Amerikkalaiset teknologiajätit hyvässä tulosvireessä

Teknologiarahastot ovat menestyneet hyvin kun vertaillaan eri sektoreiden ja alueiden osakerahastoja viimeisen vuoden ajalta. Esimerkkinä voidaan ottaa Nordean teknologiarahasto, joka on vuoden aikana kasvattanut osuusarvoaan 17%. Syynä hyvään kehitykseen näissä rahastoissa ovat ensisijaisesti osuudet amerikkalaisista internet- ja ict-teknologiayrityksistä.

Ensimmäisen vuosineljänneksen osalta olen jo kirjoittanut aiemmin Google:n tuloksesta, joka liikevaihdon kasvun (24% vuositasolla), kannattavuuden (27% nettovoitto) ja vakavaraisuuden (23 BUSD:n käteisvarat) osalta on ilmiömäinen. Tällä viikolla neljännestuloksensa ovat julkistaneet ict-sektorin "perinneyritykset": Intel, Microsoft ja IBM. Nämä yrityksethän olivat avainroolissa 1980-luvulla, kun synnyttettiin henkilökohtaisen tietokoneen (PC) massakonsepti ja hajautettu tietojenkäsittely yritysympäristöön.

Googleen verrattuna näiltä "perinneyrityksiltä" puuttuu kasvu tai se on vaatimatonta. Nettotulos on hyvä tai erinomainen (Intel 21%, Microsoft 29% ja IBM 12,4%) kasvattaen kassaa, jota kyseiset yritykset tulevat tarvitsemaan uudistaessaan itseään kilpailukykyisemmiksi mobiili-internetmarkkinassa, josta mm. Apple, Google, Amazon ja Facebook ovat toistaiseksi saaneet parhaat palat päältä.

Mobiili-internetmarkkina on kuitenkin vasta alkumetreillä, joten tulemme näkemään mielenkiintoisen ekosysteemipelin, josta ei vauhtia puutu, eikä vaarallisia tilanteita. Varmaa on vain, että kyseinen markkina ja siinä toimivat yritykset tulevat kaappaamaan liiketoiminnallista arvoa muilta sektoreilta ja niiden yrityksiltä, esimerkkinä vaikkapa paperiin pohjautuva toimitus-, kustannus- ja jakelutoiminta.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan