Phone

 1. Ojasta allikkoon

  Elop:n tiedote on kyllä minulle erittäin suuri pettymys. Vaikka Nokia onkin tehnyt virheitä, olisi nykyisen kassavirran ja markkina-aseman turvin pitänyt päästä parempaan. Pätevä johto olisi vielä hyvin voinut puhaltaa Nokia organisaatioon tekemisen hengen. Nyt Nokia antaa periksi liian helposti.

  Nokia käyttää tuotekehitykseen runsaat 12% liikevaihdostaan. Logistiikkaan ja puhelinten kokoamiseen keskittyvä uusi Nokia ei tarvitse noin suurta tuotekehitystä . Liiketoiminnan kannalta oleelliset ohjelmistoalustat ja palvelut tulevat nimittäin jatkossa muualta. Puhelinrautojen mekaniikan ja elektroniikan suunnitteluun tarvitaan noin 3…6% liikevaihdosta aivan kuten Dell:n ja muiden tietokonevalmistajien organisaatioissa. Puolet Nokian tuotekehittäjistä on nyt vaarassa menettää työpaikkansa.

  Nokia:n johtoa ei oleellisesti vaihdettu. On selvää että nykyinen johto ei tule pystymään uuteen irtiottoon kun se ei ole tähänkään asti kyennyt mainittaviin suorituksiin.

  Tämä on Suomen ja Nokian työntekijöiden kannalta todella ikävää. Nokia hallitus ei todellakaan ole ajatellut yhteiskunnallisia vaikutuksia täällä meillä. Ja onko tämä antautuminen edes osakkeenomistajan etu. Minä ja minun mukanani monta  muuta suomalaista olisi halunnut yrittää ja taistella eikä antautua. 

  1. Viapori antautui !!!  

   Viapori antautui !!!   Onneksi tämä ei tällä kertaa ollut Suomen päälinnake.  

   Nyt Noksulasta vapautuu päteviä henkilöitä tekemään jotain suurta meidän yhteiskuntamme hyväksi eikä enää sen hyväksi että kehittyviin maihin tulisi 100'000 työpaikkaa ja että ulkomainen osakkeenomistaja rikastuisi. Tämä on mahdollisuus. Ne on kovia kundeja vaikka ovatkin sotineet väärää sotaa, väärässä paikassa ja väärillä aseilla.

 2. Nokian osake

  Nokian osakkeen osalta viesti on selvä: pysy kaukana. Nokia saattaa vielä joskus olla hyvä sijoitus, mutta siihen on aikaa parhaimmillaan pari vuotta. Pahimmillaan symbianin alasajo syö nykybisneksen alta ennekuin uudet McSofty-puhelimet ovat markkinoilla.

Comments are closed.

Related Posts