Yritysrintamalta kuuluu hyvää

Suomi on keskellä itsenäisyyden ajan pisintä talouskriisiä. Valoa on kuitenkin näkyvissä. Kauppakamarien selvityksen mukaan hyviä yrityselämän uutisia löytyy joka puolelta Suomea. Turun seutu nauttii laivanrakentamisen renessanssista. Ahvenanmaan työttömyysprosentti on 3,4. Lappi vetää aasialaisia turisteja. Helsingin Kalasatamassa käynnistyy Suomen suurin kaupunkirakentamisen hanke. Biotalouteen investoidaan Keski-, Itä- ja Etelä-Suomessa. Uusia kauppakeskuksia kohoaa muun muassa pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle. Etelä-Pohjanmaalle (minnepä muuallekaan!) kohoaa Pohjois-Euroopan suurin vuoristorata.

Kauppakamarien tekemän selvityksen mukaan yritykset tekevät merkittäviä investointeja ja palkkaavat uusia työntekijöitä kaikkialla Suomessa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilän mukaan yksityisellä sektorilla toimivien yritysten tarjoamat työpaikat luovat uskoa tulevaisuuteen: “Kohti uutta nousua mennään, vaikka tie on vielä pitkään kivinen.” Penttilän viesti poliittisille päättäjille on yksinkertainen: “Yritykset kyllä nostavat Suomen, jos omistaminen, yrittäminen ja työnteko tehdään taas kannattavaksi”.

Biotuotantoon panostetaan usealla paikkakunnalla

Hyviä yrityksiin liittyviä uutisia löytyy joka puolelta Suomea. Kauppakamarit ovat listanneet omalla alueella tapahtuvia merkittävimpiä investointeja ja hankkeita sekä muita elinkeinoelämään liittyviä hyviä uutisia.

Moni teollisuusyritys tekee huomattavia investointeja tuotannon laajentamiseen. Varsinkin metsäteollisuudessa tapahtuvat suurhankkeet osoittavat, että alan yritykset ovat pitkään jatkuneen rakennemuutoksen jälkeen onnistuneet kohdentamaan toimintaansa uusiin kannattaviin tuotteisiin. Metsäteollisuuden yritykset panostavat tällä hetkellä merkittävästi mm. bioalan tuotantolaitoksiin.

Kaupan alalla tehdään myös isoja investointeja. Uusia kauppakeskuksia rakennetaan Helsinkiin ja Tampereelle. Helsingin Kalasatamaan nouseva kauppakeskus on Suomen suurin tällä hetkellä käynnissä oleva kaupunkirakennushanke. Tampereen ydinkeskustaan rakennettava kauppakeskus Ratina tulee tarjoamaan liiketilaa yli 150 liikkeelle.

Lapissa iloitaan erityisesti siitä, että Aasiasta tulevat turistit ovat löytäneet Lapin matkailukohteena. Matkailijamäärät ovat tämän ansioista kehittyneet myönteisesti, vaikka venäläisten matkailijoiden määrä on laskenut. Lappiin odotetaan myös isoja kaivoshankkeita. Soklin fosfaattikaivoksen miljardihankkeesta on tarkoitus tehdä lopullinen päätös lähiaikoina.

Panostus uusiin LNG-terminaaleihin, joissa käsitellään nesteytettyä maakaasua, näkyy myös konkreettisesti eri puolilla Suomea. Porin Tahkoluotoon rakennettava terminaali valmistuu ensi vuonna. LNG-terminaaleja on suunnitteilla myös Tornioon ja Raumalle.

Suurimmat hankkeet ovat kymmenien miljoonien arvoisia ja luovat lukuisia uusia työpaikkoja maakuntiin.

Katso alla olevista linkeistä tai liitetiedostosta kaikki merkittävimmät investoinnit ja positiiviset talousuutiset alueittain:

Ahvenanmaa

Etelä-Karjala

Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Savo

Helsingin seutu

Häme

Keski-Suomi

Kuopion seutu (Pohjois-Savo)

Kymenlaakso

Lappi

Länsi-Uusimaa

Oulu

Pohjanmaa

Pohjois-Karjala

Pori (Satakunta)

Rauman seutu

Riihimäki-Hyvinkää

Tampereen seutu

Turku

Related Posts