USA:n osakemarkkinoilta ei ole odotettavissa suuria voittoja
Monet USA:n markkinoita seuraavat sijoittajat ovat jo kohta vuoden verran odottaneet merkittävää, noin 30% korjausliikettä. Osasyy näkyy oikeanpuoeleisessa kuvassa. USA:n osakekurssit ovat nousseet vuosien 2000 ja 2007 tapaiseen huippuun, yritysten voitot ovat historiallisen hyviä ja osakkeet kalliita suhteessa tulostuottoon. Muuta suuntaa ei näyttäisi olevan kuin alas tai vaakasuoraan. Merkittävää korjausliikettä ei kuitenkaan ole tullut lukuun ottamatta alkuvuoden ja loppussyksyn 10% kuoppia.
Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX indeksi antaa hieman lisää ymmärrystä. VIX-indeksi lasketaan Chicagon johdannaispörssin osakeoptioiden hinnoista, ja se mittaa osakemarkkinoiden käsitystä siitä, miten paljon osakkeiden hinnat vaihtelevat seuraavan 30 päivän aikana. VIX indeksi on hyvä antamaan ostosignaaleja. Kun VIX nousee merkittävästi yli arvon 20, on aika ostaa osakkeita. Silloin markkinoilla on paniikki ja osakeostot on lähes poikkeuksetta kannattanut ajoittaa noihin hetkiin.
Nyt odotetaan kuitenkin korjausliikettä alaspäin ja olisi hyvä myydä USA osakkeita ennen laskua. VIX ei valitettavasti ole kovin hyvä työkalu myyntien ajoittamiseen. VIX hermostuneisuusindeksi voi olla jopa vuosia alhaalla, jolloin osakekurssit jatkavat nousuaan eikä ole kovinkaan helppoa olla vuosia poissa markkinoilta kun ystävät vuolevat kultaa.
Pari asiaa tästä kuitenkin opimme:
- Nyt ei ole paras aika mennä USA:n osakemarkkinoille
- Osakesijoittajan on hyvä olla varuillaan; suurempi korjausliike voi tulla jossakin vaiheessa (joko vuoden tai parin kuluttua tai sitten nopeammin)
- Maailmassa on muita USA:n osakemarkkinoita houkuttelevampia, vähemmälle huomiolle jääneitä alueita
Korjausliike voi tulla Brexit äänestyksen yhteydessä 23.6
Korjausliike voi tulla Englannin Brexit äänestyksen yhteydessä 23.6.
Voi tulla,
mutta voipi tulla myös helpotusralli. Jos UK lähtee EU:sta niin ongelmia tulee epävarmuuden ja Saksan ylivoimaisen painoarvon vuoksi. Yrittäisihän he säilyttää vapaakauppasopimuksen EUn kanssa eli tuon vaikutusta ei kauheasti kannata myöskään liioitella. Mielellään EU-maat tuonkin jälkeen vievät UK:hon ja Englannin firmat UK:hon. ETA-sopimus antaa suunnilleen samat kauppamahdollisuudet kuin jäsenyys. Vai onko esim. Norja tai Sveitsi jotenkin saaneet haittaa siitä, että eivät kuulu EU:hun?