Yksityiset vuokranantajat ovat vuokralaisystävällisiä

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä vaatii vuokrankorotuksille stoppia sekä vuokraustoimintaan joko sääntelyä tai veronkorotuksia Lännen Median lehdissä julkaistussa haastattelussa.

Keskustelussa korostuu suuret institutionaaliset vuokratoimijat ja asuntorahastot, joiden toimintamalleissa on parantamisen varaa. Pienet yksityiset, alhaisempaa vuokraa perivät vuokranantajat ovat vapaarahoitteisten vuokramarkkinoiden suurin toimijajoukko (60% vuokra-asunnoista), muistuttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Heitä ei saa rangaista suurten institutionalisten vuokrayhtiöiden sydämettömyydestä.

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokramarkkinat pitää nähdä kokonaisuutena. Suomessa on noin 781 000 vuokra-asuntoa, joista 2/3 on vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Näistä vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista yli 60 % eli lähes 300 000 asuntoa on yksityisten vuokranantajien omistuksessa.

Yksityiset toimivat puskureina vuokrankorotuksia vastaan

-Tilastokeskuksen mukaan yksityinen vuokranantaja omistaa keskimäärin 1,4 vuokra-asuntoa ja on aivan tavallinen ihminen. Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokramarkkinoilla on tapahtunut eriytymistä. Vuokranantajien tekemän jäsenkyselyn mukaan 55 % vuokranantajista ei korota vuokraa vuosittain ollenkaan.

-Näkemyksemme mukaan yksityiset vuokranantajat toimivat ikään kuin puskurina vuokrien nousulle.  Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että joissain tilanteissa yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet jopa laskemaan vuokratasoa, kun vuokralaisia ei ole ollut tarjolla, Koro-Kanerva linjaa.

Hyssälä unohtaa mainita, että pääomaverokantaa on korotettu viime hallituskaudella merkittävästi, mikä on entisestään syönyt vuokratuottoja. Ylivoimaisesti suurin osa toimii vuokranantajana yksityishenkilönä ja tästä syystä pääomatuloveron kiristys on osunut myös vuokranantajiin.

-Pitää muistaa, että verorasituksen lisääntyminen, hoitokulujen kasvu ja edelleen kasvussa oleva korjaus- ja remontointitarve on nollannut vuokratuottojen nousun. Vuokratuotoista on rahoitettava kaikki kulut, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrasääntely veisi ojasta allikkoon

-Suomen Vuokranantajat kannattaa asumistukien yhdistämistä, mutta vuokrasääntelyssä ei olisi päätä eikä häntää. Sääntelyn lisääminen olisi varmin tapa hidastaa uusien asuntojen tuotantoa ja lisätä asunnottomuutta. Vuokrasääntely myös varmuudella palauttaisi ne ongelmat, jonka vuoksi siitä aikanaan luovuttiin, sanoo Koro-Kanerva.

-Nyt pitää tehdä toimenpiteitä, joilla vuokranantajien toimintaedellytyksiä pyritään parantamaan, jotta myös kasvavaan asuntotarpeeseen voidaan vastata. Mitä enemmän on vuokraustoimintaa tekeviä vuokranantajia, sitä enemmän on tarjolla asuntoja. Asuntosijoittajat ovat merkittävässä roolissa, kun asumisen kysyntään vastataan erityisesti kaupunkiseuduilla. Se on aivan keskeinen asia myös työllisyyden kannalta, Mia Koro-Kanerva paaluttaa.  

One thought on “Yksityiset vuokranantajat ovat vuokralaisystävällisiä

  1. Hyssälä & kumppanit

    Hyvä muistaa, että Hyssälän taustapuolue kepu on luonut vuokraustoimintaan ”yleishyödyllisen” Nuorisosäätiön, joka saa laajaa julkista tukea ja jonka ex pj. Kaikkonen sai suomalaisittain melko ankaran rangaistuksen (ehdonalainen vankeus lienee tuomarin mielestä ainakin tarkoitettu ankaraksi…) https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuorisos%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6  Yleishyödyllisyys tarkoittanee käytännössä, että on itselleen hyödyllinen.

    En ihmettele ollenkaan sitä, että yksityiset vuokranantajat ovat maltillisia vuokrankorottajia.Kun puuhaa tekee oto, ei halua koko ajan olla vaihtamassa vuokralaista  Itselläni on esim. -98 ja 2002 otettuja vuokralaisia. 

Comments are closed.

Related Posts