Liukuvat keskiarvot kertovat kurssien korjausliikkeestä

Sijoittaminen

Kurssikäyrästä laskettuja liukuvia keskiarvoja käyttämällä pystyy halutessaan välttämään pahimmat kurssipudotukset ja salkun kehityksestä tulee vakaampaa.

Oheisessa kuvassa on USA:n SP500 indeksi ja sen 50 päivän (kuvan vihreä käyrä) ja 200 päivän (punainen käyrä) liukuvat keskiarvot:

  • Monet sijoittajat katsovat laskumarkkinan eli karhumarkkinan alkaneen silloin kun kurssit laskevat 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle ja keventävät tämän seurauksena salkkuaan.
  • Lyhyemmällä, 50 päivän liukuvalla keskiarvolla etsitään pienempiä korjausliikkeitä. Nopeampitempoiseen kaupankäyntiin tottuneet sijoittajat (treidarit) luopuvat sijoituksistaan, kun kurssi painuu lyhyemmän, 50 päivän,  liukuvan keskiarvonsa alapuolelle.

Liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä pääsee yleensä vakaampaan tuottoon. Ne ohjaavat olemaan poissa osakkeista silloin kun riski kurssipudotukseen on suurin. Mutta hintana on riski siitä, että jää paitsi joistakin kurssien positiivisista käänteistä.

Piensijoittajat käyttävät ohjenuoranaan joskus melko lyhyen aikavälinkin liukuvia keskiarvoja. Syynä on pienuuden mahdollistama ketteryys. Pienille oske-erille löytyy ostaja/myyjä vastapari varsin nopeasti, jopa saman päivän tai tunnin aikana. Suuret institutionaaliset sijoittajat eivät voi, kursseihin vaikuttamatta muuttaa omistuksiaan kovinkaan nopeasti. Salkun koostumukseen tehtävät muutokset vievät päiviä tai jopa kuukausia. Pidemmän aikavälin, kuten 200 päivän, liukuva keskiarvo onkin suursijoittajan työkalupakin luottoväline.

Tietojen lähde: Yahoo finance

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija