Yksityisasuntojen vuokraaminen maahanmuuttajille välivuokrausmallin avulla

Uuden välivuokrausmallin avulla yksityinen asunnonomistaja voisi vuokrata asuntonsa yleishyödylliselle organisaatiolle (esim kunnalle, punaiselle ristille, Y-säätiölle…), joka jälleenvuokraisi sen asunnottomalle tai maahanmuuttajalle. Asukkaalle tarjottaisiin yleishyödyllisen organisaation toimesta tukipalvelua, jolla varmistettaisiin asumisen onnistuminen.  Näin ehdottaa epävirallinen työryhmä, joka luovutti ehdotuksensa 29.1.2016 maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

Asuntosijoittaja saa mallissa aina vuokransa ja asunnon mahdollinen tärveltyminen korvataan

Asuntosijoittajalle tämä tarkoittaa mahdollisesti avautuvaa uutta vaihtoehtoa, joka mahdollistaa kohteiden vuokraamisen ilman, että vuokranantajalle koituu ongelmia vuokrien perinnän suhteen. Asunnon tärveltyessä löytyy taho, joka vastaa vahingoista. 

Tällä hetkellä joidenkin heikompilaatuisten kohteiden vuorkaaminen ei ole aina ollut houkuttelevaa kun mahdollisten potentiaalisten vuokralaisten joukossa on huonosti velvoitteensa hoitavia laitapuolen kulkijoita. Välivuorkrausmalli poistaa nämä ongelmat vuokranantajalta. 

Työn taustalla on turvapaikanhakijoiden kasvu

Työn taustalla on turvapaikanhakijoiden määrän viimeaikainen kasvu ja sen vaikutukset tilanteessa, jossa valtion tukemiin kohtuuhintaisiin vuokra-asuntoihin on jo ennalta pitkät jonot etenkin pääkaupunkiseudulla.

Ehdotuksen mukaan välivuokrauksella voitaisiin saada vuokra-asuntoja nopeasti tarjolle, sillä siinä hyödynnettäisiin olemassa olevaa asuntokantaa. Kaikki osapuolet hyötyisivät: asunnontarvitsija löytäisi kohtuuhintaisen kodin, Y-Säätiö ja kaupungit takaisivat vuokranmaksun vuokranantajalle, ja kunnat saisivat helpotusta asuntopulaan. Maahantulijat asuisivat tavallisissa asunnoissa eri asuinalueilla ja kiinteänä osana muuta yhteiskuntaa, mikä on keskeistä kotoutumisen onnistumiselle. Välivuokraus voisi käynnistyä jo 1.5.2016.

Myös uustuotannolle tarvetta

Työryhmä korostaa myös uustuotannon tarvetta. Uustuotannon määristä ja riittävästä tonttitarjonnasta on tarkoitus sopia maankäytön, liikenteen ja asumisen aiesopimuksissa (MAL-sopimukset), joita koskevat neuvottelut pyritään saamaan päätökseen kevään kuluessa. Eniten uusista valtion tukemista vuokra-asunnoista on pulaa pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

Asuntoratkaisujen etsimisessä työryhmä painottaa myös riittävää asumisneuvontaa ja sitä, että asumisesta on saatavilla riittävästi monikielistä tietoa. Jo kuluvana keväänä voitaisiin järjestää neuvontatilaisuuksia suurimmissa vastaanottokeskuksissa. Lisäksi kunnan, TE-toimiston ja maahanmuuttajan yhdessä tekemään kotoutumissuunnitelmaan kirjattaisiin myös henkilön asuntotilanne ja -tarve.

Kaikki asunnonhakijat samalla viivalla

Nykyisen arvion mukaan noin kolmasosa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista tulee saamaan oleskeluluvan. Valtaosa heistä hakee todennäköisesti valtion tukemaa vuokra-asuntoa, vaikka on myös niitä, jotka pyrkivät omistusasujaksi.

Valtion tukeman vuokra-asunnon hakijoina oleskeluluvan saaneet ovat samassa asemassa kuin muut kiireesti asuntoa tarvitsevat hakijat. Jokaisen hakijan tilanne arvioidaan yhtenäisillä kriteereillä henkilön taustaan katsomatta.

Työryhmä sai alkunsa valtion ja pääkaupunkiseudun asunto- ja kotoutumisvirkamiesten kokouksessa marraskuun alussa. Rivakasti toimeen tarttuneen työryhmän jäsenet ovat suurimpien kaupunkien ja asumisalan eri yhteisöjen edustajia. Puheenjohtajana toimi erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä.

 

Lisää tietoa:

2 thoughts on “Yksityisasuntojen vuokraaminen maahanmuuttajille välivuokrausmallin avulla

  1. Järjetön idea

    Käytännössä tämä on taas yksi verosubventio työssäkäyvältä keskiluokalta asuntosijoittajille ja byrokraateille. Kuka näitä oikein kehittelee? Tai no, sehän tulikin jo selväksi… 

     

    Mitä tämä käytännössä tarkoittaa:

    -verot nousevat veronmaksajille

    -asuntosijoittajien tuotot nousevat (erityisesti niiden, jotka omistavat heikkokuntoisia asuntoja lähiöistä)

    -ongelmalliset vuokralaiset pääsevät helpommin asuntoon asumaan, koska markkinat eivät enää tee karsintaa samassa määrin

    -lisää virkamiehiä, organisaatioita, lainsäädäntöä (tämä ei ole ilmaista vaikka käytetäänkin termejä yleishyödyllisyys yms)

     

    Todellista asuntopulaa ei suomessa ole. Syrjäkylillä ja isojen kaupunkien laitamilla on asumattomia taloja ja asuntoja vaikka kuinka paljon. Kysymyksessä on ainoastaan, että onko kaikilla suomalaisilla ja pakolaisilla oikeus asua koko maan kalleimmilla paikoilla?

     

    Käytännössä luodaan lisää työtä virkamiehille ja muille byrokraateille vain sen takia, että varattomat voivat asua valita asuinpaikkansa entistä joustavammin. 

     

    Teppo

    1. Nerokas idea

      Huom. sarkasmivaroitus.

       

      Kävin työryhmän jäsenet läpi googlella. Jos ei ole lusikalla annettu jne. 

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan