Nokian saattelemana tulevaan grillikauteen

Kevättä odotellessa päässäni pyörähtelee erilaisia ajatuksia tulevan kesän grillikaudesta kansallisrakastettuun puhelinyhtiöön Nokiaan. Julkisuudessa on vuosien varrella ollut huomattava määrä rohkaisukirjoituksia ostaa Nokian osaketta. Ymmärrän tämän kansallistunteen täyttämän uskon yhtiöön, joka on ollut suuri itsetuntomme lähde 90-luvun nousun aikaan. Nokia on yksi niistä esikuvista, jotka loivat uskoa suomalaisuuteen ja omiin maailmanlaajuisiin mahdollisuuksiin lamasta noustaessa.

Nyt kun mietitään sitä, paljonko suomalaista varallisuutta on tuhoutunut vuosien varrella, kun kadun kansaa on yllytetty sijoittamaan rahansa Nokiaan. Ei se yhtiö pelastu ostamalla sen osaketta vaan sillä, että suuret joukot hullaantuisivat sen tuotteista. Tähän ei riitä se, että suomalaiset niistä menisivät sekaisin. Vähän tarvittaisiin muitakin samaan veneeseen.

Suomen kannalta olisi ollut huomattavasti parempi, että suomalaiset olisivat ostaneet Nokiasijoitusrahoillaan osakkeen sijaan suomalaisia palveluita, jolloin bruttokansantuote, verotulot ja työllisyys olisivat saaneet tukea. Nyt rahat on heitetty yhtiöön, jonka osakekurssi on laskenut melko armottomalla tavalla ja joka on vähentänyt työvoimaa merkittävästi. Pertsa on menttänyt sijoituksessa rahansa ja naapurin Pipa on jäänyt työttömäksi. Ei naurata. 

Kuvaajassa on Nokian osakkeeseen tehdyn sijoituksen osingot huomioon otettu tuotto. Prosentit ovat päätä huimaavan suuria, mutta valitettavasti miinusmerkkisiä. 

Uskoisin Nokian tarjoavan sijoittajalle mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kunhan laskun pohja löytyy ja sijoittaja osaa taktiikkansa pelata oikein. Nyt en edes tarkoita niitä viisaita sijoittajia, jotka ovat osanneet muuttaa Nokian vuosikymmenen liikkeet rahaksi lyömällä laskusta vetoa. Jokaisella osakkeella on aikansa ja paikkansa, mutta ei niihin tule sokeasti rahaa mättää sen takia, että joku lehdessä kertoo itse niin tekevänsä.

Helppohan se on minun tietenkin sivusta toisia arvostella ja jakaa mielipiteitäni. Yhtä laillahan Nokian osake olisi voinut nousta hurjasti ja tuoda tuottoa, tehden mielipiteestäni suurta tyhmyyttä. Toivoisin kuitenkin enemmän julkista rohkaisua tulla taitavammaksi oman talouden hoidossa sekä varallisuuden kasvattamisessa, kuin yksittäisiä kehotuksia jonkin osakkeen ostamisesta esimerkiksi tulevilla valmistujaisrahoilla.

 

Grillikaudesta haaveillen,

Matias

www.matiassavolainen.com

 

 

 

 

3 thoughts on “Nokian saattelemana tulevaan grillikauteen

 1. Omistus

  Täältä näet Nokian omistajakunnan jakauman. Suomalaisia omistajia on enää 18% eli noin kahden miljardin edestä. Vielä 1990-luvun alussa ennen Nokian nousua suomalaisia omistajia oli enemmän ja tuolloin teknohuipunpaikkeilla Nokian omistus Suomessa oli jo aika pientä. Nokia-Suomisijoittajat ovat luultavasti 20 vuoden aikajänteellä voitolla ja 10 vuoden aikajänteellä tappiolla. 

  Olen samaa mieltä, että meidän suomalaisten olisi hyvä tulla taitavammaksi oman varallisuuden kasvattajiksi ja siksi haluaisin hieman korkeatasoisempaa sijoituskeskustelua Suomeen. Erittäin hyvä lehti on Osakeliiton Viisas Raha, se ei yritä myydä mitään. Arvopaperi yrittää ehkä liikaa tarinoida sijoittamisesta ja Kauppalehti on sijoittajan Tex Willer. Koulutuksen kautta saamme parhaiten kansamme taloustaitoja parannettua ja koulutuksen kehittäminen lähtee opettajien kouluttamista. Jos emme opeta 'oikeaa' taloustietoa kansalle kaiken maailman helppoheikit tulevat huijaamaan rahat.

   

  PS.

  Nokiassakin näkee sen, että valtaosa tuotoista pitkäaikaisesta omistuksesta tulee osingosta. Nokia on maksanut 4,19 euro osinkoa tällä vuosituhannella. 

  1. Ainakin jos osake laskee,

   Ainakin jos osake laskee, jolloin muita tuottoja ei voi tulla. Kasvavan yrityksen tuottojakauma pitkällä aikavälillä voisikin näyttää vähän toisenlaiselta.

   1. Pitkäaikainen omistus

    Kun omistat osaketta niin periaatteessa sinulle on sama mikä sen hinta on. Käytännössä ainoa asia kuinka yritys antaa sinulle rahaa korvaukseksi  omistuksesta on osinko. Ja osakkeita ei kannattaisi omistaa jos niistä ei saisi osinkoja, ei millään hinnalla (jos ei huomioida jotain valta-asiaa). Koska ainoa asia mikä rationaalista sijoittajaa kiinnostaa on kassavirrat ja jos ei ole yrityksestä sinulle päin olevaa kassavirtaa, niin eihän siitä kannata mitään maksaa.Berkshire Hathawaylla on jokin arvo, koska arvellaan sen joskus maksavan osinkoa. Toisillimme samojen lappujen myynti ei muuta asiaa, koska ostaja aina kuvittelee saavansa jonkun positiivisen kassavirran. 

    Nyt Nokian ongelma on se, että on vaikea uskoa sen pitävän nykyistä osinkoa enää ensi vuonna, siksi se laskee.

Comments are closed.

Related Posts