Liukuvat keskiarvot kertovat kurssien korjausliikkeestä

Sijoittaminen

Kurssikäyrästä laskettuja liukuvia keskiarvoja käyttämällä pystyy halutessaan välttämään pahimmat kurssipudotukset ja salkun kehityksestä tulee vakaampaa.

Oheisessa kuvassa on USA:n SP500 indeksi ja sen 50 päivän (kuvan vihreä käyrä) ja 200 päivän (punainen käyrä) liukuvat keskiarvot:

  • Monet sijoittajat katsovat laskumarkkinan eli karhumarkkinan alkaneen silloin kun kurssit laskevat 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle ja keventävät tämän seurauksena salkkuaan.
  • Lyhyemmällä, 50 päivän liukuvalla keskiarvolla etsitään pienempiä korjausliikkeitä. Nopeampitempoiseen kaupankäyntiin tottuneet sijoittajat (treidarit) luopuvat sijoituksistaan, kun kurssi painuu lyhyemmän, 50 päivän,  liukuvan keskiarvonsa alapuolelle.

Liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä pääsee yleensä vakaampaan tuottoon. Ne ohjaavat olemaan poissa osakkeista silloin kun riski kurssipudotukseen on suurin. Mutta hintana on riski siitä, että jää paitsi joistakin kurssien positiivisista käänteistä.

Piensijoittajat käyttävät ohjenuoranaan joskus melko lyhyen aikavälinkin liukuvia keskiarvoja. Syynä on pienuuden mahdollistama ketteryys. Pienille oske-erille löytyy ostaja/myyjä vastapari varsin nopeasti, jopa saman päivän tai tunnin aikana. Suuret institutionaaliset sijoittajat eivät voi, kursseihin vaikuttamatta muuttaa omistuksiaan kovinkaan nopeasti. Salkun koostumukseen tehtävät muutokset vievät päiviä tai jopa kuukausia. Pidemmän aikavälin, kuten 200 päivän, liukuva keskiarvo onkin suursijoittajan työkalupakin luottoväline.

Tietojen lähde: Yahoo finance

Related Posts

Salkun rakenne

Piksun ammattilaisten omat henkilökohtaiset salkut esittelyssä

Piksun analyysit osion viisi salkkua tarjoavat julkisuuteen oikeiden ammattilaisten henkilökohtaiset salkut:

SERGION LISTA

”Sergion lista” keskittyy pohjoismaiden ja USA:n markkinoille.  Sergion listalle valitaan yrityksiä, jotka saavat hyviä

Salkun rakenne Sijoittaminen

Vahvan taseen omaavat yritykset ovat kriisinkestäviä

Suomalaisten yritysten kriisinkestävyydestä saa vertailukelpoista tietoa tutkimalla Piksun ”TYÖKALUT -> TASETIETOJA”  osiota. Suhdeluvut, kuten omavaraisuusaste, maksuvalmius, liikearvosuhde, nettovelkaantumisaste ja nettovelkojen suhde markkina-arvoon antavat tietoa erityisesti