Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet laskussa parhaiten
Globaali karhumarkkina on kestänyt vajaan vuoden ja voittajat ja häviäjät alkavat erottua. Suomen pörssi on ollut ehdotonta parhaimmistoa – kurssimme ovat laskeneet viime toukokuusta vajaat 10%. USA ja Japani ovat laskeneet runsaat kymmenen prosenttia, Saksa parikymmentä ja peränpitäjinä Venäjä ja Kiina, joiden osakesäästäjät ovat joutuneet kokemaan omaisuuden puoliintumisen.
Pörssikurssien dollarimääräinen kehitys (Lähde: Google Finance)
Euromääräinen kehitys on ollut sijoittajaystävällisempää. Mutta euromääräsistä kehitystä seuraamalla saa väärän kuvan. Vain noin viisitoista prosenttia (ei tarkka luku) maailman osakekaupasta käydään Euroissa ja muut valuutat, erityisesti dollari, ovat tärkeämpiä.
Karhumarkkinat päättyvät tänä vuonna
Kaikkia luonnollisesti askarruttaa kysymys siitä, milloin karhumarkkinat päättyvät ja päästään taas aggressiivisen viriiliin härkämarkkinaan? Tähän on monta mahdollista tarkastelutapaa.
- Karhumarkkinat ovat yleensä lyhyitä – alle puolitoista vuotta. Jos tähän sääntöön on luottaminen, niin viimeistään loppuvuosi on jo parempi.
- Pörssikurssien kehitys ennustaa joskus puolen vuoden ennakolla realitaloutta. Mikään maailmantalouden suuri tekijä ei, USA:n teollisuustuotannon heikkenemistä ja öljyntuottajamaiden mahdollista epävakaantumista lukuun ottamatta ole erityisen huolestuttavassa tilanteessa. Syntyykö näistä riskeistä kriisi vuoden 2016 aikana? Ehkä. Ainakin pörssikurssit ennakoivat sellaista.
- Pörssistä saa yleensä kohtuullista tulostuottoa suhteessa korkoihin ja kiinteistöihin. Tällä hetkellä pörssin tulostuotto on monissa maissa erittäin hyvää. Kuvassa 4.1.2016 kurssien perusteella lasketut tulostuotot eri pörsseille. Kurssilasku on tämän jälkeen edelleen parantanut tuottoja (pienellä sijoituksella pääsee nyt kiinni hyvin tuottavaan sijoitukseen). Tulostuotosta ei, ehkä USA:n ja Italian osakkeita lukuun ottamatta, löydy syytä osakelaskulle.
Jos näistä pitäisi jotain päätellä, niin osakemarkkinat ovat tulleet siihen tulokseen, että jokin tässä maailmassa tänä vuonna vakavasti kriisiintyy, joko poliittisesti taikka taloudellisesti. Mikä? Sitä eivät markkinat kerro, mutta jos kurssikehitykseen on uskomista niin tuo kriisi on jossain Kiinan, Venäjän tai Brasilian suunnalla.
Lisää tietoa: Piksu maaindeksit
Kommentit