Taas soditaan edellistä sotaa

Vanhan totuuden mukaan kenraalit valmistautuvat aina edelliseen sotaan.

Samoin taitavat tehdä politikot ja keskuspankit. Tällä kertaa talouden sai kuralle finanssijärjestelmän innovaatiot ja sääntelyn puute. Nyt lisätään pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ja huudetaan kattoja bonuksille. Edellinen kupla syntyi IT-puolella. Homo Economicus on melko varma että seuraava kupla ja romahdus syntyvät aivan uudella alalla tai ennennäkemättömän mekanismin takia. Arvauksia voi esittää. Oma arvaukseni on että seuraava kupla liittyy jotenkin vihreään energiaan tai päästöoikeuksiin. Jos riittävän suuri joukko ihmisiä uskoo tietyn alan vääjäämättömään nousuun on kuplan ainekset olemassa.

 

Ovatka siis uudet säädökset turhia? Eivät toki – todellista tyhmyyttä olisi langeta samaan ansaan kahdesti. Ja tuleehan tästä politikoille ja kansalle hyvä mieli. Voitollinen armeijamme kääntyy ja etenee jälleen 🙂

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä