Apple: Seuraava Nokia/Motorola vai arvo-osake?

Jos kuukausi sitten Apple tuntui verrattomalta sijoitukselta 700$ kurssilla, niin eikö sitä suuremmalla syyllä pitäisi nyt rynnätä ostamaan kun kurssi on alle 560$? P/e-suhde 12.6 ei tunnu kovinkaan haastavalta arvostustasolta yritykselle jonka osakekohtainne tulos on kasvanut 60% vuodessa keskimäärin viimeiset 5 vuotta, päinvastoin. Kassassakin on käteistä 128$ osaketta kohden. Joten mitä siitä että Apple ohjeisti Q1 2013 – liikevaihtoa ja tulosta hieman odotuksia alemmaksi? 

FT:n Lex-kolumnissa (tili vaaditaan) yritetään arvata pahinta mahdolista skenariota. Siinä päätuotteiden myyntivolyymi 2014 on laskenut 20% samalla kuin marginaali laskee 10%. Kiinteät kustannukset ovat samalla tasolla kuin nyt. FT päätyy skenariossaan eps-arvioon 22$ – puolta pienempi kuin nyt. Silloin osake ei tunnukkaan enää kovin halvalta. FT pitää skenariota kovin negatiivisena.

Itse en olisi niin varma. Kuka olisi yhtiöiden huippuaikoina osannut ennustaa Nokian, Motorolan tai Erikssonin kännykkäbisnesten alennustilaa? Ilmiö on jopa aika yleinen kuluttajabisneksessä eikä rajoitu kännyköihin. Japanilaiset kulutuselektroniikkajätit Sharp ja Panasonic ovat suurissa vaikeuksissa. Sharp ennusti tämän vuoden tappion nousevan toistamiseen ennätyssuureksi – 5.6 miljardia $ – eikä varmuutta satavuotiaan yrityksen selviytymisestä enää ole.

Pari vuotta on kuluttajatuotteissa ikuisuus jonka aikana voi tapahtua melkein mitä vain – ainakin negatiivisiä asioita. Itse näen Applen riskitason suurempana kuin esim. Samsungin jolla p/e on 11.8, joten alan kiinnostua Applesta kun kurssi tippuu alle 440$ (p/e 10).

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com