Ylivelkaantuminen havaitaan ja siihen puututaan yhä nopeammin

Lähes kahdella kolmesta kulutusluoton hakijasta on luottoja jo ennestään. Suomen Asiakastieto Oy:n tilastojen mukaan heistä 24 prosentilla on yli viisi eri luottoa, mikä selvästi viittaa ylivelkaantuneisuuteen. Naisilla on miehiä useammin monia eri kulutusluottoja maksettavanaan.  Eri paikoista otettujen luottojen suuri lukumäärä ennakoi ylivelkaantumista, vaikka ne olisi hoidettu ajallaan eikä perintä- ja maksuhäiriömerkintöjä vielä olisi. Kolme neljästä luotonhakijasta hoitaa kulutusluottonsa säännöllisesti, mutta huoli kohdistuu niihin kuluttajiin, joiden maksukyky ei enää riitä ja joiden pitää hakea uutta luottoa vanhojen maksamiseksi.

   ”Joka neljännellä ennestään velkaisella uuden kulutusluoton hakijalla on nähtävissä maksuvaikeuksia, jotka johtavat väistämättä myöhemmin ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän syntymiseen ja luottotietojen menettämiseen”, huomioi liiketoimintajohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Asiakastieto on viime toukokuusta lähtien tarjonnut kulutusluottoa myöntäville yrityksille mahdollisuuden selvittää, kuinka paljon hakijalla on ennestään kulutusluottoja, kuinka suurella summalla hän niitä lyhentää ja onko maksut hoidettu ajallaan. Järjestelmän tuottaman tiedon avulla tullaan tekemään vuositasolla noin miljoona luottopäätöstä.

Ylivelkaantuneen luotottaminen vaarantaa kaikkien saatavat

”Aiempiin luottoihin liittyvän tiedon merkitys on kasvanut, koska kulutusluottoja on tarjolla enemmän ja ne ovat suurempia kuin koskaan aikaisemmin. Suurimmat tappiot kärsii se, joka viimeisenä luotottaa ylivelkaantunutta kuluttajaa, mutta yli maksukyvyn myönnetty luotto vaarantaa myös muiden velkojien saatavat”, Koivula toteaa.

Asiakastiedon mukaan kulutusluottoa viimeksi kuluneiden viiden kuukauden aikana hakeneista henkilöistä ennestään maksuhäiriömerkintöjä on ollut noin kahdeksalla prosentilla. Tämä vastaa maksuhäiriöisten osuutta koko aikuisväestöstä. Varsin suurella osalla luotonhakijoista oma talous näyttää kuitenkin olevan vaarassa kaatua ja tilannetta yritetään korjata uudella luotolla eli maksetaan velkaa velalla.

Tammi-syyskuussa 2013 erilaisista maksamattomista kulutusluotoista maksuhäiriömerkintöjä on rekisteröity noin 59 000 henkilölle. Keskimäärin merkintöjen taustalla on ollut 3 000 euron saatavat.

Maksuhäiriöisiä henkilöitä on jo 360 000

Syyskuun lopussa voimassaolevia maksuhäiriömerkintöjä oli jo 360 000 suomalaisella. Tämä joukko on vuodessa kasvanut runsaalla 16 000 henkilöllä eli viidellä prosentilla.

Jos maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvaa jatkossa samaa vauhtia, tullaan vuoden 1997 ennätysluku 368 000 ylittämään vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla.

Kysymyksiä ja vastauksia luottotiedoista löytyy osoitteesta https://www.omatieto.fi/Omatieto-ukk_1.htm

Tiedotteessa esitetyt luvut perustuvat Asiakastiedon Kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmän käyttötietoihin sekä tilastoihin kuluttajien maksuhäiriömerkinnöistä.

Related Posts