Omat Rahat Katsaus:Mitä lääkkeitä kurssilaskuun?

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta -14.2%,  alusta (27-05-2010) +67.7%

Yleistä

Tammikuu on ollut sijoittajan kannalta sanoisinko "kiinnostava". Pörssit laskivat vuoden alkuviikkoina kilvan öljyn kanssa. Öljyn korrelaation pörssi-indekseihin oli korkea, lähellä yhtä. Tämä on poikkeavaa koska pitkällä aikavälillä korrelaatio on lähes nolla. Varsinaista selkeää laukaisijaa tälle laajapohjaiselle laskulle ei ole helppo identifioida.

Seuratuimmat pörssi-indeksit ovat nyt Japanin Topix:ia lukuunottamatta pakkasella vuodentakaisiin lukuihin verrattuna, Kiinan pörssit etunenässä. Hongkongin indeksi on laskenut yli 20%.

Kuukauden viimeisellä viikolla nähtiin selkeä nousu, osasyynä Japanin keskupankin yllättävä koronlasku, jossa ensimmäistä kertaa mentiin negatiiviseen peruskorkoon (-0.1%). Tokion pörssissä nähtiinkin selkeä reaktio jossa nousua johtivat heikentyneen jenin pönkittämät teollisuustuotteiden viejät ja häviäjinä pankit jotka kärsivät alenevista korkomarginaaleista.

Myös valuutoissa on nähty voimakkaita liikkeitä. Rupla on jopa vuodentakaisia kriisiarvoja heikompi. Monien kehittyvien markkinoiden valuutat ovat heikentyneet voimakkaasti, muun muassa Brasilian Reali ja Etelä-Afrikan Randi ovat nyt hyvin heikkoina. Myös Norjan kruunu on nyt epätavallisen heikko halvan öljyn painamana.

Omaa salkkua painoivat voimakkaaseen laskuun iso Kiina-paino ja eurostoxx50-johdannaiset. "Istu käsilläsi"-taktiikka, joka yleensä toimii hyvin, koska voimaksta laskua seuraa yhtä yllättävä voimakas nousu, ei tällä kertaa ollut paras.

En voi olla ihmettelemättä voimakasta laskua. Moniin kehittyvien markkinoiden osakkeisiin on hinnoiteltu suorastaan mailmanloppu:

Great wall motor company ilmoitti arvion vuoden 2015 tuloksesta, jossa liikevaihto nousi 21%, mutta voitto pysyi ennallaan. Tästä aiheutui n. 10% kurssilasku. P/e-suhde 3.7 ja yli 7% osinkotyuotto tuntuvat kovin, kovin edullisilta. Ei todellakaan mitään kasvuyritysarvostuksia.

TFS corporation, Australialainen santelipuun kasvattaja on myös yllättäen paininut hyvin alas voimakkaassa myyntipaineessa. Niin alas että pörssi kysyi onko tähän tiedossa syytä. Ei ole vastasi yritys joka toisti (kasvavan) ennusteensa kuluvan vuoden EBITDA:lle. Jälleen kertoimet tuntuvat ylihalvoilta: p/e-kerroin 3.4, p/b 0.69. Näissä tapauksissa voi aina epäillä että "joku tietää jotakin".

Listaa voisi jatkaa.

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: Bakkafrost (+13.9%), Heiwa (+3.9%),  Corning (+3.7%)

Kuukauden Laskijat: Great Wall Motor (-37.8%), TFS (-20.3%), BNP Paribas (-18.8%)

Osingot: Hogg Robinson, Nampack

Salkkutapahtumat: Ei osake-ostoja tai myyntejä

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Strategia:

Edullisista ostokpohteista ei nyt ole puutetta. Kiinasta ja Etelä-Afrikasta löytyy monta hyvin edullista kohdetta: Nykyiset tai ennestään tutu entiset salkkuyhtiöt: TFS corporation, Great Wall Motor, ICBC, Great Eagle Holdings, Astral Foods, Lewis Group – kaikki alle p/e 5! Randin heikkeneminen tekee eteläafrikkalaisista erityisen houkuttelevia. Norjalainen Kongsberg on puolestaan jo melko kallis ja voisi myydä pois. Kiinalainen Huaneng power ei ole erityisen kallis P/E 6-suhteella, mutta lienee kohta vaikeuksissa kovenevien päästövaatimusten kanssa.

 

Samoin pidetään päällä Eurostoxx50- covered call positio. Myydyistä optioista saa nyt hyvän korvauksen VSTOXX-pelkoindeksin ollessa koholla. Eli otetaan lisää ja jatketaan sitä mikä aiheutti salkun voimakkaan laskun. Tulevaisuus näyttää oliko tämä krapulapaukku josta alkoi entistä pahempi putki vai loistavasti ajoitettu dippi-ostos. Markkinat kun voivat olla hyvin pitkään epärationaalisia. Mikään ei estä yllämainittuja osakkeita olemasta muutaman kuukauden kuluttua "vielä parempia ostoksia".

 

Related Posts