3 thoughts on “Suomalainen Ponzi-järjestelmä?

 1. Oletuksia…

  Ehkä ne sitten nousee koska…

  uudet on niin paljon kalliimpia eikä vanhoista saada koskaan uusia vaikka kuinka rempattais ellei sitten uutta vastaavan loppuhinnalla…

  työttömyys kasvanee ja käytettävissä oleva reaalitulo laskee…

  työpaikat pääkaupunkiseudulla kääntyy laskuun, mutta kaupungit vuokraa ja ostaa asuntoja sosiaalisiin tarkoituksiin…

  ihmisillä on historiallisesti ollut hyvä laskupää vastaavissa tilanteissa eli asumiskulut oletettu alakanttiin. Rahoitusvastikkeet ja korot…

  jollain aikavälillä tänä vuonna hinnat on nousseet vaikka ovatkin alempana kuin viime vuonna…

  ei tiedetä myytyjen kunnosta mitään eli onko parempaa mennyt halvemmalla kuin huonompaa keskimäärin…

  jouskari

 2. Nyt rakennetaan kuplaa

  Nyt rakennetaan selvää kuplaa.Kaikkiin kupliin on liittynyt kaksi ilmiötä: halpa raha ja spekulatiiviset ostot, ja nämä ehdot täyttyvät tällä hetkellä enemmän kuin hyvin. Asuntomarkkinaa tukevat myös ASP-lainan 3000 euron bonus, joten tuo valtion tuki on nähtävästi mennyt ohuilla asuntomarkkinoilla suoraan asuntojen hintoihin. En usko tällä hetkellä hintojen laskevan vuoden horisontilla.

  Hyvää tästä ei tietenkään seuraa. Jossain vaiheessa tosin tajutaan, että Euriborit ei pyöri alle 2 % ikuisesti.ASP-lainoja avattiin myös varmasti aika paljon kesällä, kun bonuksen saa vielä 2.5 vuoden päästä, mutta sen voi käyttää aikaisintaan 2 vuoden päästä avauksesta. Tämä taas tarkoittaa sitä, että moni potentiaalinen asunnon ostaja on markkinoilta pois noin 1-2 vuoden horisontilla. Samaan aikaan nuorisotyöttömyyden ollessa korkea esim. vanhemmilla asutaan pidempään, joka voisi laskea kysyntää samaan aikaan, kun kohta aloitettavat rakennusprojektit (näin odotan) valmistuvat. Tulisiko tuossa vaiheessa notkahdus hintoihin….

Comments are closed.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com