S&P500 Seitsemän suuren show?
Tämä kirjoitus sisältää lähinnä tilastoja seitsemän S&P500-indeksin suurimman yrityksen: Applen, Microsoftin, Googlen, Amazonin, Teslan, Metan (Facebook) ja Nvidian sekä S&P500-indeksin liikkeistä noin viimeisen parin vuoden ajalta. Olen kuullut mainittavan, että parin viimeisen vuoden aikana seitsemän suurimman yrityksen hintamuutokset selittäisivät indeksin koko nousun, joten päätin tarkastaa onko näin. Todettakoon heti, että näin ei ole ainakaan löytämieni lukujen mukaan. Sen sijaan uskon, että yrityksillä on valtava painoarvo sijoittajien psykologiassa. Jokainen voi itse tehdä johtopäätöksensä sen jälkeen, kun olen ne tässä esittänyt. Esitän ensin yritysten ja Indeksin markkina-arvot koko osakekannoilta vuosien 2019, 2020 ja 2021 lopulla. (Luvut ovat miljardeissa dollareissa, miljardin tarkkuudella.
Apple: 1205, 2177, 2914
Microsoft: 1184, 1670, 2525
Google: 888, 1164, 1922
Amazon: 937, 1652, 1691
Tesla: 84, 708, 1061
Meta: 571, 760, 936
Nvidia: 147, 325, 733
7Suurta: 5016, 8457, 11782
S&P500: 29267, 32764, 42368
Kaksista viimeisistä luvuista nähdään, että seitsemän suurimman yrityksen yhteinen markkina-arvo on noussut tasan kahdessa vuodessa 134.9%:ia ja indeksi on noussut 44.8%:ia. Seitsemän suurimman yrityksen markkina-arvo on noussut yhteensä 6766 miljardia dollaria ja S&P500-indeksi on noussut 13101 miljardia dollaria. Toisin sanoen, seitsemän suurinta yritystä on vastannut n. 52%:ia indeksimuutoksesta. Samalla luvuista voi nähdä, että seitsemän suurimman painoarvo indeksistä on noussut n. 17.1%:sta n. 27.8%:iin. Mainittakoon vielä, että seitsemän suurimman merkitys kurssinousussa oli vuonna 2020 peräti n. 98%:ia ja 2021 n. 35%:ia. Toisin sanoen, seitsemän suurimman painoarvo kurssinousussa on selvästi tippunut. Minulla ei ole kristallipalloa, joten en osaa arvata mihin suuntaan painoarvo on menossa, mutta tuskinpa se kokonaan häviää. Onko muilla näkemystä asiaan?
Yritysten osakkeita on vaikea väittää halvoiksi, mutta seitsemän suurimman arvostustasot vaihtelevat paljon. Edellisten 12 kuukauden tulosten P/E-luvut: Apple 30.7, Microsoft 35.1, Google 26.4, Amazon 63.6, Tesla 335.4, Meta (Facebook) 23.7 ja Nvidia 84. En ole tehnyt yrityksistä kassavirta-analyysia tai muutakaan tarkempaa arviota niiden arvostuksesta. Yritykset ovat niin erilaisia ettei niitä pidä niputtaa yhteen. Teslan arvostustason pitääkin olla erilainen kuin esimerkiksi Applen. Varsinkin ensimmäisen hinta on järkyttävä. Hinnalle on vaikeaa löytää järkevää syytä. Applen, Microsoftin, Googlen ja Metan hinnat näyttävät kohtuullisilta näillä korkotasoilla, koska on vaikea nähdä niiden perusbisnesten romahtavan lähivuosina. Nvidiasta minulla ei ole mielipidettä. Amazon on vaikea pala, mutta kyllä sekin on kallis, vaikka ei mitään Teslaan verrattuna. On pakko sanoa, että en ole asiantuntija seitsemän suurimman suhteen. Ainoa niistä joiden liiketoiminnasta ymmärrän enemmän on Apple. Näkemyksilleni ei siis kannata laittaa painoarvoa.
Edellämainittuja lukuja, kun katsoo niin on vaikeaa nähdä mitään suurta pörssiromahdusta nurkan takana odottamassa, koska seitsemän suurimman yrityksen painoarvo on niin suuri varsinkin henkisesti sijoittajille. Sen sijaan 20-30%:n tasokorjaus indeksiin ei ole mahdottomuus. Poikkeustilanteen voi toki muodostaa velkakirjakuplan räjähtäminen nopeasti käsiin, mutta sitten on kyllä suuremmat murheet kuin sijoitukset mielessä tai ainakin pitäisi olla. (En ennusta sitä, mutta pidän sitä mahdollisena seuraavan kymmenen vuoden aikana. Seitsemää suurinta yritystä kannattaa varsinkin indeksisijoittajan seurata tarkkaan, koska niiden laskiessa kaksinumeroisien prosenttien verran lähtevät indeksitkin laskuun. Tasokorjauksen jälkeen ainakin joitakin seitsemästä suuresta voi saada halvalla.
Eipä muuta tällä kertaa. Valistuneet näkemykset kaikista yrityksistä otetaan ilolla vastaan.
-Tommi T
Valistuneet näkemykset kaikista yrityksistä otetaan ilolla vastaan.”
Sellaisia en tarjoa, mutta omistan noista lähinnä Applea (A) ja Googlea (G).
A:n tuotteita minulle on kehuttu varmaan jo ennen ekaa iPhonea. Itse en ole semmoiseen koskenut, mutta etätyön takia kotonamme on 2020 alkaen ollut yksi A:n tabletti. A:n osakepainoa voin vähentää, toisaalta jotain uutuuksiakin sieltä kovin odotetaan (?).
Nettiä ei mielestäni voi juurikaan käyttää ilman G:tä, joten se todella sopii minullekin minulle harvinaiseksi B&H osakkeeksi. Toki lainsäädäntö voi uhata hallitsevaa markkina-asemaa, mutta Standard Oilin pilkkominen vain rikastutti lisää Rockefelleriä ym. omistajia. Ja G on noista halvin, huolimatta suunnilleen hallitsevasta markkina-asemastaan.
Minulla on salkussa noista neljää. Vahvin luottamus minulla on Googleen. Se on myös edullisin P/E ja EV/EBITDA-luvuiltaan. Alla tämän vuoden ennusteisiin perustuvat luvut. Nettovelattomia ovat myös ja erinomaiset kannattavia.
2022
P/E EV/EB GEARING
Apple Inc. 26 20 -114 %
Microsoft Corporation 26 24 -44 %
Alphabet Inc. – Class C Capital Stock 20 16 -52 %
Amazon.com, Inc. 46 19 29 %
Minullakin on salkussa noista kahta Vahvin luottamus minullakin on Googleen.
Mutta Teslaa ei pitäisi katsoa tavallisena sijoituskohteena, koska se on rajusti yliarvostettu huolimatta ravakasta yrityksen laajentumisesta ja liikevaihdon kasvusta. Tosin Teslalla on yrityksenä 4 merkittävää ylivoimatekijää, jotka puuttuvat muilta autonvalmistajila:
1) Tesla pitää vähittäismyynnin omissa käsissää ja kate on paljon isompi kuin tavallisilla autotehtailla
2) Teslan etumatka tekniikassa on täyssähköautojen tekniikassa on useita vuosia
3) Teslan uudet megatehtaat ovat ainutlaatuisen tehokkaita, kun ne saadaan valmiiksi.
4) Kiina ja USA ovat parhaat markkinat ja niissä on rikkaita tarpeeksi näin kalliisiin autoihin
Vasta muutaman vuoden päästä nähdään see, että kuka tässä skabassa voittaa ja ketkä tippuvat kyydistä?
Minulla on noista Googlea.
Google:n p/e luku on viimeisen vuoden yhteenlaskettujen tuloksien ja tämän hetken kurssin perusteella noin 26. Tuntunut minunkin mielestä aika turvalliselta.