Optimistin sijoitusnäkymiä vuoteen 2024
Sijoittajille keskeisiä asioita ovat erityisesti keskuspankkien rahapoliittiset linjaukset, kuten korkopolitiikka ja ohjauskorkojen muutokset. Tulee mieleeni heikko sijoitusvuosi 2022, jolloin kaikki keskuspankit nostivat korkoja rajusti. Tällöin osakemarkkinoilla oli todella huono vuosi. Samantapaista ilmeni vuoden 2023 aikana, jolloin inflaatio alkoi taittua vasta vuoden lopulla. Globaalin taantuman pelot kasvoivat ja pelko vallitsi osakemarkkinoilla.
Sijoittajat ovat seuranneet erityisesti korkomarkkinoiden tapahtumia. He odottavat edelleen inflaation tippumista ja toivovat, ettei kireä korkopolitiikka jatkuisi vuonna 2024. Mitään lupauksia USA:n keskuspankki FED ei halua antaa korkojen alentamisesta, koska talouden pehmeä lasku ei ole vielä varmaa. Inflaatio ei ole vielä laskenut riittävästi, eikä keskuspankki FED halua toistaiseksi hellittää tiukkaa linjaansa.
Korkomarkkinat ovat jo reagoineet inflaation hidastumiseen niin, että tätä kirjoitettaessa 10.12.2023 USA:n pitkät korot ovat tippuneet noin seitsemän viikon ajan. Tämä näyttää ennakoivan nousevien korkojen kauden päättymistä myös globaalisti. Samalla tämä iso käänne on osaltaan kohentanut sekä osake- että korkosijoittajien näkymiä erityisesti vuosien 2024 ja 2025 osalta.
Merkittävää on se, että USA:n osakemarkkinat ovat olleet vakaassa nousussa jo usean viikon ajan ja osakkeiden hintavaihtelu on tippunut pitkän ajan keskiarvon alapuolelle. On todettavissa osakemarkkinoiden käänteen olevan jo menossa. Osakkeiden hintavaihtelu on pienentynyt vuoden 2023 loppua kohden. VIX-indeksi kuvaa USA:n osakemarkkinoiden ”pelkokertoimen” pienentymistä ja samalla luottamuksen kasvua osakemarkkinaan.
Vuoden 2024 suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, kuten Ukrainan sotaan sekä Palestiinan ja Israelin väliseen kriisiin. Kiinan mahdollinen hyökkäys Taiwanille olisi iso riski koko maailmalle. Myös Pohjois-Korean mahdollinen hyökkäys naapuriin olisi iso vaaratekijä. Nämä isot kriisit saattavat jäädä paikallisiksi, eikä niistä silloin tulisi kolmannen maailmansodan alkusyytä tai sitten ei.
Toinen keskeinen uhka on maailman polarisoituminen ja demokratian kriisi. Autoritääriset valtiot ja niiden johtohenkilöt edustavat arvaamattomia poliittisia ja taloudellisia ongelmia sekä niille itselle että muille maille. Tämän vuoksi näkymät ovat toistaiseksi melko lohduttomat, samalla kun asevarustelu on viemässä isoa osaa talouskasvusta lähes kaikkialla maalimassa. Kiihtynyt varautuminen sotaan on yksi aikamme ikävimmistä ilmiöistä, kun rauhan rakentaminen ei pääse kunnolla vauhtiin.
Vuoden 2024 lopulla on USA:ssa jälleen presidentinvaalit, niin ne ovat osaltaan aiemmin merkinneet kyseisinä vuosina osakemarkkinoiden nousua lähes aina. Yleensä tämä ilmiö on ollut vaalivuosina toistuva jenkkien osakemarkkinoilla. Miten vuoden 2024 osakemarkkinat reagoivat tilanteeseen, se on vielä arvausten varassa.
Tapio Haavisto 10.12.2023
Eikö tuo juutalaisvaltion ja suljetun gaza keskitysleirin (keskitysleiriksi gazaa pitänee kutsua kun ei se valtiokaan ole eikä siellä olevilla ole kansalaisoikeutta eikä edes ulos pääsyä) välinen konflikti ole tuota arabikansojen välistä keskinäistä aseellista kinastelua joka harvoin lainehtii yli äyräittensä ? Antaa noiden autoritaaristen, väkivaltaisten ja keskenään epäreilujen arabikansojen (juutalaisten, palestiinalaisten ja muiden arabien) tappaa siellä vaan keskenään toisiaan. Ei se meille kuulu.